Home

Nieuws 10 reacties

Minister staat bouw in Landerd toe

Landerd - De bouw van een nieuwe geitenstal in het Noord-Brabantse Landerd is niet in strijd met het recht en niet in strijd met het algemeen belang. En dus kan de bouw daarvan doorgaan, zegt de minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen-Maas.

De minister legt het schorsingsverzoek van de provincie Noord-Brabant tegen de bouw van de geitenstal naast zich neer.

Dat meldt advocaat Joost de Rooij, die de belangen van de geitenhouderij vertegenwoordigt. "De schop kan nu de grond in. De bouw- en de milieuvergunning zijn nu rond", zegt De Rooij.

De provincie probeerde de bouw van de geitenstal te blokkeren, nadat er vanwege de uitbraak van Q-koorts bezwaren rezen tegen de uitbreiding van de geitenhouderij. De gemeente Landerd had de bouwvergunning verleend, maar de provincie droeg die ter schorsing voor aan de kroon.

De provincie laat weten teleurgesteld te zijn dat het Rijk de vernietiging van een bouwvergunning voor de geitenstal afwijst en is verbaasd over de motivering van dat besluit. Ondanks de provinciale bouwstop voor geiten, vindt de minister het verdedigbaar dat de gemeente geen rekening heeft gehouden met de actuele situatie rond Q-koorts. Verder beroept de minister zich op het advies van de Gezondheidsraad, terwijl het kabinet daar nog geen standpunt over heeft ingenomen.

De Brabantse Staten besloot afgelopen vrijdag om de bouwstop voor de geiten- en schapenhouderij met maximaal een jaar te verlengen. Sinds 2009 - na de uitbraak van Q-koorts - heeft Noord-Brabant een bouw- en uitbreidingsstop voor geitenbedrijven. Landelijk werd een verbod op uitbreiding eind 2011 al ingetrokken.

Brabant is de enige plek waar geiten- en schapenhouderijen niet mogen uitbreiden. Naar schatting zijn nog elf bedrijven besmet in Brabant. Landelijk zijn er 4.100 mensen besmet, waarvan 25 aan de Q-koorts overleden zijn. De Q-koorts epidemie had de grootste impact in de provincie Noord-Brabant.

Laatste reacties

 • jven281

  Eindelijk iemand die een beslissing neemt nadat ze naar de feiten heeft gekeken. In Noord Brabant lukt dat lang niet iedereen!
  Jammer dat de geitenhouders in brabant nog 'gestrafd' worden voor iets van jaren terug. Het is eigenlijk hetzelfde als je kind van 9 nog een luier aangeven omdat het nog in de broek deed toen het 2,5 jaar was.
  Heel erg dat er zoveel mensen besmet zijn geworden en dat ze zo slecht gehoord zijn. Hetzelfde gebeurt nu met de geitenhouders, terwijl gedeputeerde de Boer nog durft te stellen dat hij geen ondernemertjes wil pesten.

  Groeten, Jan van de Ven

 • Peterrrs

  Ik sluit me volledig aan bij wat Jven281 zegt. Het is in Nederland (en Brabant in het bijzonder) onderhand normaal geworden om op basis van sentiment en publieke opinie besluiten te nemen; feiten spelen te vaak een ondergeschikte rol. Waarbij ik nog wil aantekenen dat de geitenhouders de hele Q-koort affaire op hun bord krijgen, terwijl ze destijds niet eens mochten enten. De overheid heeft jaren lang de andere kant op gekeken en toen de epidemie echt uit de hand was gelopen moest zij zo nodig aantonen heel kordaat te kunnen optreden: enten, ontruimen, bouwstop.

 • Marcel v

  Ik ben benieuwd wat het clubblad van de SP (Brabants Dagblad) hier morgen over te piepen heeft. De laatste onafhankelijke journalist is daar al ff weg.

 • Frenske

  Dat een heel groot gedeelte van Nederland zich zorgen maakt over zijn of haar gezondheid is voor de minister van ondergeschikt belang en daar kan zelfs een Provincie niets tegen inbrengen.Dit is een overwinning voor mensen met alleen euro tekens in de ogen.

 • Achterland

  Frenske verklaar u nader. Ik snap de reactie en jou opmerking niet !!!

 • Frenske

  De Provincie Brabant probeerd een manier te vinden om onder de alsmaar uitbreidende veeindustrie uit te komen die de hele omgeving verziekt.
  Als de Q koorts nog niet genoeg bewezen heeft vraag ik mij af hoe ver dit nog zo door gaat.Het is de boer met een normaal familie bedrijf die door al deze grote uitbreidingen het loodje legd.Die geiten bedrijven hebben we hier in Nederland niet nodig de producten zijn hoofdzakelijk voor export,vandaar de euro tekens.

 • Marcel v

  Beste Frenske,
  Je bent zoals zovelen goedgelovig en verkeerd voorgelicht. Als er ook maar iets waar zou zijn van die onzin dat mensen ziek zouden worden van (teveel) vee in hun omgeving zouden de boeren allang uitgestorven zijn. Het omgekeerde is waar, op het platteland is de gezondheid van de mensen aantoonbaar beter dan van mensen in steden. Maar ja daar win je geen zieltjes mee...

 • Frenske

  Beste Marcel ik weet niet waar jij woont maar ik zou op een vrije ochtend maar eens een ritje rond de Peel maken en dan met de autoramen open.
  Ga eens kijken in Someren,Asten of Nederweert,Of als dit korter voor je is in de Gelderse valei ik denk dat dan je ogen en neusgaten wel open gaan.
  Er zal geen enkele boer uitsterven van op een normale manier met vee omgaan,
  die sterven wel uit door de grootschaligheid die hun opgedrongen word door de banken,slagerijen en grootgrutters.
  En als het uit de hand loopt springt de gemeenschap wel weer bij,alleen de Q koorts koste tot nu toe al 300 miljoen euro en buiten dat,mensenlevens zijn onbetaalbaar.

 • bankivahoen

  Dus het is een geldkwestie als ik je goed begrijp Frenske@ ? Dan trek je die 300 miljoen (????) toch van de rest van het netto landbouwexport bedrag af, heb je nog een leuk bedrag over !
  En over de stank in Asten, Someren en Nederweert die is er niet meer. Ik heb er vorig jaar weer eens een weekje vakantie doorgebracht. Dertig jaar geleden was het inderdaad niet altijd lentebloesem wat je er rook maar 80 % van de bedrijven heeft er al het loodje gelegd en wat er nu nog zit heeft grotendeels al een luchtwasser.

 • Marcel v

  Beste Frenske, ik ben blij dat ik je heb kunnen overtuigen van je ongelijk. Om op je nieuwe argumenten in te gaan; schaalvergroting is van alle tijden, de consument wil nu eenmaal weinig betalen voor een goed en veilig voedselpakket. Gelukkig kun je in nederland kiezen wat je eet en blijkbaar willen veel mensen een goedkoop en lekker stukje vlees.
  Dit betekend ook dat elk jaar bedrijven ermee stoppen. Als we niet oppassen zijn we straks afhankelijk van het buitenland voor ons voedsel. Daarom is het van belang dat de nederlandse agrarische ondernemers volgens dezelfde regels kunnen ondernemen als de rest van Europa.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.