Home

Nieuws 15 reacties

'Laat buren profiteren van windmolens'

Den Haag - Burgers moeten kunnen meeprofiteren als er bij hen in de buurt een windmolenpark wordt gebouwd. Zo zouden ze bijvoorbeeld een lagere energieprijs kunnen krijgen. Ook moeten ze kunnen meepraten over de locatie van windmolenparken.

Daarvoor pleiten acht milieuorganisaties, waaronder Milieudefensie, Vogelbescherming en de Waddenvereniging.

De organisaties zijn voorstander van duurzame energie, zoals windmolens, maar geven toe dat de weerstand is gegroeid. Zo kwam Urk in 2010 in opstand tegen een groot windmolenpark dat in het IJsselmeer, voor de kust van het voormalige eiland, zou worden gebouwd.

In het IJsselmeer en de Waddenzee en langs de Houtribdijk tussen Lelystad en Enkhuizen moeten geen windmolens worden gebouwd, vinden de acht organisaties. De gevolgen voor het milieu en het landschap zijn daar te groot. Ze zien liever windmolenparken op land, zoals in de Eemshaven en de haven van Rotterdam.

Laatste reacties

 • Noordam2

  zijn die milieu organisaties achterlijk of zo. windmolen parken zijn mega subsidievreters en dan nog extra gaan subsidieren
  ze moeten eens na gaan denken over hun standpunten
  als een gemiddelde landgenoot iets wil bouwen of wil ondernemen springen standaart al die genoemde organisaties op je nek om het initiatief de grond in te boren
  horen we ze echter wel eens over landschapsvervuiling, horizonvervuiling, bestemmingsplan wijzigingen en dergelijke als het gaat over hun dure stokpaardjes

 • kleitokkers

  #Noordam2, helaas brengen molens ondanks de gegeven subsidie, de staat netto alleen maar geld op.

 • alco1

  @ Noordam. Ik vindt dat je de uitspraken van die milieu organisaties moet koesteren. Eindelijk een soort verantwoordelijkheid gevoel, al zullen ze hun mond wel weer gaan houden als blijkt dat het 'Aanhang' kost.
  Wat betreft subsidie vreters. Subsidie kan echt wel gegeven worden, als hiermee eigen mensen aan het werk komen en import van brandstoffen verminderd worden.

 • sallandseboer

  Profiteren, dit noemen we burgers uitspelen.
  Mensen die profiteren zijn natuurlijk voor, ook al gaat het over de rug van de anderen heen.

  Ik snap die molens totaal niet, fossiele brandstoffen zijn nog verreweg de goedkoopste. Andere landen gebruiken die ook nog. Denk aan schaliegas. Wij als 'duurzame country' moeten zo nodig dure energie maken (windenergie is veel duurder).

 • sallandseboer

  @alco1 Jij woont in de polder en jij hebt een molen op je land. Denk ik.

  Brandstoffen importeren hoeft helemaal niet, we zitten op een grote gasbel: schaliegas.
  Nu kom je met argumenten van dat dit gevaarlijk is etc, maar als je goed onderzoekt kun je het heel veilig aanwinnen en zo houd je de natuur mooi. Windmolens zijn te achterlijk om tegen aan te kijken.

  Subsidies kunnen dus gebruikt worden om onze staatschuld af te lossen, investeren en om zo mensen aan het werk te houden.

 • marten87

  Wat is er lelijk aan een molen?

 • agratax2

  Molens zijn Nederlandse uitvindingen mar worden gebouwd door o.a. Denen en de magneten komen uit China, waar de fabricage nu niet bepaald milieuvriendelijk is.
  Ik zie niet het nut van windmolens, zolang we wind energie voor een habbekrats uit Duitsland kunnen krijgen. Zij maken met subsidie te veel elektrische stroom op plaatsen waar het niet nodig is en transport naar plaatsen waar behoefte is, is niet voorhanden. Moeten wij het gezamenlijke net nog meer over belasten? Moeten onze centrales onder stoom blijven om te produceren als het te weinig waait. Dit verlaagd niet bepaald de stroomkosten en helpt het milieu al helemaal niet. Het CO2 verhaal is nog nooit bewezen en al helemaal is niet bewezen dat onze CO2 vermindering de klimaat verandering ook maar iets afremt of liefst nog stop zet. Wil investeren in windmolens direct geld opbrengen, bouw ze dan met eigen mensen en besteedt het niet uit aan buitenlanders. Goedkopere buitenlandse werknemers zijn niet goedkoper als daar een WW uitkering tegen over staat voor een Nederlander omdat de Nederlandse werknemer per uur iets meer kost.

