Home

Nieuws 23 reacties

'Vlees- en zuivelvrij dieet gezonder'

Bilthoven - De vervanging van vlees en zuivel door plantaardige alternatieven is beter voor de gezondheid en het milieu. Dat zeggen onderzoekers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en de universiteiten van Wageningen en Groningen in een artikel in het wetenschappelijk tijdschrift Public Health Nutrition.

De onderzoekers hebben bij hun onderzoek gebruik gemaakt van de voedselconsumptiepeiling uit 2003, waarin consumenten hebben aangegeven wat ze aten. De onderzoekers richtten zich op jonge vrouwen tussen 19 en 30 jaar, omdat voor die groep de inname van ijzer belangrijk is. IJzer en andere micronutriënten zijn een belangrijk bestanddeel van vlees. Vlees, kaas en andere zuivelproducten vormen de belangrijkste bron van verzadigd vet in de Nederlandse voeding. Bij de berekeningen  werden vlees en zuivel vervangen door plantaardige producten.

Uit het onderzoek blijkt dat een geheel vlees- en zuivelloos dieet geen daling van de ijzerinname tot gevolg heeft: het ijzergehalte stijgt zelfs licht. De consumptie van verzadigd vet neemt met 8 procent af als eenderde van het dieet vlees- en zuivelloos wordt. Als alle vlees en zuivel uit het voedingspatroon verdwijnt, daalt de vetconsumptie met 30 procent. Dat heeft volgens de onderzoekers gezondheidseffecten, omdat een te hoge vetconsumptie leidt tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

De hoeveelheid grond die nodig is voor de productie van de voedingsmiddelen neemt met de helft af, als het dieet geheel plantaardig wordt. Bij een gedeeltelijke vervanging (30 procent) van vlees en zuivel  neemt het grondgebruik met 16 procent af.

Laatste reacties

 • joopi

  Ik wil niet dood voordat ik stop met ademhalen, ik leef totdat ik niet meer leef, vetinname kan prima gecompenseerd worden met lekker werken of anders een stuk in het bos rennen, blijf je net zo gezond en heb je een stuk leuker leven

 • Zuperboer

  Wie gaat al het hollandse gras straks eten, de vega's ....?

 • jordi 1455

  hoeft niet perse gezonder te zijn, friet, chips en pinda's zijn echte dikmakers en dat is plantaardig. zeker een stapel onderzoek in opdracht van een stel veganisten.

 • abtje

  Wat een stompzinnig onderzoek, zo kan ik ook professor worden.
  In 2003 waren we nog ver verwijderd van de crisis. De vrouwen van 19-30 leefden toen ook iets anders dan nu. Ze aten ongezonder en overgewicht werd minder op gelet.( Niet alleen vrouwen). Door de crisis word er meer op het uitgavepatroon gelet.
  In al die maaltijden die gegeten werden zat het ijzer in het vlees, maar ook in spinazie en tomaten, maar die aten ze minder.
  Kijk maar naar Mc Donald, nu kun je er salades krijgen en vruchten.
  Eerst was dat alleen hamburgers en patat. En daar heeft Jordi 1455 helemaal gelijk in. Plus de saus en zout is enorm verminderd.

  Bovendien is dit een puur reken'kundig'onderzoek. Wacht wel op de praktijkproef:-)

 • farmer135

  eet gevarieerd, dus niet alleen maar plantaardig.....

 • boerderij12

  onderzoek uitgevoerd door stapel zeker

 • agratax2

  Begrazen van de vlaktes zoals de Sahel kan dit gebied weer tot een vruchtbare steppe maken en daarmee is de vleesproductie niet slecht maar juist goed voor het milieu. Ik heb liever vlees dan al die bewerkte plantaardige producten die niet het gevoel geven van eten uit de natuur. Het is meer eten uit de fabriek wat net zo goed zonder enige plantaardig product gemaakt is. Kunstvoer dus.

 • agratax2

  paul.gld1 ik blijf net als mijn lijfarts geloven in de schijf van VIJF en ik geloof niet in de schijf van de 'heilige boodschapper' Marianne Th.

 • jordi 1455

  @Abtje, je bent suiker vergeten.
  Misschien zaten die veganisten uit dat onderzoek aan de ijzertabletten.

