Home

Nieuws 2344 x bekeken 45 reacties

PvdD: Brussel moet vergassing ganzen stoppen

Den Haag - Eurocommissaris Janez Potočnik (milieu) moet Nederlandse plannen om ganzen rond Schiphol te vergassen, voorkomen. Dat vindt de Partij voor de Dieren, die hierover een brief naar Brussel heeft gestuurd. Volgens de partij is het voornemen mogelijk in strijd met de EU-biocidenrichtlijn.

Recent raakte een toestel van Easyjet op Schiphol in de problemen nadat het onmiddellijk na opstijgen in aanraking was gekomen met ganzen. Vier tot zes kolganzen kwamen in het landingsgestel en in de motor van het toestel terecht. Precies om die reden zijn vorig jaar ruim 5.000 ganzen rondom de luchthaven vergast.

Volgens de Partij voor de Dieren heeft die maatregel geen aantoonbaar effect op de veiligheid. Beter zou het zijn om het voedselaanbod in de omgeving te reduceren, met andere woorden de landbouw aan banden te leggen. Aangezien de biocidenrichtlijn vergassing alleen toestaat als er geen alternatieven voorhanden zijn, is Nederland mogelijk in overtreding. Potočnik heeft nog niet gereageerd.

Laatste reacties

 • Flyinghollander

  We kunnen alles daar ook gewoon volbouwen en asfalteren mag dat M.Thieme?

 • agratax2

  Laat de PvdD de schade betalen die veroorzaakt wordt door hun waan idee om de ganzen zich ongebreideld te laten voortplanten. We leven helaas in een tijd waarbij we de missers uit voorgaande eeuwen moeten aanvaarden. Geen natuurlijke vijanden betekent bij niet ingrijpen (jacht) over bevolking van één soort (ganzen, grote grazers en zelf mensen). Wij deze werkwijze predikt moet mijns inziens ook de gevolgen (kosten) dragen.

 • alco1

  De landbouw aan banden leggen, juist een sector die nog iets doet aan het bestrijden van de crisis. Vooral als ouderen en zwakkeren, zou ik me maar flink zorgen gaan maken, als mensen als Thieme het voor het zeggen krijgen.

 • av

  bescherming van de ganzen eraf. dan worden ze bestrijd in heel europa ipv pleksgewijs om en rond vliegvelden.

 • agratax2

  Laat de geschoten ganzen toe op de vleesmarkt en promoot het vlees als zuiver biologisch zonder enige toevoeging. Dan is jagen ook financieel interessant nu moet er bij iedere gans een sloot geld. Ik las afgelopen week in Stentor dat de gans bij de poelier het enorme bedrag doet van Euro 0,60 hooguit de prijs van de patroon. Ik hoop niet dat het net zo wordt als in Rusland, 'Hoe meer ganzen in een gebied, hoe armer de bevolking'.

 • schoenmakers1

  als we de pvdd zijn gang laten gaan zal het arm worden van de bevolking wel doorgaan

 • Isidorushoeve

  Misschien rond Schiphol kippen en varkensstallen laten bouwen ( 2 problemen opgelost ).

 • jordi 1455

  het heeft geen effect gehad omdat er te weinig zijn vergast.

 • kleitokkers

  Ja, hallo waar ganzen vliegen kunnen geen vliegtuigen vliegen.
  Dat lijkt mij zeer logisch. Je bent voor dieren of niet.

 • abtje

  Iedere keer als je een gans ziet de vliegtuigen aan de grond houden en degene die willen landen doorsturen naar Engeland of Duitsland.
  Met drie weken is de Pvdd volksvijand nr1 bij alle stropdassen en andere burgers. Zo zou je die idioten aan horen te pakken.

 • alco1

  @abtje, dat is misschien wel de manier om hen tot bezinning te laten komen. Maar ik wil zelf ook nog weg!! <lol>

 • agratax2

  alco1. De actie van abtje moet ingaan zo gauw de Kamer met reces gaat en de burgers vakantie hebben. Boeren zullen voor of na het seizoen op reis moeten gaan of voor lief nemen dat abtje zijn actie hem ter wille van de actie om het politieke en ambtelijke deel van ons land aan de grond houdt voor lief nemen. Niet vergeten de andere vliegvelden te promoten, doet de actie nog iets positiefs voor het noorden en zuiden.

