Home

Nieuws 477 x bekeken

Miljarden extra exportomzet door handelsdeal VS

Brussel – De EU kan de export van agrarische en voedingsproducten opvoeren met jaarlijks 16,6 miljard euro wanneer het een uitgebreide vrijhandelsdeal (FTA) sluit met de Verenigde Staten. Deze claim staat in een nieuwe studie die de Europese Commissie presenteert. De volle vruchten van de deal zouden vanaf 2027 worden geplukt.

De primaire sector in de EU, inclusief visserij en bosbouw, profiteert het meest als geen uitgebreide deal wordt gekozen maar een gelimiteerde deal waarbij alleen importtarieven worden opgeheven. Dit is niet de inzet van Eurocommissaris voor handel Karel de Gucht, maar levert de sector 1,3 miljard euro extra exportomzet per jaar op. Een meeromvattende deal zou de primaire sector 490 miljoen opleveren.
De studie is uitgevoerd door het Centre for Economic Policy Research (CEPR) in Londen. Volgens de vorsers heeft de verwerkende industrie het meeste profijt van een ambitieuze FTA, waarbij wordt afgerekend met ten minste 25 procent van de non-tarifaire belemmeringen zoals fytosanitaire eisen of technische voorschriften. De winst voor verwerkers zou bij een gelimiteerde deal beperkt zijn tot 2,3 miljard per jaar.
De meeste voortgang kan volgens het CEPR worden geboekt door deze non-tarifaire belemmeringen te schrappen en de markten voor diensten en overheidsopdrachten te liberaliseren. Het leidt in het beste scenario tot een toename van de handel van 9,36 procent. De voordelen komen niet tegelijk omdat voor liberalisering tijdspaden worden afgesproken.
In een minder ambitieus scenario waarbij 10 procent van de non-tarifaire belemmeringen wordt afgeschaft, kan dit de export nog een stimulans geven van 5,21 procent. Het percentage vertaalt zich in 9,25 miljard euro extra exportomzet per jaar. In alle scenario’s gaat CEPR er vanuit dat volgens een deal importtarieven worden geschrapt voor producten goed voor 98 procent van de totale handelsomzet.
CEPR geeft niet aan voor welke productgroepen vermoedelijk importtarieven blijven gelden, maar met het oog op eerdere WTO-onderhandelingen lijkt het waarschijnlijk dat bepaalde gevoelige agrarische producten buiten een deal blijven. De Gucht presenteerde de studie bij de presentatie van een concept-onderhandelingsmandaat waar de EU-lidstaten mee in moeten stemmen. Van het mandaat hangt af hoe ver De Gucht mag gaan in onderhandelingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.