Home

Nieuws 372 x bekeken

Noorse gewaszadenbank in Barentszzee verzamelt in vijf jaar 770.000 monsters

Oslo - Vijf jaar na de opening is de gewaszadenbank op het eiland Spitsbergen in de Barentszzee met ruim 770.000 verschillende zaadmonsters veruit de grootste ter wereld. Dat stelt het Noorse landbouwministerie vast bij gelegenheid van het eerste lustrum van deze genenbank waar zaden van voedselgewassen uit de hele wereld zonder risico op bederving ondergronds kunnen worden opgeslagen.

Door het werk van de bank kunnen de zaden ook voor latere generaties bewaard blijven. De voorraad groeit nog steeds. Deze week komen er bijvoorbeeld nieuwe zaden aan uit Canada, Nederland en Scandinavië. In de loop van de komende maanden worden zaden verwacht uit Thailand, Oezbekistan en Duitsland.

De zadenbank op Svalbard wordt betaald door de Noorse overheid. De opslag kost de inzenders niets. Volgens het Noorse landbouwministerie zijn er wereldwijd in totaal zo’n 2 miljoen landbouwzaden opgeslagen in vriesmagazijnen in private of publieke regie.

Of registreer je om te kunnen reageren.