Home

Nieuws 1214 x bekeken

Uitzondering voor stuifbestrijder

Den Haag - Staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) staat dit jaar in het veenkoloniaal gebied van Drenthe, Overijssel en Groningen het gebruik van runderdrijfmest in combinatie met waterspray als stuifbestrijder toe. Dat schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer.

In de afgelopen twee jaar werd ontheffing verleend voor bovengronds uitrijden van drijfmest als stuifbestrijder in de Veenkoloniën. Ondertussen is onderzoek gedaan naar alternatieven. Daaruit komt toepassing van drijfmest met waterspray als beste uit de bus.

Ammoniakvervluchtiging blijkt bij de waterspraymethode geen bezwaar op te leveren. Alleen is moeilijk te controleren of er tijdens de toepassing voldoende water wordt gebruikt. De staatssecretaris wil deze methode dit jaar toch toestaan in het Veenkoloniale gebied. Na het voorjaar moet een evaluatie uitwijzen of de regels goed zijn nageleefd.

Mede op basis van dit onderzoek wordt bepaald of de methode ook na dit jaar kan worden toegestaan. Dit hangt ook af van de onderhandelingen met de Europese Commissie over het nieuwe actieprogramma nitraat, dat op 1 januari 2014 moet ingaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.