Home

Nieuws 879 x bekeken

Sector hekelt verwerping alternatieve vergroening

Straatsburg – LTO is niet gelukkig met de uitslag van de stemmingen in het Europees Parlement over de hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Volgens voorzitter Albert Jan Maat is vooral de houding van de parlementariërs op het gebied van vergroening ronduit teleurstellend.

“Ik vind het uiteindelijke resultaat niet bevredigend”, zegt hij direct na afloop van de vergadering woensdag. “Het is een gemiste kans dat men niet het lef heeft gehad om te kiezen voor een dynamische, flexibele vergroening. Wij zullen er dan ook alles aan doen om dit in de onderhandelingen tussen Commissie, Raad en Parlement alsnog geregeld te krijgen.”

 

Positief is LTO wel over het feit dat het Parlement een voor Nederland mildere herverdeling van de inkomenssteun over de lidstaten voorstelt. Op basis van het oorspronkelijke begrotingsvoorstel van de Europese Commissie zou Nederland jaarlijks zo’n 100 miljoen euro moeten inleveren; de parlementariërs willen dit nu tot 85 miljoen beperken. Ook is Maat tevreden met de bepaling dat bij een verschuiving van geld van de eerste naar de tweede pijler co-financiering is vereist. Dit maakt het volgens hem moeilijker budget te onttrekken aan inkomensondersteuning.

 

CDA-europarlementariër Esther de Lange deelt in grote lijnen de positie van LTO. Ook zij is ontevreden met de afwijzing van alternatieve vergroening via bijvoorbeeld certificering. “Iedereen wil het, maar omdat iedere partij voor zijn eigen amendement stemde, was er voor geen enkel voorstel een meerderheid”, luidt haar analyse. Niettemin is De Lange blij dat de drie door eurocommissaris Dacian Ciolos geformuleerde eisen wat betreft het Parlement worden afgezwakt. Ook is zij tevreden met de bevestiging dat de melkquotering in 2015 verdwijnt.

 

Collega Bas Eickhout (Groenlinks) vindt dat met de stemmingsuitslag het vergroeningsbeleid wordt uitgekleed. “Alle versoepelingen die de EP-landbouwcommissie heeft voorgesteld, worden gehandhaafd”, zegt hij. “Dit betekent dat er in de praktijk nauwelijks iets zal veranderen. De vergroening is vrijwillig gemaakt, nietszeggend geworden.” Volgens Europarlementariër Gerben Jan Gerbrandy (D66) zijn er ‘kansen gemist om de noodzakelijke moderniseringen’ door te voeren. Hetzelfde vindt Peter van Dalen (Christenunie), die tevens het uitblijven van maatregelen op het gebied van dierenwelzijn hekelt.

 

Eurocommissaris Ciolos, die met de presentatie van zijn voorstellen in oktober 2011 het proces van hervorming begon, liet zich woensdag uitsluitend in diplomatieke bewoordingen uit over de stemmingsuitslag. Hij stelt dat het Parlement de pijlers van zijn plannen overeind houdt en het mogelijk maakt om voor de zomer tot een definitief akkoord te komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.