Home

Nieuws 15 reacties

Louise Fresco wint Diesprijs excellente alumnus

Wageningen - Professor Louise Fresco heeft tijdens de 9e Dies Natalis van Wageningen Universiteit de prijs voor ‘Excellente Alumnus’ ontvangen. Fresco heeft volgens de jury die de prijs toekende wereldwijd gezag. Fresco studeerde in Wageningen maar werkt nu onder meer als hoogleraar bij de Universiteit van Amsterdam, kroonlid van de Sociaal Economische Raad en niet-uitvoerend directeur bij Unilever.

Met haar autoriteit op het gebied van de wereldvoedselproblematiek is Fresco volgens de jury een inspiratiebron voor werknemers en studenten in Wageningen. Haar bijdrage aan het domein waarop de universiteit opereert, de levenswetenschappen, is volgens de jury enorm. Fresco staat bekend om haar relativeringsvermogen. Ze vindt dat dierenactivisten menselijke emoties die passen bij huisdieren op nutsdieren projecteren en stelt dat het behouden van een grote biodiversiteit primair een mensenwens is en geen behoefte van de natuur.
Fresco begon in 1970 haar studie in Wageningen en promoveerde in 1986 cum laude op tropische plantenteelt. Later werkte ze in Wageningen als hoogleraar en als bestuurder van het VN-agentschap voor landbouw en voedsel, de FAO.

Laatste reacties

 • jan1966

  Tenminste nog iemand met gezond verstand, hopelijk gaan onze cooperaties meer naar haar luisteren dan naar Marianne Thieme zoals dat nu gebeurt

 • jordi 1455

  jan 1966 dan moet ze vaker aanschuiven bij pauw en witteman als die rare Thieme er is dan haalt ze al Thieme's leugens zo onderuit.

 • bbuizer

  Vreemd hoor, die prijs. Mevrouw Fresco verdeelt Wageningen UR en schoffeert de biologische sector en anderen die biodiversiteit en natuur hoog in het vaandel hebben staan. Maar goed, de prijs zij haar gegund. Maar of dat te maken heeft met de hoge leeftijd die Wageningen UR vandaag heeft bereikt?

 • alco1

  Dat is zeer zeker waar jordi, daar kun je scoren en dat kan zij veel beter als die Annie Schreier, die wel de waarheid vertelde, maar dit deed op de LTO manier. Ze verzuimde om de emotie verhalen van Thieme onderuit te halen.

 • a.van.hoof1

  Dit is een supervrouw die, in tegenstelling tot het groenfront en al wat daar achter schuilt, niemand schoffeert maar de vinger op de juiste en dus vaak gevoelige plek legt. De voedselproductie moet intensiever willen ook wij en onze kinderen over 40 jaar nog voldoende te eten hebben. Dat wil niet zeggen dat er geen plaats meer is voor biologische productie en biodiversiteit. Volgens mij kan dat best samen opgaan. Dat gebeurt nu toch ook.

 • m.nieuweboer

  Mevrouw,professor Fresco komt deze prijs toe omdat zij nuchter en zonder schroom zaken die het agrarische vak raken op de juiste wijze aan de orde stelt.
  Het zou een goeie zaak zijn zijn als ze zich ook eens bemoeide met het falende ammoniak beleid in ons land,wat op drijfzand en emotie is gestoeld.Hierdoor wordt al bijna 20 jaar het bodemleven gedood en dat gaat ten koste van de gezondheid van mensen en dieren en dat om de vermeende schade van NH3.
  terug te dringen.

 • hilderink

  Relativeringsvermogen...??? Strikt genomen is een huisdier net zo goed een nutsdier!

