Home

Nieuws 2074 x bekeken 22 reacties

PvdA en D66 niet blij met halvering EHS in Overijssel

Den Haag – PvdA en D66 plaatsen vraagtekens bij het voornemen van Overijssel om 9.000 hectare natuur te schrappen. Volgens de twee partijen is dit een schending van het regeerakkoord en worden bovendien afspraken met omwonenden, andere provincies en waterschappen eenzijdig opgezegd.

Naar aanleiding van het voornemen van het vorige kabinet wil de provincie de omvang van Ecologische Hoofdstructuur (EHS) binnen zijn grenzen bijna halveren. De huidige regering is echter van plan het natuurnetwerk min of meer in zijn oorspronkelijke vorm aan te leggen. Wel willen coalitiepartners VVD en PvdA daar meer tijd voor nemen.

Tweede Kamerleden Lutz Jacobi (PvdA) en Stientje van Veldhoven (D66) willen van staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) weten of Overijssel in zijn recht staat met dit besluit. Zij benadrukken dat er nogal wat negatieve effecten aan het plan kleven. Zo lijkt het behalen van ecologische doelen rondom de Reest, de Regge en de Dinkel problematisch te worden. Bovendien wordt het voor terreinbeherende organisaties lastig beheersubsidies voor de geschrapte gebieden te krijgen.

Tegelijkertijd zijn de twee partijen geen voorstander van het opnieuw aanwijzen van de Polder Stein als Natura 2000-gebied, zoals Dijksma wil. Zij betogen dat de rechtszekerheid burgers en bedrijven in het gebied daardoor in het geding komt. Eerder stelde de SGP al schriftelijke vragen over de kwestie; ook die partij is geen voorstander van het wederom opnemen van de polder in de Europese natuurnetwerk.

Laatste reacties

 • Ishtar

  Boeren belangenbehartigers aan de touwtjes.
  Geen wonder dat het het draagvlak voor het woord boer afneemt.
  Geen wonder dat burgers het geklaag en gezeik van boeren steeds minder pikken.
  Ik weet nog een blog op boerderij van vergaderboer toen bij de waterschappen de macht van de boeren verminderde.
  Wel, toen moest het waterschap maar opdoeken immers boeren, waren gewend aan hun verwende politiek macht op cda en vvd niveau plus op gemeentelijk en provinciaal niveau zaten er vaak van die vetgemeste CDA bestuurders die niet corrupt zijn.
  Dit komt uit hetzelfde mindsetup.
  Als ik individuele boer was zou ik me diep schamen voor dit algemene sector bewustzijn.

 • Mozes

  9000 ha zijn 300 boerderijen van 30 ha.

 • jordi 1455

  Ishtar jij moet je schamen met je domme gedram en leugens te vertellen.
  boeren zijn hardwerkende eerlijke mensen en daar mogen ze trots op zijn. 1 boer heeft meer lef dan jij ooit zou hebben.

 • alco1

  Ze doen net dat er niets aan de hand is met onze economie.

 • bankivahoen

  Ga jezelf niet achter 'de burger' verschuilen Isthar@ ! Geklaag en gezeik zoals jij het noemt zijn woorden van minder dan 2% van de bevolking en de rest is gewoon tevreden over hoe agrarische voedselproductie plaatsvindt.Je betoog wordt er echt niet krachtiger van door de rest van Nederland zogenaamd voor je wankele karretje te spannen ! Boeren weten dat er altijd roeptoeters zullen blijven die alles beter weten en waarschijnlijk zelf niet al te lekker in hun vel zitten! En ik verzeker je dat ik me supertrots voel om boer te zijn! Schaam je diep om een beroepsgroep zo aan te vallen !

 • Ishtar

  @Jordi, ik denk dat yoga wel wat voor jou is, immers daar gebruiken ze ook veel mantra's.........

 • Frans Smit

  9000 ha zijn ook 300 bedrijfjes die van de recreatie leven.
  De tijd dat één sector alle grond opeist, is toch wel voorbij.

 • Mozes

  Frans Smit, als je natuur wilt moet je het niet gebruiken voor recreatie maar moet je er weg blijven. Bij ons achter het weiland ligt een bos waar reeën zitten. 's Morgens vroeg lopen ze in de wei. In het voorjaar vaak met een kalf. Als je er een wandelpad aanlegt wat veel natuurliefhebbers willen zijn de reeën hun rust kwijt en trekken ze ergens anders naar toe.
  Wild kan prima leven met een boer maar niet met natuurliefhebbers.

 • jordi 1455

  Mozes ze denken meer natuur maar de dieren konden het redden zonder die natuurprojecten. natuuraanleg staat gelijk aan kapitaalsvernietiging.

 • boerderij12

  ik dacht dat het crisis is en dan 200 miljoen extra voor <natuur> onbergrijpelijk

 • arlo

  9000 HA VOOR NIEUWE NATUUR EN VERVUILT GRAAN INPORTEREN .ALS DEZE 9000 HA VERDEELT WORD AAN AKERBOUWERS DIE ER AAN VERDIENEN VERVOLGENS WEER BELASTING BETALEN OM HET TEKORT OP TEVULLEN ? VAN DE REGERING ALS HIER RECREATIE BEDRIJVEN KOME GAAN DEZE FAJIET OM DAT DE RECREANTEN STEEDS MINDER TE BESTEDEN HEBBEN ?

