Home

Nieuws 9 reactieslaatste update:10 mrt 2013

Natuurtop: natuur en economische belangen

Den Haag - In juni komt er een 'Natuurtop' met maatschappelijke (natuur)organisaties, het bedrijfsleven, provincies en andere overheden.

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken organiseert de top. Dat heeft ze zaterdag in een brief aan de Tweede laten weten.

Dijksma vindt dat het tijd is om met een gezamenlijke visie op natuur te komen. "Ik ben ervan overtuigd dat we met meer mensen moeten samenwerken. Natuurbeleid is meer dan alleen beschermen. Het gaat ook om het slim benutten van natuur door het te combineren met doelen op het gebied van gezondheid, veiligheid en economie."

Begin volgend jaar moet een nieuwe natuurvisie klaar zijn. De Natuurtop vormt daarvoor de basis. Het nieuwe natuurbeleid bouwt voort op wat er al is, laat de staatssecretaris weten. "Ik denk dat er nog veel winst is te halen uit de slimme combinatie van natuur en andere economische belangen", schrijft Dijksma.

Als voorbeeld van een nieuwe manier van samenwerken tussen verschillende partijen noemt de staatssecretaris de Marker Wadden in het Markermeer. De ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu investeren elk 15 miljoen euro in de aanleg van de de natuureilanden, maakten zij in januari bekend. Natuurmonumenten voert het project uit en kreeg daarvoor vorig jaar al 15 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij. De natuureilanden worden gemaakt van slib uit het meer.

Natuurmonumenten is dan ook positief over de plannen van Dijksma. "De bewindsvrouw straalt daarmee de ambitie uit dat zij wil samenwerken om tot een echte gezamenlijke visie te komen op natuur. Een welkome stap."

Laatste reacties

 • agratax2

  Dit wordt de welbekende vergadering, 'Zij dronken een glas en deden een plas (in het milieu vriendelijke toilet) en lieten de zaak zoals hij was.'

 • kleitokkers

  Bestuurlijk gezien is natuur(groot tuinieren) een goeie betaalde baan

 • aarthamstra1

  JA Goed voorbeeld '' MUTS'' van hoe je ten kosten van onze oudjes , die kut tuintjes (in (goede samenwerking) aanlegt. Ps, wij vreten onder tussen wel die troep uit verre landen.

 • Bison

  'Natuur eilandjes' aan leggen?...voor 45 Millioen!. OMG!!
  En dat regeert een land!?

 • Mels

  Ja Bison en dat in een meer wat volgens de natuur zee had moeten zijn maar er was eens een visionair genaam Lely die meende een dijk van NH naar Friesland te moeten maken. Die 45mljn is dus wederom neptuur.

 • Farmer NL

  En de banen machine binnen Pvda GL en D66 draait weer verder, waren even in paniek toen Bleeker de subsidies aan het verminderen was, alles weer even terug draaien en we kunnen weer lekker vissen uit de grote pot. Als iedereen het boek eco-nostra even leest weet je meteen hoe het zit, voor dat je begint te lezen alvast de postcode loterij opzeggen, kijk even op hun site wie ze sponseren. En als je dan de uiterlijk gematigde clubs ziet die gesponserd worden en je weet waar die hun geld weer naar doorsluizen, dan snap je mevr Dijksma meteen.

 • Mels

  En zo is de cirkel rond en komen echte ondernemers nooit aan bod. Kijk maar wat er nu gebeurt in de huidige regering. VVD is vleugelam met die Diederik erbij. Wat een stommert zeg die Rutte had ik echt slimmer verwacht. Als VVD nu wat wil moeten ze op knieen naar Diederik en consorten. Wat een kansloze situatie.

 • jordi 1455

  Mels beter geen regering dan deze regering.

 • alco1

  Er zal toch geregeerd moeten worden en we hebben het kabinet al in alle vormen gehad. Zeg maar wat het beste was?
  Regeren zoals het moet is vaak de doodsteek voor een kabinet, want dat kost pijn, dus afkeer. Uitstellen en praten naar de mond van de kiezer, is de enigste mogelijkheid om als regering de rit uit te zitten.
  Dit zorgt ervoor dat we nu met een enorme staatsschuld zitten. Er zo langzamerhand zoveel geld Nederland uitstroomt, dat er geen geld meer is voor de belangrijkste kerntaken van de staat. N.L. De zorg, ouderen en mensen die minder geluk hebben in het leven.
  Het is niet te vatten dat er zoveel mensen in de tweede kamer zitten, die niet inzien dat dit niet zo door kan gaan en het zal leiden tot totale wanorde.
  En dan nog praten over extra natuur.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.