Home

Nieuws 488 x bekeken

‘Voedselspeculatie meest risicovolle belegging’

Brussel - Volgens een onderzoek vanuit het Europees Parlement is voedselspeculatie samen met fondsen die investeren in de winning van schaliegas, uranium en zilver de meest risicovolle belegging. Voedselspeculatie door het handelen in termijncontracten voor bijvoorbeeld graan of soja is volgens het rapport gevaarlijk omdat het prijzen kan opdrijven tot een niveau waarbij in het ergste geval mensen geen voedsel meer kunnen kopen.

Specifiek noemt het rapport fondsen van BlackRock, Deutsche Bank en UBS. In Nederland heeft Robeco een bekend fonds. De voedselspeculatie is volgens het rapport een potentiële aanjager van honger maar ook van milieuschade en schade bij partijen die voedsel produceren en verwerken. Zij die profiteren van een scherpe toename van 'onnatuurlijke prijsbewegingen' zijn financiële speculanten en handelspartijen.

Het rapport is een initiatief van de Duitse Europarlementariër Sven Giegold (De Groenen), die hoopt dat een aansluitende 'verkiezing' van de slechtste fondsen uitmondt in een verbod of beperking op het aanbieden ervan. Giegold wil dat de bonussen van fondsbeheerders worden beperkt en kreeg al een meerderheid van het EP achter het idee, hoewel de macht van het EP beperkt is en alleen de Europese Commissie voorstellen kan indienen.
Enkele Duitse en Oostenrijkse banken zijn gestopt met het aanbieden van agrarische indexfondsen maar de grootste grondstoffenspeculanten in Duitsland, Deutsche Bank en verzekeringsbedrijf Allianz, hebben na onderzoek besloten door te gaan. Volgens Deutsche Bank wordt voedsel volgens de meeste studies duurder omdat de vraag naar voedsel sneller groeit dan de productie.
In Frankrijk heeft Amundi grondstoffenfondsen opgeheven terwijl marktleider BNP Paribas geen nieuwe investeerders meer verwelkomt voor haar Parvest World Agriculture Fund.

Of registreer je om te kunnen reageren.