Home

Nieuws 1321 x bekeken

Mengvoer met aflatoxine uit Nedersaksen ook naar Nederland

Hannover - In een voor de mengvoerindustrie bestemde partij mais uit Servië is in het Duitse Nedersaksen een grenswaardeoverschrijdende hoeveelheid aflatoxine B1 vastgesteld. Een deel van het met de mais samengestelde mengvoer is ook op boerenbedrijven in Nederland terechtgekomen. Die waarschuwing heeft het Nedersaksische landbouwministerie vandaag gegeven.

De vergiftigde partij mais omvatte 45.000 ton, waarvan 10.000 ton is gebruikt door 13 mengvoerfabrieken in Nedersaksen voor mengvoer voor zowel runderen, varkens als pluimvee. De rest van de partij kon op tijd uit de roulatie worden gehaald. De mais bleek 0,204 mg per kilo te bevatten. De grenswaarde is slechts 0,02 mg/kg. De besmetting is volgens bronnen in Nedersaksen aan het licht gekomen via de melkcontrole bij een leverancier van zuivelbedrijf Ammerland.

Melkveebedrijven waar het belaste voer afgelopen week is ingezet mogen de melk met ingang van vandaag niet leveren in afwachting van de resultaten van nader onderzoek naar het aflatoxinegehalte. Pas als de uitslag negatief is kunnen de leveranties weer worden hervat, aldus het ministerie in Hannover.

Of registreer je om te kunnen reageren.