 • J@gertje

  Ik had er vanmiddag weer 2.
  Niet vergast maar met de kogel.
  Maar ja, hoe lang nog?

 • henk 60

  Dan ga je toch met de auto, dan wel oppassen voor herten en wilde zwijnen natuurlijk

 • Gerd

  Laat ze vliegen een helikopter en verdwijnen de ganzen

 • haverboer1

  Als mevr Thieme nu eens in dat bewuste vliegtuig had gezeten, dan praatte ze misschien wel anders. Als een vliegtuig op 1 motor moet terug keren gaan ze eerst even de tank met keronine lozen. Anders zakt het vliegtuig door zijn landingsgestel. En dan nog maar hopen dat de landing goed gaat.

 • jordi 1455

  Schijnbaar vindt thieme dierwelzijn belangrijker dan de veiligheid van haar medemensen. ook al stort een vliegtuig met 400 passagiers neer zonder overlevende doordat een gans in de motor was gevlogen zou ze het nog voor die gans nog opkomen en de piloot de schuld geven van het ongeluk door te zeggen dat hij kon uitwijken. maar hoe kun je voor iets uitwijken wat je niet ziet? en zeker met zon groot gevaarte als een jumbo jet.

 • cjdekker

  niet te geloven dat er nog mensen zijn die stemmen op zo,n muts als Thieme!!!!!!!!!!!

 • jordi 1455

  je kan stemmen op thieme als een soort vorm van verraad zien.
  het verraden van je eigen soort de mens.

 • jehanvankroaks

  PvdD, even zinloos als waar de discussie over gaat nl:
  Brussel moet vergassing van Ganzen stoppen.

  Wanneer je mensen aan een risico als ganzen wil blootstellen cq opofferen moet je wel niet goed bij je hoofd zijn.

 • Marco22

  Biociden-richtlijn wtf is dat voor een richtlijn? hoeveel richtlijnen zijn er wel niet?
  Thieme had natuurlijk ook kunnen kiezen om het vliegverkeer aan banden te leggen. Maar nee vogels mogen daar niets meer te vreten hebben. Is dat nu de partij voor de Dieren? Hoeveel insecten komen door het (vlieg)verkeer wel niet om het leven. Daar hoor je Thieme niet over. Zijn dat dan geen dieren? Hoe groter het dier hoe groter de emotie, het gaat over de insentrieke waarde van het dier. Een mug dood slaan vind men niet zo erg als een mus op domino-day kapot schieten.
  Zo vallen per jaar wel miljarden verkeers slachtoffers te betreuren.Nou Thieme heeft nog een boel te doen.
  Ik weet nog wel een richtlijn. Kwasienosie-politiek-richtlijn, die voorziet dat politieke partijen realistisch te werk gaan dus niet in de waan van de dag en emotie-politek bedrijven.

 • huisverkoop

  !0 ganzen bij Thiemen in de tuin en dan 14 dagen lang,
  laat ze daar alles maar kapot maken.

 • sjang

  Thieme heeft zich ook van dierenmishandeling schuldig gemaakt: ze heeft haar poes kaal geschoren

 • theorikyreintjes1

  Ze hebben het tegen grote stallen waar de dieren veel ruimte hebben en prachtig verzorgt worden. Maar in de natuur laten ze overbevolking wel toe!
  De schades die ze daarmee veroorzaken en het dierenleed zijn enorm!
  Laten we hopen dat ze dit in gaan zien, en dat verwaarlozen van dieren in het wild, zwaar bestraft moet worden! Laat de Tweede Kamer daar zich druk over maken!

 • jordi 1455

  sjang hihi die mop ken ik je kan hem ook anders opvatten.

 • agratax2

  De Tweede Kamer zal dit probleem niet oplossen er zijn te vaak verkiezingen in dit land en dus moeten ze elke dag op scherp staan om zich de stemmen niet van het brood te laten eten. De maatschappij zal dit gansje zelf moeten wassen met de kogel of met gas of een andere methode.

