Home

Nieuws 1120 x bekeken

Meeste lidstaten willen meer gekoppelde steun

Brussel – Een meerderheid van de EU-lidstaten is voorstander van meer gekoppelde inkomenssteun dan opgenomen in het compromis van de landbouwministers. Dat bleek deze week tijdens een ambtelijk overleg in Brussel, aldus de agrarische nieuwswebsite Agra Europe.

Eerder deze maand kwamen de lidstaten overeen de limiet te leggen bij 7 tot 12 procent. Frankrijk, België, Bulgarije, Cyprus, Finland, Hongarije, Italië, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Slovenië, Spanje en Tsjechië pleiten echter voor een maximum van 15 procent gekoppelde steun. Ook de nieuwe lidstaat Kroatië is daar voorstander van. Het Europees Parlement legt de lat op dezelfde hoogte, terwijl de Europese Commissie eerder een maximum van 5 tot 10 procent voorstelde.

Nederland is tegen een verhoging van het percentage gekoppelde steun. Volgens staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) past dat niet bij een marktgeoriënteerde sector. Wat de positie van de meerderheid van de lidstaten betekent, moet blijken in de onderhandelingen die half april beginnen tussen Raad, Parlement en Commissie.

Of registreer je om te kunnen reageren.