Home

Nieuws 729 x bekeken 4 reacties

Plan D66 voor meer inspecteurs in strijd tegen voedselfraude

Den Haag - Het kabinet moet 4,5 miljoen euro vrijmaken voor het aanstellen van vijftig extra inspecteurs bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dat is één van de voorstellen die Tweede Kamerlid Gerard Schouw (D66) donderdag zal doen tijdens een debat met staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) over voedselfraude.

Volgens Schouw zijn de controles op voedsel in Nederland sinds de eeuwwisseling in kwaliteit en kwantiteit achteruitgegaan. Dit is vooral te wijten aan bezuinigingen op de NVWA. Daardoor is het voor bedrijven gemakkelijker de randen van de wet op te zoeken, of te overschrijden. Het paardenvleesschandaal is daar het meest recente voorbeeld van.

De vijftig controleurs worden exclusief belast met controles op voedsel. Het benodigde budget haalt Schouw bij het ministerie van Financiën, waar nog ettelijke miljoenen over zouden zijn. Daarnaast wil hij dat Dijksma laat onderzoeken of het mogelijk is om geld uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid voor dit doel vrij te maken. En organisaties die op overtredingen worden betrapt, moeten zelf voor de kosten van de inspectie opdraaien.

Het zijn niet de enige aanscherpingen die de D66’er voorstelt. Schouw pleit ook voor hogere boetes, de mogelijkheid tot het definitief sluiten van notoire overtreders en het aanleggen van een openbare zwarte lijst van fraudeurs. Daarnaast wil hij meer begrijpelijke en accurate etiketten op voedselproducten, voorzien van een eenduidig sterrensysteem. Ten slotte is Schouw voorstander van meer Europese samenwerking op dit gebied.

Vorige week kondigde Dijksma de oprichting van een werkgroep aan, die het vertrouwen van de consument in voedsel moet herstellen. De taskforce heeft een aantal weken de tijd gekregen om met aanbevelingen te komen. Volgens Schouw is dit slechts 'slappe hap'. Ook andere partijen krijgen, om uiteenlopende redenen, geen warme gevoelens van het plan van de staatssecretaris. Volgens CDA’er Jaco Geurts is een werkgroep onnodig, omdat er geen sprake zou zijn van een gebrek aan consumentenvertrouwen.

Laatste reacties

 • politiek

  D66 Landbouwminister Brinkhorst had alles goed in de gaten , de creativiteit die men had inzake voedselveilgheid in de landbouw. Eigenlijk onverantwoorde creatieviteit.
  Jammer dat hij in 2002 gewisseld werd na de verkiezingen door CDA minister Veerman. Die vond het allemaal niet zo nodig en essentieel om betrouwbaar en veilig voedsel te hebben.
  Je zou haast zeggen , je plakt er maar een ander stickertje erop en klaar is Kees. !!!
  CDA kamerlid Jaco Geurts komt ook uit hetzelfde nest als Veerman. Juist hij zou moeten weten , als ex NVV bestuurder hoe er gewerkt wordt in de veehouderij. Bijzonder triest is het ,als hij niet denkt vanuit voedselveiligheid en volksgezondheid. Dat hij eerder zijn verantwoording niet nam als NVV bestuurder was erg. Toen was zijn achterban de varkensboeren. Nu heeft hij een andere achterban. Dat is de bevolking van Nederland geworden. Desgewenst wil ik hem wel eens naar enkele ziekenhuizen brengen voor een rondleiding. Dan komen hopenlijk ook weer gesprekken in herinnering die ik met hem gevoerd heb toen hij NVV bestuurder was.

 • sallandseboer

  D66 is verschrikking voor de landbouw.

 • agratax2

  Hoe meer open markten hoe meer controleurs nodig. Hiermee gaat de winst te boeken op de open markt weer teniet aan bureaucratie en overheids bemoeizucht.
  Welk doel is gediend met de open wereld markten? Het boeren belang, het consumenten belang, het overheidsbelang of het milieu belang? Ik kan zelf maar één belang bedenken en wel het Handelsbelang m.a.w. het inkomen van de handelaren en ten dele de werkgelegenheid bij en de macht van de overheid.

 • jordi 1455

  dictatuur 66 zou D66 kunnen betekenen.
  overigens de overheid bemoeid zich veel te veel met de landbouw en dat schaad de landbouw. 1 klein foutje en je krijgt een vette boete.

Of registreer je om te kunnen reageren.