Home

Nieuws 1706 x bekeken 18 reacties

Roep in Kamer om hardere aanpak voedselfraude

Den Haag - Paardenvlees in pastasaus, varkensvlees in lamsshoarma: in de Tweede Kamer klonken woensdag geluiden om voedselfraude harder aan te pakken. Met meer controleurs en hogere boetes willen PVV, ChristenUnie, GroenLinks en D66 ervoor zorgen dat mensen vertrouwen houden in het voedsel dat ze kopen.

Carla Dik-Faber (ChristenUnie) vindt dat fraude keihard moet worden aangepakt. ,,Wat mij betreft geldt, net als bij supermarkten die betrapt worden op het verkopen van alcohol aan minderjarigen, na 'drie strikes out'. Bedrijven die drie keer in de fout gaan, raken dus hun vergunning kwijt.''

PVV'er Dion Graus pleit voor een boete die in verhouding staat met de gemaakte winst. ,,De verantwoordelijken moeten lange gevangenisstraffen krijgen en ook moet de vergunning worden ingetrokken.'' CDA'er Jaco Geurts vindt eveneens dat fraudeurs moeten schrikken van de boete. ,,Als je een ton hebt verdiend, lach je om een boete van 1000 euro.'' En meer Europese controles door vliegende brigades helpen ook, denkt hij.

Maar Geurts pakt liever het probleem bij de bron aan. ,,Supermarkten willen voor een dubbeltje op de eerste rij zitten en daarvoor kijken ze naar de producenten''. Hij wil snel een top over de aanpak van voedselfraude. De Kamer debatteert donderdag met minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en Sharon Dijksma (Economische Zaken) over voedselfraude. ANP

Laatste reacties

 • politiek

  ERFENIS CDA.
  Dit is dus de erfenis van het CDA die (te) lang op de post Ministerie van landbouw heeft gezeten. Dit met de rugdekking van de (Z)LTO. Aan andere partijen nu de opdracht om weer te zorgen voor een gezonde , veilige en duurzame landbouw. De macht van (Z)LTO begint af te brokkelen. Een (Z)LTO die ook veel meer bezig was met de industrie landbouw ( voerfabrieken , slachterijen ) als met de boerengezinsbedrijven zelf.
  Dat zal niet eenvoudig zijn en de landbouw moet zelf natuurlijk ook even wennen om een duurzaam product te moeten gaan produceren.
  Heel gemakkelijk om dan maar te zeggen dat andere partijen er niets van snappen en niet weten hoe het in de landbouw werkt , maar in weze denk ik dat ze het heel goed snappen. Tevens hebben die politieke partijen natuurlijk ook de plicht om breder te kijken als de landbouw zelf.
  Voedselfraude , verkeerde stickertjes erop , en creativiteit met hormonen en antibiotica , voergrondstoffen versnipperen en vermalen met te hoge gifstoffen erin, denk aan de AFLATOXINE .
  Inderdaad , gelukkig komt er een wending in dit denkpatroon dat alles maar toelaatbaar is.

 • aarthamstra1

  Het zal moeten beginnen dat de controleurs toestemming krijgen om niet alleen bij de kleintjes te controleren . Als het er echt om gaat.

 • Elevage

  als het eten mijn erf verlaat is het gewoon herkenbaar als dier, en daarna, bij de verwerking van e.e.a. zijn er mensen die snel veel geld willen verdienen over de rug van een ander. bedankt jongens!!

 • bertes

  elke keer als het opsporings apparaat zijn werk doet. is de roep om meer wetten en controle. en moeten de goeden er onder lijden

 • info36

  Heel de landbouw is super gecertificeerd. Wat voor nut heeft dat als er elders steeds gefraudeerd word? Nu praten ze over nog meer controles. De boosdoeners
  blijven ondanks meer controles enz. toch bestaan. Wie zijn er straks weer de dupe van nog meer controle? Juist de goed gecertificeerde landbouw die al bol staan van onzinnige controles. Zolang er de wil niet is om voor voedsel te betalen zul je die fraudes blijven houden. Bedankt supermarkten.

 • maatje 1904

  De supermarkten moeten gewoon meer betalen dan hoeft er niet gefraudeerd te worden om nog goedkoper te leveren Maar de producent zit totaal klem

 • leo,s vriend

  Lees dan goed, Het is volgens politiek de schuld van het cda en de (Z)lto dus heel simpel: die beide afschaffen en verbieden.Dan is ALLES opgelost......of zou het niet zo simpel zijn?

