Home

Nieuws 1249 x bekeken 3 reacties

NVV: Aujeszkygeld vanaf juli uitgekeerd

Barneveld - De NVV hoopt in juli de eerste vergoedingen die te maken hebben met de Aujeszky-claim uit te kunnen betalen. De vakbond heeft de 16 miljoen euro inmiddels op haar rekening staan. Dat bevestigt bestuurslid Frank Donkers. NVV en SER blijven nog van mening verschillen over de termijn waarover de rente over de claim moet worden berekend. De NVV vindt dat de rente vanaf 1993 moet worden berekend; de SER gaat uit van 2003.

De vakbond gaat nu de aantallen entingen per bedrijf opvragen bij de Gezondheidsdienst voor Dieren en gaat op basis van die gegevens een vergoeding vaststellen. "Het hangt er vanaf hoe snel alle gegevens boven water zijn, hoe snel we kunnen betalen", aldus Donkers. Vast staat wel dat er een bedrag van drie miljoen euro wordt gestort in een zogenoemd weerstandsfonds, van waaruit de vakbond toekomstige procedures kan betalen. Ook wordt er een bedrag vastgehouden als vergoeding voor gemaakte kosten. Donkers kan nog niet zeggen hoe hoog dit bedrag is.

In het meningsverschil over de termijn waarover de rente moet worden berekend staan SER en NVV lijnrecht tegenover elkaar. Dat bevestigen beide partijen. Er staat nog geen datum voor een nieuw gesprek gepland, maar dat zal binnen afzienbare tijd gebeuren. De NVV baseert zich op de speerpuntbedrijven in de Aujeszky-procedure, die destijds hun schade vergoed kregen met een rentevergoeding vanaf 1993, toen de gewraakte Landbouwschapsverordening in ging. De SER hanteert een termijn vanaf 2003, het tijdstip dat de NVV zijn gelijk haalde in de procedure. Volgens Frank Donkers gaat het in dit meningsverschil over een bedrag van nog eens 10 miljoen euro. Donkers sluit niet uit dat het meningsverschil via de rechter moet worden beslecht. De SER woordvoerder wijst ook op de mogelijkheid van arbitrage.

 

 

Ruim 2.800 dode varkens drijven Shanghai binnen

varkens

Dode varkens door medewerkers van het waterbedrijf van Shanghai uit de rivier gehaald. Foto AFP / Peter Parks

Buitenland

De discussie in China over voedselveiligheid en milieuvervuiling laait weer op nadat vandaag zeker tweeduizend dode varkens in een rivier in Shanghai zijn geteld. De rivier is een van de grote waterbronnen voor de stad.

De kadavers zijn volgens Reuters waarschijnlijk gedumpt in de rivier Huangpu in de provincie Zhejiang. AP meldt dat de Chinese autoriteiten vandaag een aantal van ruim 2.800 varkens telden, waar gisteren nog van een kleine duizend kadavers werd gesproken.

De milieubescherming van het district waartoe Shanghai behoort zegt dat de varkens zo snel mogelijk moeten worden verwijderd om watervervuiling te voorkomen. De waterkwaliteit, tot vanochtend onaangetast, wordt nauwlettend in de gaten gehouden, zo vertrouwen de autoriteiten Reuters toe. Maar ondertussen is nog onduidelijk waar de varkens precies vandaan komen.

 

Illegale handel in delen van zieke varkens

Volgens AP worden de rottende kadavers, in sommige gevallen met de organen zichtbaar, sinds vrijdag uit het water gehaald. De tamelijk bizarre situatie doet zich voor op een moment dat de politie een campagne voert tegen de illegale handel in delen van zieke varkens, zo weet het persbureau.

In China heersen grote zorgen over de waterkwaliteit vanwege het gebruik van kunstmest, dumpen van chemisch afval en slecht onderhouden riolering. De regering zou de komende tien jaar van zins zijn ruim 650 miljoen euro te besteden aan verbetering van de watervoorziening.

Laatste reacties

 • BW

  Fantastisch, ik wacht geduldig af. Fijn dat de NVV weer positief in het nieuw is. Een echte belangenbehartiger voor varkenshouders zou ik zeggen. Bedankt bestuurders!! De aanhouder wint!! En zo hoort het ook.

 • info389

  Gerechtigheid komt op zijn tijd!!
  NVV bedankt.

 • boelenham

  Goed gesproken BW niets aan toe te voegen ,dat was een dwaling van landbouw- schap bestuurders , Jammer dat onze Wien vd Brink het niet meer mee kan maken .

Of registreer je om te kunnen reageren.