Home

Nieuws 2 reacties

Steeds vaker producten uit schappen

Rijswijk - Steeds vaker wordt eten en drinken uit de schappen gehaald, omdat het gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid. Producenten nemen geen risico, zo zegt de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA).

De NVWA meldt op haar website alle terugroepacties van levensmiddelen die mogelijk gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Tussen 2002 en 2010 verdwenen jaarlijks slechts een paar ‘gevaarlijke’ producten uit de schappen. In 2011 waren dat er 12, vorig jaar steeg dat naar 16. ,,Bedrijven kiezen er steeds vaker voor om een product uit voorzorg van de markt te halen, om elk risico te vermijden’’, aldus een woordvoerder van de NVWA. Bovendien geven Europese lidstaten steeds vaker meldingen aan elkaar door, waardoor een product niet in één land, maar in meerdere landen uit de schappen wordt gehaald.

Sinds 2002 is er om allerlei verschillende redenen eten en drinken uit de schappen gehaald. Bijvoorbeeld eten waar mogelijk metalen schilfertjes, stukjes ijzerdraad of glassplinters in zaten, of die een allergische reactie konden veroorzaken door een verkeerd ingrediënt. Ook waren er regelmatig problemen met verpakkingen, die konden scheuren, breken of zelfs uit elkaar springen. Verder zaten in verschillende producten gevaarlijke bacteriën.

De recente terugroepacties van lasagne, vleesballetjes en chili con carne omdat er paardenvlees in verwerkt zat, duiken niet op de website van de NVWA op. ,,De fabrikanten zijn zelf verantwoordelijk voor de recall en tracering. De NVWA plaatst de informatie van een publieke recall alleen op haar eigen website als er sprake is van een potentieel risico voor de volksgezondheid'', aldus een woordvoerder.

Uit een rondgang van het ANP langs bedrijven die een product uit de schappen hebben gehaald, blijkt overigens dat mensen niet snel geneigd zijn een product terug te brengen. Over het algemeen komt hooguit een paar procent van de consumenten terug naar de winkel met een product.

Laatste reacties

  • agratax2

    Producenten nemen geen risico. Als dat zo was,lagen deze >gevaarlijke< etenswaren niet in de schappen. Deze producten zijn gemaakt door PRODUCENTEN die als iemand ontdekt dat er zaken niet kloppen in eens alles terug halen omdat ze geen risico nemen. Hoe hypocriet kan een mens zijn? Door de rommel in de schappen te leggen hebben ze al een enorm risico genomen.

  • Flyinghollander

    Inderdaad agratax, dat is de wereld waar we inleven, alles moet goedkoper om te overleven, dus werk word uitbesteed naar Oostbloklanden of we nemenze hier in dienst en als het dan minder gaat, worden we wakker. De 'vrije' economische wereld heeft alleen voordeel voor een kleine groep mensen/bedrijven. De rest komt toch niet mee..

Of registreer je om te kunnen reageren.