Home

Nieuws

Twee bedrijven verdacht van vleesfraude

Breda - Het Openbaar Ministerie (OM) is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar vleesfraude door Windmeijer Meat Trading (WMT) in Breda en het Cypriotische bedrijf Draap van de Nederlandse directeur Jan F. De vleeshandelaren zouden niet voldoen aan de traceringsplicht voor vlees en worden verdacht van valsheid in geschrifte.

Waar hun vlees vandaan komt en waar het naartoe gaat, is onderwerp van onderzoek, staat in een persverklaring van het OM.

De opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft dinsdag een kantoor in Breda doorzocht, maakte het OM bekend. Er is administratie in beslag genomen.

Bij de vleeshandelaar in Breda werd eerder al onderzoek gedaan door de NVWA vanwege een melding uit Groot-Brittannië over paardenvlees in runderlasagne. WMT handelt met Draap, een bedrijf van Nederlander Jan F. dat door Franse en Britse media expliciet wordt genoemd als de schakel tussen slachterijen in Roemenië en de diepvriesmaaltijden die paardenvlees bevatten in plaats van rundvlees.

Paardenvlees van WMT ligt nog steeds opgeslagen bij vrieshuis Nemijtek op hetzelfde terrein in Breda. Nemijtek krijgt geen contact met de eigenaren. De directeur is spoorloos.

WMT en directeur Hans W. (55) en Jan F. zijn vorig jaar veroordeeld voor fraude met halalvlees. Geïmporteerd paardenvlees werd verkocht als halal geslacht rundvlees uit Nederland. F. kreeg 1 jaar cel, waarvan 3 maanden voorwaardelijk. Hans W. kreeg een werkstraf van 160 uur plus een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden. Zijn bedrijf kreeg een boete van 20.000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.