Home

Nieuws 8 reactieslaatste update:21 mrt 2013

'Oogkleppen af bij verduurzaming'

Den Haag – Als de landbouw over twintig jaar nog bestaansrecht wil hebben, moet de sector versneld en vergaand verduurzamen. Dat concludeert de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (RLI) in het rapport 'Ruimte voor duurzame landbouw'.

De landbouw moet daarbij de maatschappelijke zorg over de gezondheid, het welzijn en de afname van de biodiversiteit wegnemen. Er moet een halt worden toegeroepen aan de verschraling van het landschap en de afname van de biodiversiteit en de winstgevendheid van bedrijven moet verbeteren.
De Raad roept de productieketen, de overheid en de maatschappelijke organisaties op om belemmeringen voor verduurzaming van de landbouw weg te nemen. "Je ziet dat de verschillende partijen vooral kijken naar elkaars zwakke punten. We moeten stoppen met elkaar verketteren, maar meer gebruik maken van elkaars kennis en kunde", vindt Gerrit Meester, lid van de commissie die het rapport opstelde. Hij vindt dat verduurzaming niet wordt gerealiseerd met heel strenge normen en eisen.

"Dat moeten we een beetje los laten. Er moet meer ruimte komen voor de creativiteit, zodat er nieuwe zaken ontwikkeld kunnen worden", zegt Meester. Commissievoorzitter Niels Koeman vindt het nodig dat er een zekere ontspanning in het debat moet komen over verduurzaming. "De kritische wijze waarop partijen naar elkaar kijken, werkt verstarrend in het proces."
Henry Meijdam, voorzitter van RLI vindt dat er een einde moet komen aan de discussie over óf economische belangen óf duurzaamheid. "We hebben het hier wel om de derde economische sector van Nederland. Dat is geen kattenpis. Iedereen zit met zijn eigen oogkleppen op. De sector heeft onvoldoende oog voor de tegenkracht uit de samenleving, terwijl milieuorganisaties zich ook moeten realiseren dat als rendement geen onderdeel van de oplossing is, dat ook de dood in de pot is."

Staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw reageert dat het kabinet werkt aan meer ruimte voor het verduurzamen van de sector. "Het kabinet zwengelt van alles aan om duurzaam ondernemen makkelijker te maken." Ze wil hierbij ook de hele keten betrekken. "We moeten ons wel realiseren dat extra aandacht voor milieu, welzijn en andere zaken niet gratis is. We kunnen niet voor een dubbeltje op de eerste rang zitten."
LTO-voorzitter Albert Jan Maat is kritisch over het rapport. "Echt duurzame landbouw krijgen we als we het tempo van verduurzaming in de sector bijhouden. Dat ligt hoger dan in het rapport wordt gesuggereerd", zegt Maat.
Herman Verhagen van Milieudefensie vindt het voorstel van RLI, dat de maatschappelijke organisaties als vierde hoek worden toegevoegd aan de gouden driehoek van kennis, bedrijfsleven en overheid een goed idee. Hij heeft het gevoel dat de maatschappelijke organisaties nu te weinig worden betrokken bij de verduurzamingsdiscussie.

Laatste reacties

 • abtje

  Dan vraag ik me af wie die oogkleppen het meeste hinderen, niet de boeren, die willen wel, maar kunnen niet alleen en zonder de financiele ondersteuning.

  En Milieudefensie een een maatschappelijke organisatie noemen is ook enigzins beneden de waarheid. Meer een clubje gefrustreerden waar niemand echt respect voor kan opbrengen met hun procederen op andermans portemonnee.
  Als je clubjes met minder dan 1 % draagvlak in de maatschappij mee laat doen, succes.

 • info36

  Raad voor de leefomgeving en infrastructuur : wij produceren uw eten en dat van velen anderen. Is dat erg of zo? Zijn wij een besmettelijke ziekte? Daar lijkt het wel op. Wat een kostbaar gezwets zeg.

 • Bison

  Heb ik vergist of is het 1 april vandaag ?

 • Mels

  Ik lees verschraling van het landschap??????Hier in de polder komen er alleen schuren bij en de gemeentelijke bomen verdwijnen vanwege duur onderhoud,het aantal gewassen in de polder is na Mansholt niet meer veranderd en ook hun areaal niet dat is alleen maar afgenomen door het maken van NEPtuur en huizen/wegenbouw.Uiteindelijk is het allemaal gelul in de ruimte want we exporteren 80% van wat we produceren.Duur(der)zamer maken kan maar dan wel betalen graag,helaas heeft die importeur van onze kwaliteitsproducten daar geen boodschap aan.Zie JUMBO.

 • joopi

  Zolang ik er een inkomen uit kan halen blijf ik lekker een gangbare melkveehouder met veel plezier, lukt dat niet meer dan gaan we wat anders doen

 • Zuperboer

  1) We organiseren een overleg
  2) We starten gezamenlijk een orgaan op
  3) We gaan privatiseren
  4) Een bonuscultuur ontwikkelt zich
  5) Volkomen vervreemd van de sector
  6) Nieuwsuur & Pauw/Witteman & Hertsenberg kunnen van stal om de boel neer te sabelen (lees de primaire producent de schuld in de schoenen te schuiven).
  7) Dit noemen we het nieuwe polderen.

 • wcm

  Zo denk ik er ook over Joopi.Gangbaar en anders maar niet.Ik ben er van overtuigd dat als we allemaal zouden beginnen met volledig duurzaam en bio dat Jan Publiek over 10 jaar ons op hun blote knietjes smeken of we weer traditioneel kunnen gaan boeren want dan zijn de schappen in de winkels leeg.Dagelijks(ja U leest dit goed,DAGELIJKS)groeit de wereldbevolking met 150000 mensen. en hiervoor is voldoende voedsel nodig.De Chinesen kopen massaal landbouwgronden op in Zuid Afrika en wij doen hier of er niets aan de hand is, nee we gaan nog 5 of 7 % vergroenen.Nee ik blijf op de gangbare manier boeren en anders maar niet, en ben er van overtuigd dat over 10 jaar het hele geneuzel van duurzaam en bio ten einde is.Ik wens niet mee te werken aan de hongersnood in de wereld.

 • Flyinghollander

  wcn snap niet waarom je de wereldbevolking erbij haalt, er is nu ook al honger en grote wereld bevolking, krijg je nu voldoende geld voor je product? Het is een zwak excuus..

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.