Home

Nieuws 662 x bekeken 2 reacties

Landen praten over bedreigde natuur

Bangkok - Vertegenwoordigers van 178 landen zijn zondag in Thailand bijeengekomen om te praten over biodiversiteit en de bescherming van plant- en diersoorten. Op de agenda van de conferentie staan onder andere zeventig voorstellen voor het beperken of verbieden van handel in bepaalde dier- en plantensoorten.

De bijeenkomst in Bangkok is onder de vlag van Cites, de overeenkomst over internationale handel in bedreigde soorten wilde dieren en planten die in 1973 werd gesloten. De landen die het verdrag hebben ondertekend komen elke drie jaar bijeen.
De Thaise premier Yingluck Shinawatra opende de conferentie zondag met de toezegging dat haar land de handel in ivoor aan banden gaat leggen. De aanpak van die handel, en ook het verhandelen van horens van neushoorns, staat hoog op de agenda dit jaar. Natuurorganisaties als Wereld Natuur Fonds (WNF) vinden het hoog tijd voor sancties tegen met name Afrikaanse landen die de verboden jacht op olifanten en neushoorns verzuimen aan te pakken. "Hoe moeilijk kan dat zijn'', aldus een woordvoerder van WNF.
De vorige Cites-conferentie was in het Arabische Qatar. De conferentie viel toen min of meer in het water omdat de landen bijna alle voorstellen voor bescherming van soorten wegstemden. Voor deze editie zijn de verwachting hoog gespannen en worden doorbraken verwacht.
Op de lijst ideeën die dit keer wordt besproken, staan onder andere twaalf voorstellen om voor bepaalde soorten de al sterk beperkte handel helemaal te verbieden. Zo stellen de Verenigde Staten voor om de handel in ijsbeervellen te verbieden. Andere landen willen dat de commerciële jacht op bepaalde haaiensoorten en de kap van soorten tropisch hardhout aan banden worden gelegd.
Bij elke Cites-conferentie is er een strijd tussen de belangen van de handel en de natuur. Zo sneuvelde in 2010 in Qatar bijvoorbeeld het voorstel om de handel in blauwvintonijn te verbieden. Dat is een bedreigde vissoort die vooral in Japan als delicatesse enthousiast wordt geconsumeerd.
De conferentie in Bangkok duurt tot en met 14 maart.

Laatste reacties

 • Bison

  De minder bedreigde dier soorten er over zijn de hoger de prijs men betaald voor ze zo stropers blijven gewoon doorgaan ongeacht de straf
  Een hoop van deze dieren kunnen op grote schaal gefokt worden voor de market en deze illegale handel tegengaan.
  Kijk maar naar N America hoe wij hier de bison van extinctie gered hebben door ze te gaan fokken voor consumptie.
  40 jaar geleden waren er maar een paar duizend over,..vandaag zijn er weer over een miljoen.

 • agratax2

  Bison er zijn in o.a. Afrika grote natuurparken waar fok programma's zijn opgezet. Helaas zijn deze mensen niet opgewassen tegen de stropers en ook zijn de Afrikaanse landen niet sterkt genoeg om de stropers uit te bannen. Het blijft een kat en muis spel, waarbij de stropers de meest geavanceerde materialen hebben zodat ze de jachtopzichters altijd een stap voor zijn en daar komt bij dat ze de dierenbeschermers net zo om leggen als ze de dieren omleggen. Hier helpt gen wetgeving tegen, hier werkt alleen maar een stagnerende markt tegen. Zolang wij de Chinezen van voldoende valuta voorzien zal de handel in deze 'natuur' geneesmiddelen door gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.