 • abtje

  Jordi 1455, er is niemand onderzocht. De geleerden (!) hebben alleen maar rekensommetjes gemaakt.
  En ik ben niet alleen suiker vergeten, maar alle elementen en vitamines.
  De geleerden hadden een ijzer obsessie :-)

 • sallandseboer

  Hup melk van tafel, en we gaan allemaal aan de cola bij ons broodje?

  Wat willen ze nu?

 • Jan Braakman

  Ter aanvulling: de melk en zuiveltoetjes werden in dit onderzoek vervangen door op soja gebaseerde producten (dus niet door cola); vleeswaren (op brood) werden vervangen door ander broodbeleg, zoals jam, pindakaas, appelstroop; vlees in warme maaltijden door peulvruchten, ei en dergelijke.
  Het onderzoek werd niet gedaan met 'veganisten aan ijzertabletten', maar gewone jonge vrouwen die een normaal voedingspatroon hebben. Aan hen werd gevraagd wat ze de afgelopen 24 uur gegeten en gedronken hadden en op basis daarvan werd gekeken wat het gemiddelde voedingspatroon is.

 • alco1

  Er zijn onderzoeken om de waarheid te achterhalen en er zijn onderzoeken waarbij de uitkomst als eerste op papier staat.
  Als er geen mest is van de dieren. Hoe worden de gewassen dan bemest, alleen met kunstmest? Want het riool met al die ruikjes, wasmiddelen en medicijn residuen lijkt me ook niet zo fris. Nee laat die puur ecologische vlees productie er maar mooi tussen.

 • food.communications1

  Uit de aanhalingstekens bij de kop van dit bericht moet de lezer begrijpen dat dit niet de mening van de redactie van Boerderij is maar van de onderzoekers.

  Maar ziet iedereen dat wel?
  En er zijn net zoveel onderzoeken die concluderen dat dierlijk eiwit een betere voedingswaarde heeft.

  Terug naar de schijf van vijf. Van alles wat eten. Het wordt tijd dat we een echte lente krijgen met mooie temperaturen. Barcecue aan en van alles wat erop. En vooral veel genieten van alle mooie producten van boeren en tuinders!

  Marc van der Lee
  VION

 • Khalid en zijn maten

  Ik vraag me af waar je dan de actieve vitamine B12 uit moet halen,ik ken al een aantal mensen om mij heen die door het minderen van het vlees eten nu deze actieve B12 eens per maand middels injectie aan zichzelf moeten toedienen in de bilspieren...nee dan doe mij maar een lekker stukje vlees op zijn tijd.

 • MBVegan31

  Khalid er zijn ook mensen die vlees eten met een vitamine B-12 tekort. Een vegetarisch/veganistische levensstijl lijdt niet automatisch tot een vitamine B-12 tekort. Dat is echt een misvatting eerste klas.

  Met een volledig plantaardig dieet kan een mens prima aan al zijn voedingsstoffen komen. Neemt niet weg dat dat een zeer gevarieerd en uitgebalanceerd dieet moet zijn.

  Jammer dat iedereen op zo'n onderzoek gelijk zo kortzichtig reageert. Het is gewoon in meerdere onderzoeken bewezen dat vlees en zuivel helemaal niet zo gezond is als de media de consument wil laten geloven.

  Neemt niet weg dat als jullie daar van genieten, je vooral moet doen wat je niet laten kan. Maar om dan gelijk het onderzoek de grond in te boren...
  Verder wordt in het onderzoek niet gesteld dat iedereen maar vegetarier moet worden. Men geeft aan dat al zou het vlees- en zuivelgebruik licht gereduceerd worden dit al gevolgen heeft voor de status van je gezondheid.

  @Sallandboer cola valt nou niet echt onder de noemer gezond ;)

 • alco1

  @MBVegan. Een goede opmerking: 'Je moet vooral doen wat je niet laten kunt'
  Juist ja, iedereen in zijn waarde laten. Moet je vooral maar eens goed lezen wat er allemaal geschreven wordt ter veroordeling van vlees eten.
  Zelfs onderzoeken naar de gezondheid worden gemanipuleerd. Er werd gesteld dat hartkwalen bij vleeseters meer voorkwam dan bij vegetariërs. Dit klopt, maar doet denken dat vlees ongezond is, echter is het veel rijker zijn aan voedingstoffen waardoor er een grotere groei kans is, de oorzaak. Net als veel patat eten kan het je dik maken waardoor.
  Het is niet het vlees of patat waardoor je meer kans hebt, maar je levensstijl die je er op na houdt. Magere mensen en zeer actieve mensen moet zelfs vlees aangeraden worden.

