Home

Nieuws 345 x bekeken 2 reacties

Vlinderstand laagst in 20 jaar

Den Haag - Het gaat nog steeds niet goed met de vlinders in ons land. Vorig jaar nam het aantal opnieuw sterk af en bereikte de vlinderstand het laagste niveau van de laatste 20 jaar. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

De belangrijkste oorzaak van de achteruitgang is het verdwijnen van geschikt leefgebied. Vooral de vlinders die op graslanden leven, zijn in het agrarisch gebied erg achteruitgegaan. Intensivering van de landbouw, versnippering, verdroging en vermesting spelen daarbij een rol. Van de ‘boerenlandvlinders’ in het agrarische gebied is nog maar een kwart over in vergelijking met 1992.
Niet alleen veel zeldzame vlinders maar ook veel algemene soorten doen het al jaren niet goed. Zeer slecht gaat het met zeldzame soorten als het spiegeldikkopje en de kleine heivlinder. Maar ook algemene soorten als de dagpauwoog en het groot koolwitje doen het niet goed.
Het is echter niet alleen kommer en kwel, want soorten als het bont zandoogje en het oranjetipje nemen juist toe. Het bont zandoogje kwam vroeger alleen in bossen voor, maar is nu ook in tuinen en wegbermen te vinden. Het oranjetipje profiteert vooral van regelmatig warme voorjaarsmaanden.
Ten opzichte van 1992 is iets meer dan de helft van alle vlindersoorten volgens het CBS "significant" achteruitgegaan. Van een kwart is de achteruitgang sterk. Ook een kwart van de soorten ging juist "significant"’ vooruit, 10 procent zelfs sterk vooruit.

Laatste reacties

  • schoenmakers1

    ik zie alleen maar dat de diersoorten helemaal verdwijnen op gronden van de natuurorganisaties, de achteruitgang is dus ook volledig te verklaren door het grote areaal dat de afgelopen jaren is omgezet van agrarische naar natuurland

  • SkeereStudent

    Hoe zit het met gewasbeschermingsmiddelen en de effecten daarvan op de vlinders? Het is al jaren bekend dat neonicotinoide gewasbeschermingsmiddelen negatieve effecten heeft op de bijenpopulatie, dus hoe zet het met de vlinders? Dat spul is niks anders dan een systematisch gif waar vooral insecten snel het loodje van leggen. Zal me niks verbazen als politiek De Haag hun best doet om de schuld zo veel mogelijk ergens anders te zoeken.

Of registreer je om te kunnen reageren.