Home

Nieuws 2 reacties

Vijandigheden Monsanto en Dupont gestaakt

St. Louis – Dupont en Monsanto stoppen geruchtmakende rechtszaken tegen elkaar. Volgens de deal betaalt dochterbedrijf Pioneer van Dupont ten minste 1,75 miljard dollar (1,36 miljard euro) aan royalty’s aan Monsanto.

Dupont krijgt volgens de deal van 2014 en 2024 het recht transgeen zaad te ontwikkelen dat gebaseerd op is Roundup Ready technologie van Monsanto in soja, waarbij de plant resistent is tegen onkruidverdelger.

Monsanto krijgt volgens de deal toegang tot technologie van Dupont gericht op droogteresistentie. Dupont was de laatste grote zaadonderneming die weigerde een licentie te kopen voor Monsanto’s sojazaad-technologie. Monsanto klaagde Dupont eerder aan voor overtreding van het patentrecht. Dupont zou in de veredeling gebruik maken van een onder Monsanto ontwikkelde methode: 'seed chipping'.
Bij 'seed chipping' wordt een klein deel van het zaad, een schilfer, verwijderd en in poeder omgezet waarmee wetenschappers het genoom kunnen ontrafelen. De zaadjes blijven intact en worden vervolgens geplant. Dupont gebruikt in het Optimum Aquamax-maisveredelingsprogramma een soortgelijke technologie, aldus Monsanto. Het bedrijf uit St. Louis zegt ook aanwijzingen te hebben dat Dupont de technologie wil gebruiken in China.
Monsanto startte eerder een procedure die moet aantonen dat Dupont belangengroeperingen gebruikt voor zakelijk gewin en valse brieven stuurde aan politici, boeren en ambtenaren. In de eerste zaak bepaalde de rechter dat Dupont Monsanto 1 miljard dollar schadevergoeding moet betalen. Volgens de deal ziet Monsanto hiervan af.
Andersom spande Dupont een rechtszaak aan tegen Monsanto dat zijn macht zou misbruiken. Monsanto geeft met transgene gewassen een marktaandeel van circa 90 procent.

Laatste reacties

  • Mels

    Zei de boef tegen de dief....

  • agratax2

    Wie wordt de lachende derde die er met de kluif vandoor gaat?

Of registreer je om te kunnen reageren.