 • politiek

  Beste Louise , gefeliciteerd met je prijs. Je durft uitspraken te doen en je hebt het lef die ook nog te verdedigen. Iets wat ik in de ,,mannenwereld,, erg veel mis momenteel.
  Staatssecretaris Dijksma , Prima zo. Je hebt je als vrouw toch maar naar de top weten te werken in het agrarisch boerenwereldje. Een wereldje wat eigenlijk ook een stroef mannenwereldje is. Hopenlijk ga je de zaak eens flink opfrissen.
  Marianne Thieme. Ook prima wat ze doet . Meermalen heeft ze aangegeven dat ze niet tegen de boeren is maar tegen de huidige manier van de agro industrie. Daar heb je lef en doorzettingskracht voor nodig.
  Annie Schreier. Ook prima. Ze wordt al steeds vaker ingezet door de mannen als ze het niet meer kunnen verwoorden wat ze eigenlijk willen. Een soort gebrek dus om het begrijpelijk over te brengen wat het mannenwereldje nu eigenlijk wil.
  VIER VROUWEN DUS !
  Ach , ik meen dat ik ergens op een blog heb gelezen dat de vrouwen niet aan bod komen in de cooperatiebesturen. Nou laat dan dat mannenwereldje maar denken dat ze de macht hebben. ! Ik denk thuis niet en in agrarisch Nederland ook niet meer. Gelukkig niet vind ik. Dan kan dat logge systeem waar veranderingen en werken naar een duurzaam, veilig agrarisch Nederland hard nodig is , mogelijk wat versneld gaan.

 • Mozes

  Veel psychologen en psychiaters zijn vrouw. Blijkbaar ben je daar aan gehecht geraakt @politiek.

 • politiek

  Beste a.van.hoof1.
  Zonder meer is Fresco een supervrouw. De wereld moet immers ook over 30 jaar nog gevoed worden. Hier in Nederland pakken ze haar woorden wel erg letterlijk op. Men gaat zelfs de grondstoffen al halen waar juist de mensen voedsel te kort hebben. Daarnaast ,,vergeet,, men het voedsel weer terug te brengen naar die gebieden die Fresco juist ook wil voeden. Liever gooien ze het dan hier de vergister in. Ook daar , de mensen die ze juist wil voeden is een grote verschraling van de gronden. Er komt immers niets terug. Ik denk niet dat Fresco dit bedoelt met haar uitspraken.
  Mevrouw Thieme vult dit correct aan denk ik door juist zeer sterk op duurzaamheid te wijzen. Dat gesleep met die ontzettend grote hoeveelheden grondstoffen om hier in Nederland dierlijke eiwitten van te maken door de Agro Industrie. Nee , daar is in weze ook niemand mee gediend.
  Ook de boeren gezinsbrijven in Nederland zelf niet. Doen ze niet mee volgens de regels van (Z)LTO ,agro industrie incl. die voerfabrieken, banken , dan haken ze gewoon af. Maar zijn die andere nog wel boer.? Of zijn dat ook gewoon pionnetjes van die Agro-industrie geworden ?
  Dus aan mevrouw Dijksma en Annie Schreier de uitdaging die twee doelen tot elkaar te smeden dat er hier in Nederland weer gewoon boeren komen met duurzaam en veilig voedsel ( en geen bulk) en de bevoking/gebieden die men nu aan het verarmen/verschralen is om daar extra boeren bedrijven te plaatsen zodat die zichzelf kunnen voeden.

 • alco1

  Als men duurzaam wil zijn, moet men hier in Nederland de steeds verder gaande verschraling van gronden, door de mestwet niet langer tolereren, waardoor steeds meer restauratie voeders geimporteert moeten worden.

 • Mozes

  De eerste grote import in begonnen eind 19e eeuw. In Amerika waren spoorwegen aangelegd waardoor grote hoeveelheden graan naar de havens vervoerd kon worden. Dit graan kon in Europa goedkoper geïmporteerd worden dan het in Europa zelf geproduceerd kon worden.

  De tweede grote import begon eind jaren vijftig. We kregen een gemeenschappelijke Europese markt met garantieprijzen die beschermt werden door importheffingen. Door de beschermde graanprijs was graan te duur voor veevoer. Dit werd opgelost met graanvervangers (tapioca) die vrijgesteld waren van importheffing. De intensieve veehouderij ging zich hierdoor vooral ontwikkelen vlak achter de grote zeehavens en niet in de akkerbouwgebieden. Zo zagen wij een enorme groei van varkens- en pluimveehouderij in Brabant, Limburg en een deel van België. Dus de Zuid Nederlandse zeedelta.
  Men dient zich in de Tweede Kamer eerst eens te realiseren dat de huidige situatie is ontstaan door omstandigheden die door de politiek zijn gecreëerd. Dit betekent dat er een verantwoordelijkheid bij de politiek ligt.

