Home

Nieuws

Vandalisme mestopslag moeilijk te stoppen

Doetinchem – Vandalen die mestbassins laten leeglopen of dieven die de afsluiter stelen zijn moeilijk te stoppen.

De opslagen liggen vaak ver van de bewoonde wereld. Vorige week riep waterschap Hunze en Aa’s boeren op extra alert te zijn op hun mestbassins. Volgens het schap hadden koperdieven de afgelopen tijd meerdere keren de afsluiters van de bassins gestolen, waardoor duizenden liters mest in sloten en kanalen liep. In januari stroomde een mestsilo leeg in het Groningse Mussel. De afsluiter was gestolen, aldus het schap. Kort daarvoor hadden koperdieven bij twee andere mestopslagen in het Noorden koper ‘ingeslagen’.

Het zijn niet alleen koperdieven die ervoor zorgen dat mestbassins leeglopen. Het komt ook voor dat vandalen voor de lol een mestbassin openzetten. De milieuschade kan enorm zijn als de mest in het oppervlaktewater terechtkomt. "De mest vermengt zich met het water en stroomt naar het beken- en/of kanalenstelsel, met vissterfte als gevolg", aldus waterschap Hunze en Aa’s.

Kunnen boeren zich dan wapenen tegen lolbroeken en koperdieven? "Moeilijk", zegt Gilbert Jacobs van Milieusystemen in Tiel. Dit bedrijf verkoopt verschillende soorten mestopslagsystemen. "Je kunt wellicht gebruik maken van bouten en moeren die niet eenvoudig los te draaien zijn, maar je moet de afsluiter ook reparabel houden. Een hek om de opslag heeft ook weinig zin, omdat veel opslagen midden in een veld staan, ver van de bewoonde wereld", aldus Jacobs.

Onduidelijk is waarom koperdieven het gemunt hebben op de afsluiters. De meeste afsluiters zijn van messing, een legering van koper en zink. Voor zo’n afsluiter betaalt de boer grofweg tussen de 150 en 200 euro. Een koperdief beurt na omsmelten niet meer dan maximaal een tientje. Hij moet er dan wel veel voor over hebben, want een afsluiter losmaken van een bassin is niet het leukste werk. Bij een volle opslag moet eerst de mest eruit gelaten worden. Direct de afsluiter eraf schroeven bij een volle bassin is onlogisch. "De dief staat dan onder een fontein van mest, tenzij de boer de leiding voor de afsluiter dicht heeft gedraaid", zegt Jacobs.

Of registreer je om te kunnen reageren.