 • vraagteken

  en hoeveel borden sla, wortel etc, per dag moet je eten om voldoende binnen te krijgen

 • MBVegan31

  Die manipulatie is er andersom net zo alco1. Wat dacht je van alle 'melk is goed voor elk'-activiteiten.
  Waar een industrie kan verdienen, zal er altijd in de media gemanipuleerd worden om mensen te beïnvloeden.
  Als ik even puur naar rood vlees kijk is er door onderzoeken, die toch naar mijn idee vrij betrouwbaar zijn, bewezen dat het niet verstandig is dagelijks rood vlees te nuttigen. Daar het veel cholesterol, heemijzer en verzadigd vet bevat. Vaak is vlees ook bewerkt waardoor er veel zout en nitriet inzit. Dat klinkt mij niet gezond in de oren. Overigens is alles met TE ervoor natuurlijk nooit gezond. Ik zie overigens niet in waarom magere mensen en zeer actieve mensen zelfs vlees aangeraden moet worden. Er zijn vele andere stoffen waar een mens veel energie uit kan halen.
  Ik wil niet beweren dat vlees bij voorbaat ongezond is, maar de consumptie van een overdaad aan vlees en dan met name rood vlees is dat wel! En hoe meer vlees een mens nuttigt, hoe meer bepaalde welvaartziekten wel ontstaan. Veelal ook door alle zooi en toevoegingen die in bewerkt vlees wordt gestopt
  Van zuivel kan ik echt niets anders maken, dan dat echt niet zo gezond is als de zuivelindustrie beweert. Dat mensen iets lekker vinden is heel wat anders.

 • MBVegan31

  BoerMaark dacht u nou echt dat het menu van een vegetariër of veganist enkel uit borden sla en wortels bestaat? Ik moet zeggen: ik nuttig zeer zelden sla en wortels.

 • somporn

  Nou vegan eet nog lekker een nootje of tofu,dan eten wij wel een biefstukje.

 • alco1

  Dat het welvaartsziektes betreft zijn we het dus wel eens.
  Niet wat betreft de promotie. Reclame voor iets maken is heel iets anders dan iets veroordelen wat we heel veel ongenuanceerd zien.

 • MBVegan31

  Dat moet je ook lekker doen somporn. Ik zeg toch nergens dat je dat niet mag? Wat voegt zo'n opmerking nou inhoudelijk toe dan? Overigens nuttig ik vrijwel geen tofu.

  Idd alco1, reclame maken is iets anders als veroordelen. Echter mag reclame officieel niet misleidend zijn, maar wordt er wel beweerd als feit in veel reclames en promotieactiviteiten dat melk bijvoorbeeld zeer gezond is. Kijk even naar die Melkunie reclames, al het goede komt van Melkunie koeien... van melk krijg je sterkte botten. Vergis je niet, dat wordt ook op scholen verkondigd als zijnde waarheid! Terwijl er ook betrouwbare onderzoeken zijn, die toch iets anders vermelden.

  Als ik even puur kijk naar bovenstaand onderzoek zie ik hier overigens niet het ongenuanceerde veroordelen in terug. Dit onderzoek komt op mij betrouwbaar over.
  Desondanks zie ik in het begin dan direct reacties dat ik me afvraag waarom veel mensen zich zo aangevallen voelen als er verkondigd wordt dat plantaardig best gezond kan zijn, dat minder vlees en melk nuttigen best gezond kan zijn.
  Ik vraag me af waardoor dat komt dat mensen zo reageren.
  Dit soort dingen zie ik andersom ook, hoor! En dan verbaas ik me net zo over bepaalde reacties.

  Maar zo te zien is het een oud artikel en begin ik door Khalids upje over iets wat klaarblijkelijk al 2 maanden geleden is afgesloten.

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.