Home

Nieuws 2438 x bekeken 20 reacties

Van Doorn tevreden over verduurzamen veehouderij

Beek en Donk – Daan van Doorn, voorzitter van het Verbond van Den Bosch, dat werkt aan het verduurzamen van de veehouderij, is tevreden over het tempo waarin de duurzaamheidsslag wordt gemaakt.

“Anderhalf jaar geleden zat de sector min of meer op slot. Nu zijn we met de hele keten in een open dialoog en zie je op alle fronten beweging komen. Het is een onomkeerbaar proces geworden, in alle sectoren. Al zal het tempo bij de verschillende sectoren verschillend zijn”, zegt Van Doorn. Hij verwacht dat de doelstelling van het Verbond van Den Bosch, al het varkensvlees duurzaam in 2020, versneld zal plaatsvinden. “Het gaat niet zozeer om het stellen van normen, maar om de denklijn. We moeten zien wat schadelijk is aan de sector en dat moeten we weghalen. Het gaat om de denkrichting”, zegt Van Doorn na afloop van een gesprek met het Verbond en staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw. Het Verbond van Den Bosch is opgenomen in het regeerakkoord. Dijksma zegt dat de duurzaamheidsslag onontkoombaar en noodzakelijk is. “Alle schakels in de keten moeten meedoen”, zegt Dijksma na afloop van het gesprek dat bij de zichtstal van voorzitter Maarten Rooijakkers van LTO Varkenshouderij  plaatsvond.  De rol van de overheid ziet Dijksma vooral in het terugdringen van het antibiotica, het meer inzichtelijk krijgen van de lokale belangen van de veehouderij en het meedenken over de ontwikkeling van een beloningsmodel voor duurzame veehouderij. Ze denkt daarbij niet direct aan wet- en regelgeving. “Het gaat om het maken van een omslag in het denken over de veehouderij. Met wetgeving kun je ook aan de verkeerde knoppen draaien en een verkeerd effect krijgen”, aldus Dijksma.

Laatste reacties

 • joannes

  Het is altijd handig wanneer je je eigen zegeningen kan zien en tellen! Het is te hopen dat het publiek ze ook herkent! Politiek zal het geen probleem zijn want die horen maar wat graag een echo!

 • alco1

  Duurzaam?
  Ik kan het woord bijna niet meer zien.
  Bijna alles wat in de naam van duurzaamheid gepresenteerd wordt, is juist vaak anti-duurzaam.

 • w v gemert

  Daan van Doorn heeft ons in het verleden al veel geld gekost en gaat ons nu in de toekomst ook veel geld kosten.Hij heeft in het verleden bij Rendac niets gepresteerd, een monopolistische onderneming leiden als dictator daarvoor is lagere school opleiding voldoende (veel te hoge kosten en minachting voor primaire sector) Daan is niet veranderd als hij maar in het daglicht staat en iedereen met hem wil praten(behalve de agrariers) dan straalt de zelfgenoegheid er van af. De Belgen zeggen hiertegen:hij heeft een dikke nek.!!! Opruimen deze commissie.

 • Coanma

  Inderdaad, wat is duurzaam...?

 • Bison

  Zou ik ook wel willen weten?

 • probe14

  Zo is het Willie. Praat volk die onze belangen verkwanseld. Duurzaam mooi weer spelen en de sector naar de filistijnen. Daan, lto en nop bedankt.

 • pdenh1

  Je kunt denken over Daan, zoals je wilt; een man met niet altijd verantwoorde expansiedrift; zie ontwikkeling Vion. Niettemin, aanpak duurzaamheid in de varkensketen lijkt onontkoombaar, evenals zulks onontkoombaar is in de pluimveeketens. Er komt een ander varken en een andere kip, het zijn de overlevingskansen van de sectoren. Wel zal in EUverband moeten worden getracht tot dezelfde maatregelen te komen, teneinde distorsies te vermijden.

 • Mels

  Wil de koper van dat vlees het betalen???? Daar geeft Daan geen antwoord op en ook Sharon niet en ook het verbond van den Bosch niet.