 • anton1937

  Thieme is een slechte verliezer, daarom neemt ze deze actie. Thieme is er blijkbaar voor dat er mensen verongelukken bij Schiphol door de ganzen. Nedereland moet in de EU blijven,maar in beroep gaan bij de EU moet zo snel mogelijk worden afgeschaft,om onzinnige procedures en kosten te besparen. De RVS is ons hoogste rechtsinstantie,zij moet weer kroon uitspraken,doen dat is Brussel niet meer nodig.

 • Ed Buijs

  Ganzen eten weidegras of de restanten van granen. De nederlandse landbouw is heel wat diverser. Als er wordt omgeschakeld naar intensivere teelten hebben de ganzen niets meer te eten en verdienen de producenten en de BV Nederland meer. Kijk ook eens naar de opbrengsten in de Haarlemmermeer (Lei), die zijn in vergelijking met andere droogmakerijen opvallend laag. De schaal van de polder past steeds minder bij akkerbouw. Waarom geen andere landbouw? Ik vind het idee van mevr. Thieme zo gek nog niet.

 • theorikyreintjes1

  Waarom altijd dat geschop tegen mensen die het heel goed doen? Hebben ze daar plezier in? Veel mensen kunnen het hoofd niet meer boven water houden en een leven lang hard gewerkt voor een kleine vergoeding met veel risico. Waar is de waardering of ga je door met pesten tot iedereen stop met de voedselproductie. Produceren zo als 60 jaar geleden kan niet, het is nu veel en veel beter! Schaalvergroting was en is een must om voldoende voedsel tegen een betaalbare prijs kunnen produceren! Het is te hopen dat er nog jonge mensen aan willen beginnen! Van die schoppers wordt je dood ziek!!!!! Breng wat goeds, iets positiefs, dan wordt je gehoord en denk ook eens aan de velen die honger hebben!

 • drikhend

  Ja mensen als u straks ratten heeft dan zult u eerst moeten aantonen dat u er alles aangedaan heeft om te voorkomen dat u ratten op bedrijf krijgt . Nu wordt er nog preventief giftig lokaas uitgezet in daarvoor bestemde kisten . Maar dat zal in de nabije toekomst voorbij zijn . Het gaat dan naar het voorkomen van en niet meer het bestrijden van . Eerst zult u moeten proberen alle mogelijke manieren van vestigen van ratten te voorkomen . Verder moet u met niet giftig lokaas vast stellen waar ze zijn als andere sporen niet duidelijk zijn . Dan mag u pas gif gaan gebruiken .Wat in de toekomst voor bedrijven alleen maar lastiger gaat worden . Dus denk er aan het ganzen probleem is nog maar het begin . Weren en voorkomen wordt straks de norm . En bestrijden in uiterste geval . En vergeet niet dat er nog middelen uitgaan . Dit ganzen probleem moet hard aangepakt worden en dan daarna werken volgens voorkomen is beter dan doden .Als de rat niet geboren wordt hoef je hem ook niet te doden .

 • paranka

  Als de PvdD ter sprake komt, reageren jullie (bijna) allemaal hetzelfde: niet goed luisteren, niet goed lezen, niet de inhoud beoordelen, maar meteen in de tegenaanval. Dat komt het imago van de beroepsgroep niet ten goede. Wat het voorstel behelsde was nl niet alleen maar stoppen met het doden van ganzen, want dat zet geen zoden aan de dijk. Er werd ook meteen gepleit voor ander gebruik van de gronden zodat er geen ganzen worden aangelokt! U weet beslist welke gewassen voor ganzen niet aantrekkelijk zijn en met welke gewassen (grassen, granen) je een ganzenluilekkerland maakt. Welnu, dat zou een veel betere oplossing voor het probleem zijn. Ook het plaatsen van zonnepanelen zou een optie zijn.

 • abtje

  @paranka, niet zo generaliseren. Dat is niet netjes van je.
  En het beroepsimago staat daar ook enigzins helemaal los van.
  De beste verdediging is nu eenmaal de aanval.
  Als dat op eerlijke feiten zou gebeuren zouden de mensen dat ook zeer zeker open oppakken.
  Wat de PVVD doet dient echter hele andere belangen, en dat heeft niets met dieren te maken maar puur en alleen met eigenbelang op het pluche.