 • jordi 1455

  Hoe meer regels, hoe meer fraude er mogelijk is.
  De supermarkten zijn verantwoordelijk omdat ze alles voor bodemprijzen willen inkopen. De overheid is ook medeplichtig omdat ze ons met een hoop regels en kosten opjagen. Als boer heb je tegenwoordig bijna geen ondernemings vrijheid meer je wordt overal op gecontroleerd en als je een klein foutje maakt krijg je een vette boete.

 • politiek

  Beste mts maas
  Ik denk dat u het juist zegt. Je moet frauderen om nog een inkomen te hebben. Ben je niet creatief met je hormonen , antibiotica, grondstoffen en stickers dan haak je af. Je bent ook te afhankelijk geworden van subsidies en Overheidsondersteuning. Eigenlijk is de Nederlandse veehouderij failliet zoals onlangs ter sprake kwam in een discussie in de Bali in Amsterdam. Echter dat geeft je niet het recht om maar zo creatief te worden dat voedselveiligheid in gevaar komt en de consument niet meer weet wat die eet. Rundvlees of paardenvlees. ?
  De spanning in de agrarische wereld is er zonder meer omdat het eerlijke en veilige voedsel eigenlijk ook niet betaald wordt aan de kassa. Nederlandse veehouderij moet produceren tegen de wereldmarktprijs met zijn bulkproducten dat voor een veel te groot gedeelte de grens over moet. De producten zouden juist zo duurzaam en veilig moeten zijn dat de supermarkt juist die producten komt halen en juist beslist die Nederlandse producten in de schappen wil hebben.
  Helaas is dat niet meer . De sector zal daar aan moeten werken anders verliest men nog meer markt. Kwaliteit geeft hogere winstmarge,s. Kwantiteit (bulk dus) niet.
  Net als die wielrenner die geen doping gebruikt. ? Hij haakt af in de wedstijd en die staat ook voor die keuze. Toch is het verboden , en terecht natuurlijk.

 • denker123

  Beste politiek het CDA is nu uit de regering wat houd je nu nog tegen om uw geheime rapporten openbaar te maken over verboden hormonen gebruik antibiotica alfatoxine enz,als u deze bewijzen bezit. Zo te zien zijn het niet de boeren maar de verwerkers en handelaars die frouderen,dit moet onmiddelijk stoppen voor de goede naam van de boeren.Als je niet direkt alles openbaar maakt ,houd je zelf deze froude in stand en bent u zelf een gevaar voor de volksgezondheid.

 • politiek

  Beste denkert123
  Als boeren zich bewust zijn dat er gefraudeerd wordt of wat te creatief werken dan hebben die ook zonder meer een plicht. Inderdaad , het is een voordeel nu dat het CDA niet meer in de regering zit. Dat zal b.v. het bekend worden van die praktijken met hormonen , antibiotica ,verkeerde grondstoffen enz. , wat creatief omgaan met stickertjes enz. best wel versoepelen.
  Zoals CDA,er Jaccco Graus aangeeft. Er wordt echt niet geschrokken van die boete,s . Dat deed hij als NVV bestuurder ook niet toen hij op de hoogte was van die illegale hormoonpraktijken in de veehouderij. Meerdere keren is hij er van in kennis gesteld.
  D66 minister Brinkhorst gaf LETTERLIJK aan toen hij Landbouwminister was aan de kamer.
  HET IS VOOR MIJ INMIDDELS WEL DUIDELIJK DAT ER GEEN SPRAKE IS VAN TOEVALLIGE VERONTREIGINGEN.
  Jammer dat er 10 jaren verloren zijn inzake voedselveiligheid met het CDA.

 • alco1

  Het artikel begint duidelijk over meer controle op voedselfraude met paardenvlees in pastasaus en varkensvlees in lamsshoarma. En waar hebben we het weer over?
  Over Steeds maar hetzelfde riedeltje van die Politiek. Ga hulp inschakelen beste man en als je toch reageren wilt doe dat dan op columns die over dat onderwerp gaan. Ik heb het geluk dat hij niet reageert op mij, omdat hij bang is voor mij.
  @info en @jordi. Ik geloof niet dat de oorzaak van fraude gezocht moet worden in de onderbetaling van de supermarkten. Zelfs veel verdienende mensen gaan stelen. Het zit ze in het bloed. We hebben het hier ook niet over frauderende boeren, maar over de tussenhandel, die het ook niet doet uit armoede. Zware straffen die de winst verbleken is het enigste wat hieraan een einde kan maken.