 • ant

  mevr Fresco is die realist is en ook begrijpt dat er in de toekomst 10/15 miljard mensen voedsel nodig hebben.
  dit kan niet met biologisch maar wel met voedsel dat er kort bij in de buurt komt.
  op een bijeenkomst van LTO noord in Utrecht gaf ze ook de mogelijk heden van gmo technieken weer en die stukjes gebruiken die wel grote invloeden hebben .
  zoals resistente genen uit bestaande rassen halen en in planten bij goede bestaande andere rassen zodat bewaarbaarheid-ziektedruk- productie- op een hoog peil blijven.
  hierdoor zullen we minder energie gebruiken (co2) en per saldo een veel hogere productie met de zelfde verontreiniging, want alles wat we doen heeft invloed op gebruik van natuurlijke stoffen en deze zijn schaars vooral als we nog duizenden jaren door gaan.
  laat alle organisaties landbouw milieu overheid eens bij elkaar gaan zitten (samen met L Fresco )om te onderzoeken wat het beste kan zijn voor iedereen om voedsel bevolking omgeving zo duurzaam mogelijk te houden.
  we zitten in een maatschappij waar rekening moeten houden met de toekomst,
  ik denk dat er groeperingen zijn die maar een heel beperkt ver mogen hebben en alleen maar naar zich zelf kijken en daardoor vervreemden van de werkelijkheid.

 • politiek

  IS LOUISE FRESCO OPRECHT. ?
  Hopenlijk zijn haar uitspraken bedoelt om alle mensen echt duurzaaam eerlijk en veilig te voeden , ook de komende tientallen jaren. ?
  Beste ant, # 13
  Als ze op LTO bijeenkomsten uitspraken doet over gmo technieken , resistente genen ( ?????? ) , Ik hoop dat AGRO Industrie Nederland, en de (Z)LTO , NIET de fout maakt zich te laten misleiden door Fresco voor deze technieken.
  Zodadelijk is Nederland zeker het chemisch voedsellandje van de wereld. Uiteraard wordt dat eerst uitgeprobeerd op eigen burgers.
  Ben er maar trots op dan . Hopenlijk heeft Fresco ook gesproken op die LTO overeenkomst over wat er aan granen allemaal de vergisters ingaat. Wat er aan voedingsmiddelen gewoon weggegooid wordt in de ontwikkelde landen. Haar streven is immers alle mensen duurzaam eerlijk en veilig te voeden hoop ik op de gehele wereld en niet alleen in ontwikkelde landen. Hopenlijk gaat ze daarbij niet voorbij aan ziektes als kankergevaren en misvormde kinderen. Ook bij die gentechnologie als ze daarover al spreekt. !
  Gentechnologie wat zeker de vervanger moet gaan worden van antibiotica , hormoon gebruiken in de veehouderij.
  Hopenlijk heeft Fresco ook uitspraken gedaan over gifstoffen als AFLATOXINE onlangs in voer en melk. Of wil ze die ook bestrijden met gentechnolgie zeker zodadelijk in dit chemisch agrarisch landje ?.

 • jansnuffel

  Over relativeringsvermogen gesproken ten aanzien van huisdieren, alleen katten hebben een echte aaibaarheidsfactor, zij gaan spinnen, Marianne gaat alleen maar ''katten'' geven.
  Nutsdieren hebben een andere nuttige waarde, waar je natuurlijk wel dierwaardig mee omgaat, alleen dan zullen ze ook de hoogste productie waarde geven, waarbij ze van plantaardige eiwitten (veelal afvalproducten, oa schroot van sojabonen voor de olieproductie) lekker vlees maken.
  Goed dat er ook plantaardig vlees is, dan weet je meteen de smaak van het echte vlees te waarderen.
  Nog een duurzame tip, laat die onbekende geimporteerde vleesproducten bij Albert Hein in schappen liggen en kies voor Hollands vlees, net als die Hollandse bloemkool. De echte Nederlandse producten voldoen aan de allerhoogste voedselpakket eisen (een export eis).
  Het enige ''nadeel'' voor de consument is dat kwaliteit een hoger prijskaartje heeft. Maar met alle voedselschandalen op een rij is dat een veel goedkoper en een duurzamere keus als die goedkope geimporteerde rommel, die de prijs van de echte kwaliteit ook onderuit halen.
  En wie moet dat gelag weer betalen.
  Alweer geld een oud spreekwoord; Paarden die de haver verdienen, krijgen ze niet.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.