Home

Nieuws 1018 x bekeken

'Schaliegas in EU nooit zo groot als in Amerika'

Brussel - Winning van schaliegas is interessant in Europa, maar zal nooit zo'n hoge vlucht nemen als in Amerika. Dat zei eurocommissaris Hedegaard van Klimaat woensdag bij de presentatie van een 'groenboek' over de toekomstige energievoorziening van de Europese Unie.

De gasprijs is dankzij de schaliegaswinning in de Verenigde Staten nu slechts een kwart van die in de EU. Dergelijke lage prijzen zijn hier onmogelijk, aldus Hedegaard. "We hebben hier geen Noord-Dakota's met uitgestrekt bijna onbewoonde gebieden." Hedegaard benadrukt dat EU-landen zelf kunnen bepalen of ze schaliegas gaan exploiteren. In Bulgarije en Frankrijk mag het niet, Polen en het Verenigd Koninkrijk werken er wel aan. In Nederland zijn ook concessies verleend.

Energiecommissaris Oettinger benadrukt dat Europa het schaliegas nodig heeft om strategisch in te zetten in onderhandelingen met andere gasleveranciers. 'We moeten voorkomen dat we afhankelijk worden van een te klein aantal gasleveranciers.' Oettinger wil ook de gasprijs loskoppelen van de olieprijs.

Tot 2010 was er een sterke groei in het aandeel hernieuwbare energie. Het aandeel is nu 12,7 procent. Extra inspanningen zijn nodig om het doel voor 2020 (20 procent hernieuwbare energie) te halen, aldus de Europese Commissie. Zweden is koploper met 49 procent. Nederland bungelt ergens achteraan met 3,8 procent. Oettinger zei dat een nieuw plan moet worden gemaakt om de doelstelling van 80 tot 95 procent emissiereductie in 2050 te halen, en daarbij rekening te houden met de economische crisis.

Of registreer je om te kunnen reageren.