Home

Nieuws

Spaanse oogst aan olijfolie ingestort

Madrid - De Spaanse oogst aan olijfolie ligt dit seizoen tot nu toe al 62 procent onder het niveau van vorig jaar. Daarmee komt de wereldproductie uit op 2,5 miljoen ton vergeleken bij 3,4 miljoen ton in het seizoen 2011/12. Dat voorspelt de International Olive Council (IOC).

De IOC kwam eerder voor het huidige seizoen, dat loopt van oktober tot september, uit op een totale productie van 2,71 miljoen ton maar dat is nu verder naar beneden bijgesteld. Dat is geheel te wijten aan de problemen in Spanje, de grootste producent van olijfolie ter wereld. Dat land komt volgens schattingen van de organisatie uit op 820.000 ton maar dat kan gezien de ervaringen van de eerste vier maanden van het seizoen nog lager uitkomen. Omdat het tekort leidt tot hogere prijzen, loopt ook de consumptie van olijfolie in Spanje flink terug. Ook in Italië en Griekenland komt de productie lager uit dan een jaar geleden, wat niet voldoende gecompenseerd zal worden door een goede oogst in Marokko en Tunesië.

Of registreer je om te kunnen reageren.