Home

Nieuws 4 reacties

Plicht gewasbeschermingsplan blijft van kracht

Den Haag - Gewasbeschermingsplannen blijven voorlopig verplicht. Dat blijkt uiteen brief van staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw. Het gewasbeschermingsplan is volgens Dijksma de borging om geïntegreerde gewasbescherming in de praktijk te brengen.

De Europese Commissie heeft aangegeven dat het ontbreken van een gewasbeschermingsplan in het kader van de voorwaarden voor toeslagen (cross compliance) niet gezien kan worden als een lichte overtreding. “Als er geen gewasbeschermingsplan is, zal een korting op de inkomenssteun volgen”, aldus Dijksma.

Dijksma zegt dat zolang het onderzoek naar een alternatief voor het huidige gewasbeschermingsplan loopt de huidige verplichting voor een gewasbeschermingsplan van kracht blijft. “Bovendien is het maken van een gewasbeschermingsplan relatief eenvoudig en betekent dus slechts een kleine administratieve last, waarbij adviseurs en handelaren in gewasbeschermingsmiddelen ondersteuning kunnen bieden”, vindt Dijksma.

Laatste reacties

 • info36

  Wanneer stoppen ze nou eens met al dat gekleuter.
  Het heeft geen enkel nut. Weer zo'n bewindsvrouw met visie.

 • jordi 1455

  politieke vrouwen daar kun je niet op vertrouwen.

 • meeuwes00

  Ook ik vind het flauwekul, maar moeilijk is het niet om een gewasbeschermingsplan te maken. Type het woord in bij Google en je kunt te kust en te keur per gewas een voorgedrukt exemplaar downloaden en verder invullen, zoals het het beste bij je past. Daarnaast zijn de zelfbeoordelingslijsten die je moet invullen voor de teeltregistratie er ook misschien wel bij te gebruiken. Heb je dat bij elkaar in een map of in de computer, dan heb je in ieder geval aan de voorwaarden voldaan, lijkt mij. Niet leuk dat geef ik toe, maar het is niet anders. Veel succes!!
  Ina

 • Mels

  Dat zal ook niemand ontkennen maar er is niets dat verandert door het hebben van een plan. Het is overbodige rompslomp. Ik kan nu toch niet zeggen welke middelen ik wanneer ga inzetten en dat is wel de strekking van het plan. Komt bij dat je bij moet houden waarom je van het plan bent afgeweken,daar wordt toch niemand of niks beter van.

Of registreer je om te kunnen reageren.