Home

Nieuws 3282 x bekeken 8 reacties

Natuurgronden in gedwongen verkoop

Den Haag – De Tweede Kamer wil opheldering van staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) over de verkoop van natuurgronden door Staatsbosbeheer.

Vanaf half mei doet de organisatie in Overijssel bijna 130 hectare grond met een natuur- of agrarische bestemming van de hand.

Volgens Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) is dit in strijd met de afspraak dat het kabinet geen onomkeerbare stappen neemt op dit dossier voordat hierover overleg met de Kamer heeft plaatsgehad. Zij eist daarom een brief met tekst en uitleg van de staatssecretaris en wordt daarin door een meerderheid van het parlement gesteund.

Aanleiding voor de verkoop is een besluit van het vorige kabinet. Dat had in het regeerakkoord opgenomen dat Staatsbosbeheer in de periode 2013-2017 100 miljoen euro moet bijdragen aan de staatskas. Dit jaar moet een tiende daarvan worden overgemaakt. Vanaf mei wordt daarom 128 hectare bij het Overijsselse dorp Daarle in vier tranches verkocht. Het gaat vooral om kleine bossen en kavels met landschapselementen. Later dit jaar is Groningen aan de beurt.

Natuurorganisaties maken zich zorgen over de gedwongen verkoop. “De gronden gaan naar de hoogste bieder”, zegt een woordvoerster van Natuurmonumenten. “Weliswaar liggen er bestemmingsplannen op, maar die zijn niet eeuwig. Wij zijn bang dat natuur gaat verdwijnen. Bovendien zijn het echte pareltjes die Staatsbosbeheer nu wegdoet.” Das & Boom roept Dijksma op deze ‘strafexpeditie’ te staken en dreigt alvast met een rechtszaak.

Laatste reacties

 • info104

  Gronden die agrarische bestemming hadden horen niet bij niet agrariers, die verpesten zulke gronden ,ze hebben geen verstand van boeren. Dus gewoon aan een boer verkopen en mest erop dan komt er weer leven in die grond en zie je de vogels weer de pieren en wormen eruit halen voor hun voedsel, dat is pas natuur. Mensen moeten eens leren zich niet overal mee te bemoeien en zeker niet met dingen waar ze totaal geen verstand van hebben, kijk maar naar het natuurgebied Oostvaardersplassen waar nu ook weer veel dieren in een afgesloten omgeving doodgaan van honger, als we als boer zo met ons vee omgingen zaten we in de bak. Het staatbosbeheer mag blijkbaar alles, die (diervriendelijke mensen) moeten nog veel leren.

 • maasenwaler

  Ik ben het helemaal met info 104 eens.De overheid kan haar geld wel beter besteden. Er moet nog veel meer grond uit de natuur en weer terug naar de landbouw. Het is gewoon te gek voor woorden dat er zo met grond omgesprongen wordt. Wereldwijd stelt dat hele natuurgebeuren in nederland totaal niets voor en draagt nergens aan bij. Dat de grondprijs door verkoop van natuurgronden ook nog wat gaat zakken is mooi meegenomen want voor de huidige prijzen is er niemand die er iets op kan verdienen. Hooguit met lange termijnspeculatie maar dat is een gok. De grondprijs is nu een luchtballon die een keer knapt net zoals de beurskrach 13 jaar geleden en nu de ineenstorting van de huizenprijzen. Kijk wat er in denemarken gebeurt nu. Kan dat niet in nederland?

 • Frans Smit

  Hallo voorgangers, mag het iets genuanceerder?!
  Er is een spreekwoord dat luidt: 'schoenmaker, houdt u bij uw leest'.

 • Hans Sudfryslan

  Er is onlangs een rechtzaak geweest die aan gespannen is door De Vereniging Gelijkberechtiging Grondbezitter [VGG] die strijdt tegen de voorkeurspositie van Natuurmonumenten en de provinciale Landschappen . Deze rechtzaak was bij het EU-Gerecht in Luxemburg en hebben ze gewonnen .Nu kan de beerput open over de wijze waarop Rijk en provincies landbouwgronden kochten en zonder kosten doorschoven naar die Terrein Beherende Organisaties Dit zegt de voorzitter van de VGG . De consequentie van de uitspraak kan zijn dat natuurorganisaties de gronden die zij hebben gekregen alsnog moeten betalen . Dit alles omdat het verboden Staats steun is en dat met terug werkende kracht tot 1999 alles betaald diend te worden door deze Natuurorganisaties .

 • minasblunders1

  Dat is nog eens goed nieuws! Waarom besteedt Boerderij hier geen aandacht aan???

 • maasenwaler

  Kijk aan zeg, zeker goed nieuws van Hans. Laten we hopen dat dat doorgaat want dat is alleen maar rechtvaardig.

 • maasenwaler

  Kijk aan zeg, zeker goed nieuws van Hans. Laten we hopen dat dat doorgaat want dat is alleen maar rechtvaardig.

 • maasenwaler

  Kijk aan zeg, zeker goed nieuws van Hans. Laten we hopen dat dat doorgaat want dat is alleen maar rechtvaardig.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.