 • politiek

  Doodgewoon geld verdienen en elkaar wat helpen.
  Hopenlijk wordt er NIETS betaald voor het overleg bij de heer Rooijakkers.
  Er zijn immers zeer ruim voldoende overlegruimtes in het nog best nieuwe Provinciehuis Brabant en het nieuwe ZlTO kantoor/gebouw Brabant.
  Gewoon elkaar wat helpen als Verbond van den Bosch. ?
  Zelfs Burgemeesters in Brabant zijn in staat te bouwen ( nieuwe prive woning ) in geurcontouren varkensbedrijf. Leden van de commissie Verbond van Den Bosch weten daar echt wel meer van. !!
  Die achterban, sorry , welke achterban bedoelt u. ?
  Zijn we voor de belangen van de veehouderij bezig ?? of voor elkaar. !!

 • politiek

  Zeer opmerkelijk is dat de heer Rooijakkers niet gestreden heeft om de NVV bij het overleg te hebben of te houden. !!

 • gjh

  daan van doorn is een ander woord voor dom arogant en MATENNAAIER. zit puur voor zijn eigen zakken te vullen.en raar dat hier het NVV niet bij mocht zijn

 • maarten.rooijakkers1

  Beste politiek, ik heb er juist wel op aangedrongen bij EZ om NVV hierbij te betrekken? Voor de goede orde, wij doen dit gratis, en heb het gehad over het beloning model voor varkens houders die het verdienen.

 • politiek

  Beste Maarten
  Ik blijf erbij dat het uw eerste nederlaag is voor belangenbehartiging varkenshouders. Juist doordat het overleg bij u thuis was had u het als VOORWAARDE moeten stellen dat de NVV erbij was. Voldoe je niet aan de voorwaarde dan kom je in ieder geval niet op mijn erf.
  De heer van Doorn heeft al zoveel vernietigd voor de varkenshouderij. Die bespeelt de varkenshouderij middels u ten gunste van de industrie
  Juist daarom behoort u te zorgen dat een belangenbehartiger als een NVV er juist wel bij aanwezig is.

 • gjh

  politiek je slaat de spijker op zijn kop je heb gelijk er word een vies spelletje gespeeld over de rug van de varkens boeren TRIEST !!!!!

 • minasblunders1

  De ZLTO doet niet anders dan vieze spelletjes spelen.

 • Mels

  Ja dat heb je met varkensstront.....

 • w v gemert

  Politiek, het is Rooijakkers niet zijn eerste nederlaag maar zeker al zijn tweede.In de ZvA zaak heeft hij zijn achterban onjuist geinformeerd,(je zou het ook liegen kunnen noemen) en heeft ook geen sorry gezegd voor de besluiten van zijn organisatie uit het verleden.Er volgen nog meer missers van Rooyakkers dat voorspel ik.

 • info95

  Van doorn, is dat niet die man die er voor gezorgt heeft dat ZLTO al zijn geld kwijtgeraakt is ?
  En degen die boerderij koos tot meest invloedrijk ?

 • pdenh1

  De 'voormannen' van Doorn en Rooijakkers hebben kennelijk niet de sympathie van de varkenshouders. Desondanks blijft het urgent, dat het varken een aanvaard consumptieartikel blijft, de waardering van de consument nodig heeft en dat de overlevingsdrang van de varkenshouder er toe zal moeten leiden, dat alles in het werk moet worden gesteld om er voor zorg te dragen , dat zijn product de algehele waardering heeft en houdt van e totale productie/consumptieketen. Het Verdrag van den Bosch kan daartoe bijdragen, los van de voorman van Doorn, die overigens wel de sector kent, met vallen en opstaan.

 • joannes

  Precies @pdenh1, deze voormannen hebben hun krediet verkwanselt! Ze zijn te gevoelig voor de waardering van de politiek! Het zou hun sieren eens herkenbaar voor de varkenshouders te worden! Om ze nieuw krediet van de varkenshouders te laten verdienen lijkt me te laat! Geloofwaardigheid is niet eenvoudig te koop. Ook de politiek maakt een grote fout. Zij zou hun partners in het verbeteren van de omgeving en de sector moeten kiezen op daad en overtuigingskracht, en niet op ¨wie wil mij het eerst begrijpen¨. Want wat heb je aan een verhikel wat niet de verandering kan brengen zonder protesten en frustraties? Of de Politiek heeft een andere agenda, en dat is gewoon regels opleggen die voor de gemeenschap het etiket ¨geäccepteerd¨ moet dragen: dan zijn een paar stromannen natuurlijk een noodzaak voor de foto!

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.