Home

Nieuws 10 reacties

Toch veldonderzoek naar uitstoot ammoniak bij uitrijden dierlijke mest

Den Haag – Er komt toch een veldonderzoek naar de uitstoot van ammoniak bij het uitrijden van dierlijke mest. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw in een brief aan de Tweede Kamer. De Kamer had hierom gevraagd, maar de staatssecretaris wilde eerst een literatuurstudie laten doen naar de bevindingen van de Wageningen UR.

Dat er nu toch een veldonderzoek komt is volgens Dijksma het gevolg van nader overleg met de Wageningen UR. Wat er in het veldonderzoek precies onderzocht moet worden, volgt uit de wetenschappelijke analyse van het onderzoek van de WUR.

Uit het bewuste onderzoek blijkt dat er bij het bovengronds uitrijden van mest mogelijk minder ammoniak-emissie is dan tot nu toe werd aangenomen. Dit kan grote gevolgen hebben voor het huidige ammoniakbeleid.

Dijksma komt op zijn vroegst in mei met een wetenschappelijke beoordeling over het onderzoek. Dat is later dan eerder was toegezegd. Dijksma vindt dat het onderzoek zorgvuldig moet gebeuren en daarom wil ze een brede internationale wetenschappelijke discussie over de Nederlandse onderbouwing van de ammoniakemissiefactoren. “De resultaten van de review en de internationale peerreview kunnen daarom niet eerder dan in mei naar de Tweede Kamer worden gestuurd”, schrijft Dijksma.

De Tweede Kamer is groot voorstander van een breed veldonderzoek naar de uitstoot van ammoniak, vooral omdat het grote gevolgen kan hebben voor het ammoniakbeleid.

Laatste reacties

 • Mels

  Wie zal de gelukkige zijn die met de spreidplaat aan de gang mag???
  Beste Sharon,geef aan de onderzoekers de opdracht om niet het gebruik van de spreidplaat te onderzoeken maar alle systemen die de mest OP de grond en TUSSEN het gras/gewas smeren.

 • boelenham

  Het probleem bij het injecteren van mest in de bodem is dat daardoor het essentiële bodemleven ten dele wordt gedood ,(men heeft berekend 300 kg/ 2000 kg bodemleven per ha) de mest wordt daardoor maar ter dele verteert waardoor het onvoldoende beschikbaar komt voor het gras , ten tweede, en dat is vooral bij de biologische veehouderij het probleem , dat omdat fosfaat niet mobiel is in de bodem ,de strookjes tussen de uitgereden mest een fosfaat tekort ontstaat , dat vooral bij een koude lente duidelijk zichtbaar is
  vandaar dat vooral bioboeren bovengronds willen uitrijden, en vooral in de lente , volgens mij verdampt er door de kou toch al niet veel ,en ten derde het zou tonnen dieselolie besparen , ook een gezond gevolg van het terugdraaien van een pesterijtje van links van eind vorige eeuw, als lid van de EG zou het een mooie singroniesatie zijn van het EG beleid.................

 • abtje

  Een doorgesneden wortel kan niets opnemen.

 • Marco22

  Iets in mij zegt dat het een langdurend onderzoek gaat worden die resulteert in rapport wat diep onderin de la verdwijnt.

 • ikkethuis

  mensen, laat je niet blij maken met een dode mus. Dit onderzoek wordt een onderzoek waarvan de onderzoekers nu al weten wat de uitkomst gaat worden. Het probleem van zo n onderzoek is om een geloofwaardig rapport te maken waarin alles geloofwaardig klinkt. Bij onderzoeksrapporten werkt het namelijk zo, de betaler krijgt wat hijwil. Alles blijft bij het oude.

 • W Geverink

  Vraag de Duitsers waarom die niet injecteren. Die zijn echt niet dom. Helemaal eens met ikkethuis. Nu toegeven dat de boerenstand jaren onnodig op kosten is gejaagd zou een te grote blamage zijn voor Wageningen. De nieuwe uitkomst wordt daarom niet veel anders dan de oude.

 • Mels

  Dit wordt politiek zijn volgende opdracht,dit rapport moet en zal boven tafel....

 • ACB

  Dit zei ik van de week al,boeren hebben er honderden jaren overgedaan wat
  het beste voor het land en vee is,dan komen er een paar ( zogenaamde geleerde) die menen te weten precies te weten hoe de natuur werkt. Dat denken ze ,ze weten er nog geen derde ervan. En ik heb in mijn leven nog nooit een dier onder de grasmat zien schijten ,als dat zo moest zijn dan deed de natuur dat wel.(logica??)
  Oja kijk eens op de heidelberg conferentie .

 • snip

  maar een koe scheidde de urine en mest. door het in 1 hoop te gooien krijg je ammoniak uitstoot.

 • bertes

  alles draait om gezichts verlies voorkomen. al gaan er veel mensen aan kapot.
  maar gezicht velies mag nooit. dat is bij de politiek zo. maar ook bij de hoge heren in Wageningen.
  dus andwoord is al bekend.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.