Home

Nieuws 5 reacties

VVD wil hardere aanpak ganzenoverlast

Den Haag – De VVD vindt dat het kabinet meer moet doen om de overlast van ganzen voor het vliegverkeer te verminderen. Maandag moest een toestel van Easyjet kort na vertrek van Schiphol een noodlanding maken als gevolg van een botsing met vier tot zes kolganzen, die in het landingsgestel en een motor terechtkwamen.

Volgens staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) wordt er al voldoende actie ondernomen. Vorig jaar sloot een groot aantal organisaties waaronder Schiphol, het ministerie van Infrastructuur en Milieu en LTO Nederland een convenant met maatregelen. Er zijn afspraken gemaakt over betere detectie, het beperken van foerageermogelijkheden en populatiebeheer.

Volgens de VVD toont het incident van maandag aan dat dit onvoldoende is. “Allemaal tot je dienst, maar er stond gisteren wel een vliegtuig naast de baan”, hield Tweede Kamerlid Ton Elias de staatssecretaris voor. “Er is dus te weinig gebeurd. U moet ervoor zorgen dat die ganzen worden vergast, of uit de lucht geschoten.”

Laatste reacties

 • alco1

  Een akkoord ja, maar geen oplossing hoe! Och, er moet toch wat te vergaderen blijven.

 • gerrit.lammertink1

  Eindelijk actie, maar ik denk dat de ernst van de situatie nog niet helemaal duidelijk is. Daarvoor is het incident nog niet heftig genoeg want pas als de voorpagina's van de kranten er vol mee staan dan komt er meer actie.
  De rel over die paardevleessnippers in de IKEA-gehaktballetjes trekt veel meer aandacht.

 • Hans Sudfryslan

  Actie , er is helemaal geen actie. Actie wordt er alleen gemaakt als een vliegtuig met 400 pasagiers de lucht uit valt en het liefst op een woonwijk dan krijg je actie niet eerder .

 • de rolleman

  Gelukkig geen gewonden...enja het kan... (wat niet te hopen is)...een keer fout gaan....maar we zullen toch met de natuur moeten leven...mensen moeten dat respecteren.....zoon probleem zulje nooit kunnen oplossen...kunnen we ook wel alle herten,katten,konijnen,enz afknallen want die veroorzaken ook ongelukken..en meer dan je denkt..dieren of mensen. we zijn allebei tegelijk op de wereld gekomen...onnodige 2e kamer vergaderingsonderwerp zou ik zeggen...

 • J@gertje

  Er is een groot verschil tussen alles afknallen en populatiebeheer.
  De oozaak van de ganzenoverlast ligt nog steeds bij de dierenbeschermingsorganisaties.
  Die hebben gezorgd dat die lieve gansjes beschermd werden.
  Zo zie je maar weer, geen wildbeheer is wanbeheer.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.