Home

Nieuws 14 reacties

Vleeseters sterven eerder

Bilthoven - Mensen die veel worst, ham, gehakt of vleeswaren eten, hebben een grotere kans eerder te sterven dan mensen die een gematigde vleesconsumptie hebben.

Dat blijkt uit een grootschalige statische analyse van voedings- en gedragsgegevens van een half miljoen Europeanen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Universitair Medisch Centrum Utrecht hebben aan het onderzoek meegewerkt, dat deze week is gepubliceerd in het vaktijdschrift BMC Medicine.

De Zwitserse onderzoeker Sabine Rohrmann zegt dat de sterfte aan kanker of hart- en vaatziekten jaarlijks met ongeveer 3 procent zou kunnen verminderen, als de consumptie van vleeswaren vlees beperkt blijft tot minder dan 20 gram per dag.

Onderzoeker Bas Bueno de Mesquita van het RIVM zou op basis van de onderzoeksgegevens het advies te geven de consumptie van vleeswaren te matigen. "Eet meer plantaardige producten zoals groente, fruit en volkoren graanproducten", adviseert hij.

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat er geen statistische relatie is tussen een verhoogde sterftekans en de consumptie van witvlees (onder meer kip). In het onderzoek is niet gekeken naar antibioticaresistentie, omdat daarover geen gegevens beschikbaar waren.

Uit het Europese onderzoek blijkt dat mensen die veel (rood)vlees eten, doorgaans ook veel alcohol drinken en weinig fruit en groente. Bij het onderzoek zijn die factoren zo veel mogelijk uitgefilterd. Er bleken geen verschillen tussen de nationaliteit van de consumenten. De situatie in Nederland is niet wezenlijk anders dan die in andere Europese landen, die aan het onderzoek meededen.

De onderzoekers zeggen dat het verstandig is om bij gezondheidsadviezen specifiek op te nemen dat de consumptie van vleesproducten moet worden beperkt.  Een beperkte consumptie van vlees kan volgens hetzelfde onderzoek juist gezond zijn, omdat vlees een aantal belangrijke mineralen bevat.

De verklaring voor de verhoogde sterftekans is dat vleeswaren zoals salami, worst en ham  over het algemeen meer cholesterol en meer verzadigde vetten bevatten. Het vetpercentage van worst komt vaak boven de 50 procent. Zowel hoge vetconsumptie als een hoge cholesterolconsumptie zijn gerelateerd aan verhoogde risico's voor hart- en vaatziekten.

Daarbij komt dat vleesproducten vaak gezouten, gerookt of op een andere manier zijn behandeld om de houdbaarheid te verlengen, en de kleur en de smaak te verbeteren. Bij die bewerkingen kunnen  stoffen in de producten terecht komen, die van invloed zijn bij het ontstaan van kankers, aldus de onderzoekers.

Vers vlees - met mate geconsumeerd - kent die nadelen niet. Daarbij komt, zeggen de onderzoekers - dat vers vlees vaak gegeten wordt, nadat de vetranden ervan verwijderd zijn.

Laatste reacties

 • erpelteler

  Vlees en bier.... is mij wel 3% hoger risico waard....

 • Bison

  Mij ook.
  Ik vraag me af hoe krokodillen zou oud worden,die eten niks anders dan vlees.lol


 • denker123

  Beste bison,krokodillen voegen geen toevoeg middelen toe aan hun prooi dus puur natuur en gezond.Die kanker bij mensen zal wel grootendeels komen van de rotzooi die aan vooral gemengd vlees toegevoegd wordt.

 • V.Arken

  Typisch weer Stapeleffect, eerst bepalen wat de uitkomst moet worden en dan teruguit rekenen....

 • Mamami77

  Ach, dan word ik maar iets minder oud ... ik heb wél lekker gegeten tijdens mijn leven ;-)

 • Bison

  Nou ja denkertje123, krokodillen kijken niet zo nauw ,een verrot karkas vol met antrax en bacteria die ze tegenkomen smikkelen ze ook zo op en leven rustig door,... Jij en ik zouden de avond niet halen.

  Fabrieks vleeswaren eet ik sowieso niet,d'r zit mijn teveel bocht in.

 • joannes

  Waarom weer zo´n misleidende titel voor een column die afsluit met: Vers vlees kent die nadelen niet? En wat is met mate? Iedereen weet dat overconsumptie slecht is, of dat nu door vlees, snacks, frisdrank, bier, enz.... is veroorzaakt. Dit is spelen met de lezers met het risico op misinterpretatie!

 • varkenshouder1

  Ik heb nooit gerookt en heb dus weer meer overlevingskans. Ik ga vanavond toch die snitzel weer lekker naar binnen werken. Als ik niks meer mag moet ik binnen in een geconditioneerde ruimte gaan zitten met volledig gecontroleerde groente`s en minder dan 20 gram vlees per dag. Dat lijkt volgens onderzoekers de enigste overlevingskans in deze wereld. Wat een onzin weer.

 • SkeereStudent

  Geen link naar publicatie? Zou wel fijn zij om te weten wat de proefopstelling was bij de test.
  En nu iedereen het over vlees heeft, ik krijg trek in kip gemarineerd in ketjap, beetje fried rice, chili saus, ui en ananas mmmmmm.

 • vandewetering1@scarlet.nl

  Het gaat er hier niet zozeer om hoe je wilt leven, maar vooral hoe je dood wilt gaan. De combinatie vlees en alcohol geeft je zeker geen garantie op 'rustig en vredig heengaan' zoals ze dat zo mooi noemen. Sterker nog, er gaan met een beetje pech langdurige en slopende ziektes aan vooraf, als je er niet matig mee omgaat. Ik heb het van dichtbij mee mogen maken bij veel mensen waar ik veel van hield en dat was (ondanks het lekkere eten) geen feestje ...

 • HanzChristian

  Een link naar de publicatie: www.biomedcentral.com/1741-7015/11/63/abstract . Stapeleffect? Nou nee. Breed onderzoek. Misleidende titel? Zie 'Processed meat early death link' op de BBC news.

  Niet zo in de ontkenningsstand schieten, heren.

 • koestal

  mag het een onsje meer zijn ?

 • bucks

  Vlees eten een hoger risico ? Raar de meest succesvole en talrijkse soorten op aarde zijn na de alleseters zoals de mens en bv het varken de rat enz . De alleen maar vleeseters. Ik ben mischien maar een stomme boer maar om op een simpele manier alle voedingsstoffen binnen tekrijgen lijkt vlees mij een prima oplossing.Als je dat aanvult met wat groente hoef je je geen zorgen te maken. Door goede voeding heb je meer tijd voor andere aktiviteiten .Onze welvaart komt toch ergens vandaan vlgs mij.

 • leo,s vriend

  Kom op zeg, weer zo,n literatuurstudie,wie selectief 'studeert' kan elke conclusie uit dit soort studies halen

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.