 • Mels

  Het laffe van de prov Overijssel is wel dat ze niet gewoon zeggen; We hebben de centen niet en die komen er ook voorlopig niet. Als je neptuur aanlegd schijnt het ook onderhouden moeten worden en juist daar is geen geld voir. Ik vraag me ook afwat en wie er nou beter wordt van die neptuur.

 • jordi 1455

  niemand wordt beter van die neptuur het zou voor Nederland de financiele strop betekenen.

 • info48

  9000 ha X € 150000.00 ( aankoop +inrichtingskosten) = € 1 350 000 000.00
  alleen al in Overijssel, het onderhoud van onze 'natuur gebiedjes/tuintjes' (Nederland is een halve postzegel op de wereld kaart) koste in 2012 ong. € 1 200 000 000.00
  Welke voorstander durft zich in deze tijd nog sociaal te noemen???????
  Je kunt de 'beschaving' van een volk aflezen aan de omgang met de dieren zeggen sommige, zichzelf 'sociale mensen' noemende personen en dan maakt het schijnbaar niet uit dat je de kwetsbare kant van de samenleving gewoon laat verrekken!!!!!
  Deze 'beschaving' is ook op dit punt volledig verdwaald !

 • jordi 1455

  man als ze niet natuur zullen investeren dan was er geen begrotingstekort van hoger dan 3% van BNP.

 • Ishtar

  Deze halvering van de EHS komt uit de boeren lobby hoek.
  Ik zou als ik ik Overijsel was vragen hoe ze het in Flevoland deden.
  LTO kan ze daar wel advies in geven.
  Ook bij het Oostvaarderswold is het gelukt.
  LTO had wekelijks contact met Henk Bleker (cDA) en toen Donner bij de Raad van Staten kwam was alle timing perfect als
  het ging om procedures en uitspraken.
  Plus het feit toen er private investerinmgen kwamen van WNF mocht het nog niet van Bleker en LTO.
  In het Oostvaarderwold hebben boeren hun grond duur verkocht en willen het nu weer geodkoop terug kopen.
  En dat allemaal bewust ten koste van zijn medeburgers in Flevoland, immers de prijs wordt niet betaald door de boeren......
  Laat daar maar eens een goede onderzoeksjournalist op los zou ik zeggen.....
  Dus overijsel gewoon bij LTO gaan vragen hoe je het aan moet pakken.
  Als blijkt dat deze halvering uit de boeren lobby hoek komt, zou ik adviseren aan alle organisaties en NGO's in Nl.
  Geen zaken meer te doen met LTO, en als er zaken gedaan meoeten worden dat moet LTO keihard aangepakt worden.
  Op elke item, ook qua voedsleveiligheid en afstand burger en veeindustrie, en als nodig via het strafrecht.

 • jordi 1455

  Ishtar daar zijn geen bewijzen voor.
  overigens maak je je nu schuldig aan laster en dat is strafbaar.

 • Mels

  Wordt Ishtar de nieuwe politiek. God wat een vervelende kwast. Als ik jou huis kom kopen om er een parkeerplaats te maken en ik bied 2x de marktwaarde vertrek je blij. Vervolgens gaat er een streep door de parkeerplaats en kan jij je huis voor de marktwaarde weer terug kopen. En dan wil jij zeggen dat dat niet mag. Hoepel op kerel ga een ander vervelen. Weet je wie je een schop moet geven. De politici die met geld waar ze geen ruk voor gedaan hebben gokken alsof ze een doos A4papier leegschudden en zeker niet bij de boeren daar. Die zijn alleen tegen geweest en hebben gecasht en ik geef ze geen ongelijk.

 • Elevage

  Als ik lekker op de fiets rondrijd op zondag dan vind ik het heerlijk dat er overal weilanden zijn met vogels, dat de gewassen groeien, dat er boeren aan het werk zijn op het land, zo zie je nog eens wat als je om je heen kijkt. En alle dieren maken dankbaar gebruik van de werkzaamheden van de boer, ook de wilde dieren.

  Natuurgebieden bestaan voornamelijk uit slecht verzorgde en afgesloten gebieden waar geen ene hond meer toegang heeft. Daar moet dan een stel koeien en ponys in die in de winter allemaal doodgaan omdat de 'deskundigen' ze zo goed verzorgen.
  En in deze tijd waarin er toch echt volop voedsel geproduceerd moet gaan worden hebben we alle hectares toch gewoon nodig.

  Frans smit:Waarom zijn bedrijven van 30 hectare degene die van de recreatie leven?? Wij hebben geen recreatie en een goede boerderij. Maar ik denk dat er weer iemand een woordje gedaan heeft zonder kennis van zaken, helaas.

 • Mels

  Idd van de zgn recreatie leeft niemand. De neptuur wordt verboden terrein voor mensen.....

 • poldes

  de aankoop van ehs gronden is voorheen betaald met landbouwgeld uit europa.
  Vervolgens aan terreinbeherende instanties geschonken.
  deze middelen hadden door de jaren heen ook als boeren inkomen ondersteuning kunnen dienen.
  dan hadden deze boeren de ehs op een gelijkwaardige manier verzorgt dan nu door andere verenigen is gedaan en gebeurt.

 • jan1966

  Voor weduwen met jonge kinderen is geen geld.
  Ook voor verpleeghuiszorg is geen geld meer .Bejaarden komen straks alleen nog in aanmerking voor de vrijwillige euthanasie van D66 zuster Pia Dijkstra.
  Voor de natuur gaan ze echt over lijken bij de PvdA en D66.

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.