 • politiek

  excuses,
  Vanwege levensbedreiging naar mij toe , eerder op boerderij.nl is mij geadviseer NIET meer te reageren op een paar reageerders.

 • alco1

  Zo al weer een leugen wat je niet waar kunt maken politiek, je wordt toch wel echt ongeloofwaardig. Ik zal je geheugen nog even weer opfrissen. Je was erg bezorgt over o.a.gehandicapte kinderen. Ik vertelde dat ik grote ervaring heb met deze kinderen, zelfs zelf heb en probeerde plezier met hen te maken. Dit veranderde jij in dat ik plezier maakte om hen. Een achterlijke opmerking van iemand die je dus niet serieus moet nemen. Boerderij.nl moet jouw adviseren niet meer te reageren.

 • agratax2

  Hoe wil de politiek de controel uitvoeren? Ieder controleur zijn eigen laboratorium om genetisch onderzoek te doen? Nee het wordt een papieren onderzoek, in de geest van kloppen de bonnen en de rekeningen en de etiketjes op de kratten met vlees. Denken de regenten nu echt dat je aan technische delen kunt zien van welk dier ze komen? Kun je aan het pak melk zien of er aflatoxine in zit. Als de dames en heren in de Kamer echt zo naïef zijn moeten ze hun schoolgeld terug halen en op nieuw plaats nemen in de schoolbanken. Strenger straffen zou helpen. Geloof ik niet op moord staat in sommige landen de doodstraf en toch wordt daar gemoord. Iedere fraudeur zal de afweging maken hoeveel pakkans, hoeveel kost het en wat is het eind resultaat en kan ik via internationalisering van mijn handel de Nederlandse of Brusselse wetgeving omzeilen. De ras fraudeur heeft keuze uit vele sluiproutes. Nee Den Haag gaat niet voor fraude vrij maar voor symbool politiek. Wij burgers moeten denken dat zij toch echt de fraude de wereld uithepen met zeer zware wetgeving.
  @jordi. Hoe meer regels hoe eerder je fraudeert, want voor je het weet zit je net naast de regel en dus Foute boel, fraude, rechtbank. en dat in en land waar de rechters niet weten hoe ze alle dossiers zo goed mogelijk moeten afhandelen zonder in tijd nood te komen en fouten te maken. Bedenkt Den Haag nog meer regels die om gerechtelijke uitspraken schreeuwen in de toekomst.

 • alco1

  Agratax. Als jij in de regering zou zitten en er wordt door de media en politiek gesteld dat jij er verantwoordelijk voor bent. Wat zou jij dan gaan doen?
  Ik begrijp jouw hele verhaal eigenlijk niet zo goed. Aan de ene kant zeg je: Denken de regenten nu echt dat je aan de technische delen kunt zien van welk dier het is? En een paar regels later heb je het over de afweging van pakkans en hoeveel kost het? ( Dan moet er toch bewijs geleverd worden).

 • info36

  Alco 1, volgens mij snapt u het niet of wilt u het niet snappen.
  Doordat o.a. de gemiddelde Nederlander ( en niet alleen de Nederlander, hoewel die wel het ergst zijn ) niet voor voedsel wil betalen, daar bovenop door de marktmacht van de supers die super laag willen inkopen om de consument lage prijzen voor voedsel aan te bieden en toch nog een goede marge te behalen, krijg je het effect dat leveranciers ( meestal de tussenschakels want de primaire producent is super gecertificeerd en dus gecontroleerd ) creatief worden om de kosten zo laag mogelijk te houden om toch nog marge te kunnen pakken. Vandaar alle schandalen. Heeft dus wel degelijk te maken met uitmelken producent. Als de prijzen hoog zijn zal het nog wel voorkomen maar is de behoefte minder.

 • Flyinghollander

  Politiek @13 als het waar is (en ben de vele beweringen van jou kant zet ik er een ? bij) zou niet moeten. Maar toch moet je of alles openbaar maken of gewoon je muil houden. Dat vage gedoe van jou is verziekend en het zou je sieren om daar eens mee aan de slag gaan.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.