Home

Nieuws 11 reacties

VVD en SGP: vraagtekens bij mestcijfers

Den Haag – Tweede Kamerleden willen opheldering over cijfers van het ministerie van landbouw dat er met de huidige mestproductie en afzetkanalen geen mestverwerking nodig is. “Dit is een bom onder de nieuwe mestwet”, reageert Helma Lodders (VVD).

Ze gaat de staatssecretaris om opheldering vragen. “Het gaat mij te ver om te zeggen dat op basis van deze cijfers de verplichte mestverwerking moet worden afgeschaft, maar het percentage mestverwerking kan wel omlaag. Uitgangspunt voor ons is dat de veehouderij moet kunnen groeien, dat kan met mestverwerking”, zegt Lodders.

Elbert Dijkgraaf (SGP): “We hebben meermaals aan het ministerie gevraagd waarop de hoge verwerkingspercentages zijn gebaseerd. We hebben nog geen antwoord gekregen. Deze cijfers steunen ons om duidelijkheid te krijgen." SGP pleit voor een fatsoenlijke invoering van de verwerkingspercentages en vrijstelling voor lokale afzet en droge stalmest. “We zitten niet te wachten op handhaving van dierrechten, invoering van rundveerechten én verwerkingsplicht."
CDA-Kamerlid Jaco Geurts blijft bij het voorstel van verplichte mestverwerking. Hij wil dat er geïnvesteerd wordt in milieuverbetering, in plaats van lucht en papier zoals bij dierrechten. “Een bedrijf dat zich ontwikkelt, zal een deel van zijn mestproductie verplicht moeten verwerken”, zegt Geurts.
“Je kunt concluderen dat mestverwerking een heilloze weg is. Beter is om iedereen duidelijkheid te geven en gewoon te zeggen dat dierrechten behouden blijven”, zegt Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren. Ze vindt dat de problematiek niet aan het einde van de keten moet worden opgelost.

Laatste reacties

 • jan1966

  Best wel bijzonder dat de LTO NOOIT vraagtekens bij de mestcijfers heeft gezet. Wiebren van Stralen (van de LTO) leek vaak meer op de beleidsambtenaar van het ministerie van landbouw die zijn eigen plannen moest verdedigen aan de sector dan een vertegenwoordiger van de landbouw.

 • gjh

  oftewel we zijn jaren lang besodemieterd door ambtenaren hoe triest kan het zijn!!!

 • Mels

  Wat lto doet is enkel handje klap. Als wij dit slikken moeten jullie als overheid dat van ons goedvinden. Lto maakt niks klaar en hebben dit wel geweten maar konden er niets mee ondernemen onder de dreiging van dierrechten enz.

 • joannes

  Ze hebben gewoon de cijfers opgeblazen om die investeringen in die mestverwerking dicht te kunnen rekenen! Nu er meer mensen gaan rekenen en de groei al lang uit de dierhouderij is, komt er niet meer mest en zijn die mestverwerkingen helemaal niet meer dicht te rekenen. Daarbovenop komt dat we veel efficienter met gewasspecifiek bemesten de huidige mest op het land kunnen gebruiken. Het ¨probleem¨ heeft zich opgelost met beter management.

 • aarthamstra1

  Ho HO GIH, De niets wetende ambtenaren en politiek worden voor/opgelicht door MULTINATIONAL ZLTO/LTO. Die heeft de HOLLANDSE BOER enkel nog nodig voor marketing van hun producten uit de lage lonen landen. Je word niet besodemieterd door ambtenaren maar door je bloed eigen cooperatie.

 • minasblunders1

  We worden door allebei belazerd Hamstra. Die ambtenaren weten al jaren dat er niets van die mestwet deugt. ZLTO heeft destijds de MINAS er doorgedrukt bij het ministerie. ZLTO wist dondersgoed dat intensieve bedrijven veel meer mest hadden (en hebben) dan op papier. Nooit is er naar de andere kant gekeken. Nu de chaos steeds groter begint te worden, proberen ze op deze manier verdere schade te voorkomen. Als je een 'nietswetende ambtenaar of politicus' bent, moet je je toch eens af gaan vragen wat je bij een ministerie van landbouw te zoeken hebt. Het zijn gewoon allemaal smeerlappen, zowel de Z(LTO) als die nitwitten op het ministerie.

 • alco1

  Ik maakte in het verleden wel eens opmerkingen over de mestwet bij het LTO, maar het was steeds. Ho ho, niets zeggen anders wordt ons de derogatie weer afgenomen.

 • kalkar

  Wat een bericht, zegt het voort, zegt het voort. Bel de Telegraaf en zeg dat de ambtenaren het licht hebben gezien, het mestprobleem is ineens opgelost! Halleluja, is er wel eens een mestoverschot geweest? Ik weet zeker van niet. Allemaal geldklopperij om de loonwerkers aan de praat te houden over onze rug. Als je een tientje de kuub betaal, dan zeggen de intermediairs ( alleen het woord al ) we kunnen het niet kwijt. Zeg je ik betaal 25 euro de kuub, dan sturen ze dezelfde dag nog 10 auto's. De ratten.

 • minasblunders1

  Ja Alco, die derogatie is altijd een chantagemiddel geweest om het zaakje in het gareel te houden, terwijl het een sigaar uit eigen doos is.

 • gjh

  aarthamstra1 de ambtenaren wisten weldegelijk dat de cijfers niet klopten maar ze zijn bang voor hun baantje wat moeten ze anders de hele dag doen als je niets kan

 • alco1

  @melkertje. Dat van de ratten. Ik hoorde iemand zeggen. 'Er zijn meer ratten met dassen, dan ratten met staarten'

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.