Home

Nieuws 15 reacties

Roemenië vreest run op landbouwgrond

Boekarest - De Roemeense regering heeft bedenkingen over de aankoop van landbouwgronden door buitenlandse investeerders. Dat meldt het Dutch Romanian Network.

De Roemeense regering vreest een grote belangstelling voor de vruchtbare landbouwgronden als in 2014 de regel vervalt dat alleen particulieren landbouwgrond kunnen kopen. De Roemeense gronden zijn goedkoopste in Europa. De Roemeense regering vreest daarom voor een run op landbouwgrond en wil de eigen boeren beschermen. De regering overweegt maatregelen te treffen waardoor jonge Roemeense boeren tegen aantrekkelijke voorwaarden de grond te laten pachten omdat de verborgen werkeloosheid in de agrarische sector erg hoog is, aldus de Roemeense staatssecretaris van landbouw Achim Irimescu.

Met name Italiaanse investeerders die om speculatieve redenen grond aankopen, laten de aangekochte grond braak liggen. Dat is een reden voor de Roemeense regering om een belasting in te voeren voor niet-bewerkte grond om deze negatieve ontwikkeling af te remmen. De grootse buitenlandse kopers van Roemeense landbouwgronden zijn respectievelijk Italië (24 procent), Duitsland (15,4 procent), Arabische landen (9,9 procent), Denemarken (4,5 procent), Griekenland en Nederland (ieder met 2,4 procent).

Laatste reacties

 • Peterrrs

  Dit lijkt op een gevalletje 'wel de lusten, niet de lasten'. Oftewel: wel vrij verkeer van goedkope arbeiders en gelukzoekers, geen vrije handel in landbouwgrond.

 • Mels

  Italie en EU gelden,hoe was dat ook alweer,zijn die niet al eens eerder gepakt voor verkeerd gebruik cq diefstal van EU geld,Nu zal de investeerder echt zijn grond wel met rechten vol hebben en zo voor het doen van niks geld ontvangen. Wordt tijd dat het gekoppeld wordt aan de gecombineerde opgave,blijft er heel veel geld over voor de landen die hun zaakjes op orde hebben.

 • ed12345

  Het is natuurlijk de normaalste zaak van de wereld dat Romenie probeert hun eigen arme bevolking te beschermen tegen de grote geldwolven Aan de andere kant heb ik altijd begrepen dat het daar voor buitenlanders echt niet meevalt alles schijnt massaal gestolen te worden Mels je zou het aan Arie kunnen vragen die heeft daar als voorlicher of teeltbegeleider gewerkt

 • agropak

  Ed even voor de duidelijkheid, heb 4 jaar in het buurland bulgarije gewerkt en een paar jaar in de oekraine ( en nog wat andere landen)
  Mij enige ervaring in roemenia was een week met een warm bedje
  Maar maakt niet uit waar je zit jatten doen ze overal. Had een keertje in de oekraine 50 ha aardappelen onder mijn hoede. Om stelen te voorkomen had ik een afspraak met de lokale politie gemaakt, die hadden dus op een strategisch punt een uitkijktoren gemaakt om het ' geboefte' te vangen. Maar wat gebeurde er kwam op een nacht de wisseling van de wacht niet opdagen. Ik heb nog nooit met de hand zoveel aardappels gerooid gezien in een nacht
  Maar ook hier in kazachstan hebben we bewaking rond mijn aardappelen en die jongens hebben een wapen vergunning en schieten met scherp, wat ook afgelopen jaar weer nodig was,

 • Mels

  Agropak,en niet eerst in de lucht en dan op de benen neem ik aan????

 • jan10

  Als je naar het land van de hufters gaat moet je denk zelf de grootste hufter zijn ,anders red je het niet lijkt mij.

 • Flyinghollander

  Agropak, wij kregen dat niet voor elkaar in Oekraine dat politie hielp, we pakten ze zelf, maar met zoveel land is het niet te controleren.
  En vaak het excuus we pakken maar een paar maiskolven, maar als dichtsbijzijnde start een miljoen mensen heeft houd je weinig over.

 • agratax2

  Arie ik sprak afgelopen een jonge boer net terug uit Roemenië om dezelfde redenen als jij noemt >onbetrouwbaarheid< Om land opkopen te voorkomen en daarna braak te leggen heeft Poetin een uitstekende wet ingevoerd jaren geleden. Binnen 3 jaar na aankoop / huur moet het land in productie (ruime uitleg mogelijk) zijn. Dus ploegen of er schapen of vleeskoeien opjagen kan ook.

 • agropak

  Mels ik kan je wel vertellen dat we afgelopen jaar een paar 'wilde' nachten hebben mee gemaakt !

 • agropak

  Agratax die zelfde poetin wet hebben we hier in kazachstan en dat werkt een beetje.

 • agropak

  Flyinghollander, dat zelf pakken zou ik ook wel willen maar als er wat gebeurd trek je als buitenlander aan het kortste end. Beter dat ze dat onderling even uitvechten
  Jan hoe bedoel je land van hufters? Hufters kom je overal tegen ook in nederland, maar je moet begrijpen dat er achter het jatten een jarenlange gewoonte achter zit die ontstaan is in de tijd van het communisme . Vaak was het toen noodzaak om te stelen als je wilde overleven of je familie voeden. Ik zou in dit geval het zelfde gedaan hebben.

 • alco1

  Ik heb respect voor jullie daar. Wij hoeven hier ons tenminste nog niet met een geweer ons eigendom te beschermen.

 • jan10

  Dat jatten noem ik hufterig gedrag,communisme is weg maar hufterig gedrag is gebleven!
  Hier is het ook wel maar om nu te zeggen dat ik mijn oogst met een geweer moet bewaken ,nou nee Hooguit mn grasmaaier of aanhanger die ook naar de hufterlanden gaan en die kan je niet eens eten .

 • Mels

  Varkens lusten het vlees van hufters wel hoor. Sla je twee vliegen in een klap.....

 • Flyinghollander

  Agropak, ik deed het ook niet met opzet, maar als ik naar 'huis' reed kwam ik langs onze percelen en ja... dan stop je wel eens als je dat ziet. Maar inderdaad het is van vroeger uit.... dat ze wel moesten.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.