Home

Nieuws 958 x bekeken

Landbouwraad wil alternatieven vergroening toe staan

Brussel - Alternatieve vergroeningsmaatregelen worden mogelijk via een certificeringssysteem, het areaal ecologische focusgebieden daalt bij aanvang van 7 naar 5 procent en suikerquotum wordt per 2017 afgeschaft. Dat zijn de belangrijkste wijzigingen in het nieuwe voorstel dat de Ierse voorzitter Simon Coveney van de Europese raad van landbouwministers heeft voorgelegd om tot een akkoord te komen over het nieuwe gemeenschappelijke landbouwbeleid (GLB).

Na lange overleggen met de lidstaten stelt Coveney voor om het suikerquotum in 2017 af te schaffen. Het wordt hierbij wel mogelijk om suikerquotum te herverdelen. Lidstaten die bij de eerdere hervorming van het suikerbeleid afstand deden van het suikerquotum, kunnen hierdoor toch weer in aanmerking komen om suikerbieten te gaan telen.

Voor de vergroening van het landbouwbeleid wil Coveney de nationale vergroeningscertificaten goedkeuren als vergroeningsmaatregelen. Hiermee kunnen lidstaten andere vergroeningsmaatregelen toestaan dan de drie voorgestelde van ecologische focusgebieden, gewasdiversificatie en blijvend grasland. Wanneer boeren niet aan de vergroeningseisen voldoen kunnen ze maximaal 25 procent op hun premie worden gekort. Voor de ecologische focusgebieden (natuurbraak) stelt de landbouwraad voor om 5 procent van het areaal in te stellen. Een verhoging naar 7 procent, zoals in het voorstel van de Europese Commissie kan pas na een evaluatie van de 5 procentnorm.

Coveney stelt tevens voor om vrijwillig gekoppelde betaling mogelijk te houden. Voor landen die de steun ontkoppeld hebben is het mogelijk om 5 tot 7 procent gekoppelde steun uit te keren, voor landen die nog gekoppelde steun hebben is dit 10 tot 12 procent.

Omdat veel relatief nieuwe lidstaten hierom gevraagd hebben, blijft de vereenvoudigde directe hectaresteun mogelijk tot uiterlijk 2020. Coveney benadrukt wel dat dit systeem een overgangsregeling is.

De landbouwministers bespreken het nieuwe voorstel vanmiddag. Coveney hoopt vandaag nog tot een akkoord te komen, waarmee hij aan de onderhandelingstafel met de Europese Commissie en het Europees Parlement kan schuiven. In deze zogeheten trilogen moet eind juni het definitieve nieuwe landbouwbeleid worden vastgesteld.

Of registreer je om te kunnen reageren.