 • jordi 1455

  abtje je haalt de woorden uit de mond.
  Tegenwoordig moet het kalf eerst verdrinken voordat men de put dempt en dat is met alle overheids instanties zo.

 • jordi 1455

  hoeveel doden moeten er nog vallen? voordat groen licht wordt gegeven dat de ganzen worden vergast, als het aan Thieme lag een hele hoop.

 • trekker123

  Alles is betrekkelijk. Ook het welzijn van de gans. Dood gaan ze uiteindelijk toch en dan is vergassen misschien wel net zo aangenaam als een natuurlijke dood? Zal meestal toch ook een kwestie zijn van verouderen, verzwakken, ziek worden en het op den duur niet meer redden. De landbouw aan banden leggen? Ben benieuwd hoe het er rond Schiphol uit gaat zien als we de boel over geven aan de natuur. Dan zal er nog wel eens vaker een vogeltje vliegen op een plek waar dat niet zo goed uitkomt. Denk dat mevrouw Thieme blij moet zijn dat er nog landbouw is in Nederland. De meest crisisbestendige bedrijfstak van het land. Maar dat je er ook van moet eten is bij de PvD blijkbaar altijd maar een bijzaak. Maar kinderen snappen het wel volgens mevrouw Thieme. Je vraagt je af wie er het grootste kind is in Nederland.

 • alco1

  De Partij v d Dieren zou verboden moeten worden.

 • J@gertje

  Paranka,
  Al je als boer wel naar Thieme luisterd gaat naast zijn beroepsimago ook de hele agrarische sector in Nederland naar de knoppen.

 • Mels

  En dan maar hopen dat het echt crisis wordt waarbij we als NL onszelf moeten bedruipen........Volgens een ander artikel is dat goed mogelijk maar ik kom niet terug als mvr Thieme dat vraagt.....

 • jordi 1455

  alco1 oppakken jegens landverraad.

 • alco1

  Paranka. Als je bladeren in je tuin opharkt. Gooi je die dan ook bij buren neer. Dit is wel wat je met de ganzen wil. Verjagen naar de buren.

 • abtje

  @Jordi 1455, dat is niet leuk van je, om alco 1 op te laten pakken , volgens mij is hij geen landverrader :-) :-) :-)

 • sensia

  De agrariërs krijgen zelfs subsidie voor het omwoelen van resten van de oogst, zodat de ganzen die niet kunnen opsnoepen. Het lokken van ganzen door producten te kweken die ze graag lusten is echt misdadig. Gevaarlijk voor mens en dier. Hoe dom kan je zijn. De PartijvoordeDieren heeft al talloze malen gewaarschuwd hiervoor. Ook zijn er alternatieven geboden, zoals rondom Schiphol een zonnecollectoren park aanleggen. Win/win!!!!!

 • Flyinghollander

  Tuurlijk Sensia, jij weet hoe er geboerd moet worden, je hebt zelf een florerend biologisch dynamisch akkerbouw bedrijf of niet.

 • jordi 1455

  Abtje niet Alco1 maar Thieme een paar woorden vergeten, stom van me hierbij mijn excuus Alco1.

 • PetervanKempen

  Pak natuurliefhebbers als Thieme op hun eigen bijbel: de EG habitatrichtlijn geeft aan, dat er evenwichtige populaties van inheemse dieren in natuurgebieden moeten zijn die daar hun eigen eten en drinken hebben. Nu dat NIET ZO IS, komen de ganzen UIT NATUURGEBIEDEN oa om Schiphol vreten en dreigen vliegtuigen daardoor neer te storten. MAW: Thieme kan kletsen wat ze wil, maar overtollige ganzen MOETEN uit de populaties weg worden gehaald en dus gedood , met gas is dat efficient, of ze dat nu leuk vindt of niet.
  Dat boeren volgens Pvdd niet vrij zouden zijn in hun eigen teeltplan is natuurlijk zo vreselijk sovjet dat ik daar verder geen woord aan wil verspillen.

Laad alle reacties (41)

Of registreer je om te kunnen reageren.