Home

Nieuws 23134 x bekeken 14 reacties

Mestafzet goedkoper, prijzen wisselen sterk

Doetinchem - De kosten voor de mestafzet liggen dit jaar lager dan in voorgaande jaren. Dat blijkt uit een rondgang langs mestdistributeurs. De prijzen lopen op dit moment uiteen van 0 euro in het Noorden tot 20 euro per kuub in het Zuiden.

Varkenshouders in het zuiden van het land willen liever wat minder voor de afzet van de mest betalen. Deze boeren houden de mest vast in de hoop dat de prijs verder daalt. Ze nemen daarbij het risico voor lief dat de mest niet meer geplaatst kan worden. De vraag vanuit de akkerbouw naar organische mest neemt toe waardoor vooral rundveehouders de mest makkelijker kwijt kunnen.

Voor meer prijzen en achtergrond zie de marktopening in Weekblad Boerderij die dinsdag 12 maart verschijnt.

Mestafzet goedkoper, prijzen wisselen sterk

Laatste reacties

 • joopi

  ik kan nu al vast verklappen dat de prijzen die hier genoemd zijn te hoog zijn

 • Snel

  ze moeten ook niet bij de distribiteurs gaan vragen want die willen er een slag tussen uit slaan

 • pietbongers

  over wlke prijs hebben we het ? in brabant kreeg ik afgelopen winter 14 euro toe als je de rundvee mest ontvang met opslag, er was geen apate prijs voor opslag afgesproken maar als je die op 5 euro stelt dan komt er voor de afvoerder nog transport bij en dan heb je het toch over 13 of meer voor de mest [rundvee]
  voor varkens krijg je meer ,maar dan kan je mindr aan voeren en ik heb ook graag N/P beter in balans . dus prijzen zullen wel kloppen .

 • jeanjean

  Wanneer gaan de Brabantse varkenshouders het eens met elkaar overleggen om samen te werken naar 'n goede oplossing voor hun mest .Noord Frankrijk is 'n oplossing indien de veehouders bereid zijn om samen te werken met de franse akkerbouwers.Op ongeveer 350 km afstand vanaf Eindhoven ligt 900.000 ha akkerbouwland waar mest naar toe kan.Op dit moment wordt hier voor ingedikte en gehygiéniseerde varkensmest tussen de 20 en 25€/ton betaald,ik hoef jullie niet voor te rekenen wat hier aan verdiend wordt . Eén ding is zeker dat in mest niet alleen N.P. en K zitten,maar gigantische financiele belangen

 • wvv

  als de afnemer het gaat waarderen als n/p laat dan ook de kunstmest prijzen het uitgangspunt zijn.

 • ed12345

  als de prijs van kunstmest de basis is dan weet ik het wel alleen kunstmest want dan is mest eerstens lastiger te verwerken en de kosten van uitrijden enz. met een moeilijker te voorzien hoeveel er npk vrijkomt en wanneer
  dan wordt de organische stof aanvoer wel een erg dure hobby

 • poldes

  voor deze prijzen kun je geen fabriek rendabel mest laten verwerken.
  bij dit soort prijzen komt er ook nooit mest in een fabriek.
  het risico is afstevenen op dierrechten.

 • jeanjean

  Beste ED,je hebt helemaal gelijk de boeren hier reageren precies het zelfde.
  voor de akkerbouwer is werken met mest geen simpele zaak,laat staan dat je voor de N.P.K.het zelfde moet betalen als in de kunstmest,dan is de keuze snel gedaan en dan nog 'n ander probleem is dat de aangegeven waardes in mest vaak LANG niet kloppen.Op papier gaat er veel N.en P. Nederland uit maar in werkelijkheid ??????????????

 • WTR

  Als kunstmest de prijs referentie zou worden, dan gaat er geen mest meer naar de akkerbouw gebieden. Kunstmest is makkelijker toe te dienen en geeft over het hele perceel dezelfde NPK gift.

 • dairyverhoef

  Prijzen zijn ook maar indicatie,hier zijn de verschillen groot,vorige week bij mooi uitrijweer belden de loonwerkers om de mest,prijzen zakken dan behoorlijk,maar ga je zelf bellen dan zit de prijs gelijk weer boven in de top.
  Hier doe ik de mestafzet al jaren met de zelfde ontvangers in de buurt,gewoon elk jaar zelfde prijs waarbij beide partijen van gedijen.

 • Rembert van Noort

  Even rekenen, Jeanjean. Als een varkenshouder 15 euro betaalt, het scheiden+hygiëniseren 10-15 euro en het transport 20-25 euro kost, dan is het ‘gigantische financiële belang’ bij een verkoopprijs van 20-25 euro, gemiddeld nog maar 5 euro per ton. En daar moeten de kosten voor verkoop, certificering en bemonstering nog van af.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • jeanjean

  Nog even verder rekenen Vannoort,ik praat over ingedikte gehygiéniseerde varkensmest (30% d.s.) voor 'n verkoopprijs van 20 à 25 €/ton.De mestverwerker
  heeft hier wel ruim 3x 15€ = 45€ voor gebeurt.Ik reken ongeveer 3 cuub mengmest voor 1 ton ingedikte mest.Conclusie 1 ton ingedikte mest brengt wel tussen de 65 en 70 € op,hier kun je ook wat kosten voor maken nietwaar ??

 • info104

  Jeanjean Wat kost het voor je 1m3 hebt gehygieniseerd, volgens mij zeker 5 euro en uit 3m3 mest haal je geen 1m3 ingedikte mest . Varkensmest met een droge stof van 8% heeft na scheiding nog zeker 2% ds. dat is 6% van 30%ds. = 180 kg per m3 mest en is 18% en geen 33% zoals jij stelt en dan moet die andere 82% dunne mest ook nog weer op transport naar een afnemer(boer). Ga nu maar weer eens rekenen dan kom je wel anders uit, je rijk rekenen en arm tellen kan iedereen wel.

 • boerjr

  akkerbouwer in het noorden---> vorige week vdm geinjecteerd. voor 0 in de grond. nu even winter, straks weer geen capaciteit, dus vast weer een paar euro toe in de grond

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.