 • sallandseboer

  @marten87
  Kun je zien?

  - Hoogte, boven de natuurlijke grootte. Als er bomen waren van 80m. was het al iets anders.
  - Schaduweffecten wat omwonenden dol kan maken.

 • abtje

  @agratax1, nog goedkoper is Franse kernenergie.
  Juist een combi van allerlei soorten energie opwekking is volgens mij niets mis mee. Waarom zou je een keuze moeten maken?
  Ik heb geen grote molen in de tuin, maar al die groentjes willen wel groene stroom maar niet in hun zicht, beetje hypocriet.
  Nu zeuren er ook al mensen dat ze zonnepanelen lelijk vinden omdat je dan geen dakpan meer ziet.
  Maar hoe meer smaken stroom je hebt hoe flexibeler je wordt, is olie te duur, dan meer biomassa. De markt reguleert zichzelf wel.
  Nu zie je de energie opwekkosten dalen, maar dat merk je niet aan de rekening.
  Weet je trouwens wat het duurste is van een grote windmolen? Niet de molen kopen, niet het plaatsen, maar de kabel van de molen naar het net.
  De stroomafnemer zegt gewoon wij willen eigenlijk niet en dus moet je maar 4 a5 keer de kosten betalen, Verdienen ze lekker toch nog...

 • alco1

  @ Sallandseboer. Kijk maar eens even na hoeveel kapitaal er uit Nederland vloeit voor brandstoffen. Ik heb geen windmolen hoor. Ik denk er wel over, maar niet zo'n grote. Een soort toren silo van niet hoger dan tien meter die draaibaar op de wind staat met grote kleppen en de wind van achteren weer uitlaat. In het midden een verticale as met schoepen die een onderliggende dynamo aandrijft. Samen met zonne panelen moet het elkaars tijden van mindere opbrengst oplossen.
  @agratax. Je laatste vier zinnen zijn een voorwaarde.

 • agratax2

  Alco1. Je idee om een savonius te bouwen is niet gek. Helaas is de capaciteit minder die van een generator met rotorbladen. Ik heb onlangs een combinatie van beide gezien een soort van wokkel draait ook bij weinig wind. Een dynamo uit een trekker of auto heeft een te hoog toerental nodig om capaciteit te leveren hiervoor is te veel versnelling nodig hetgeen vermogen vreet. Speciale laag toeren generatoren zijn voor windgeneratoren de beste oplossingen. China levert ze via internet als bouwpakket, zelf bouwen kan ook.

 • kleitokkers

  kostprijzen per kw atoomstroom 2ct, kolencentrale nieuw met gedumpte kolen uit amerika 5 ct, gas centrale 6 ct windmolenstroom 7 ct zonnestroom 13ct
  e.t.c. kiest u maar.

 • Mels

  Als alle burgers die tegen zijn nou eens op de partij stemmen die geen windmolens meer wil dan zit Rutte nog wel een tijdje.......Google,VVD,voor of tegen windmolens.Helaas zijn de partijen die de linkse proleten in dit land aanhangen voor meer neptuur en meer windmolens,zo waaien die winden dus tegen zichzelf in.

 • alco1

  @agratax. Het heet dus een savonius en het bestaat dus al. 'Loop ik even achter'
  Ik was nog maar met een op schaal opstelling op de hoek van de schuur bezig, die een fiets dynamo aandrijft. Kun je me vertellen waar ik zo'n 'Savonius' in werking kan zien?
  @kleitokkers. Crisis los je niet op om zomaar mensen aan het werk te zetten. Alleen als het werk export vergroot of in het geval energie, import verlaagt, dan kan dit een positieve bijdrage leveren aan het bestrijden van de crisis.

 • Henk Daalder Windparken Wiki

  De natuur en milieu clubs zijn niet de goede partijen, in dit bericht geven ze meteen al aan waar ze geen windmolens willen, terwijl dat juist goede locaties zijn.
  Daarnaast maken ze de veelgemaakte fout om omwonenden te willen omkopen, alsof ze bewust meer weerstand willen opwekken.

  Draagvlak krijg je door anderen eerlijk te laten participeren, alle inwoners moeten de kans krijgen een stukje windpark te kopen, alleen als iemand dat doen, krijgt die voordeel, goedkope stroom uit zijn stukje windpark.
  Het windpark moet zo groot zijn dat er ook voldoende windpark overblijft voor de grondeigenaar, maar die krijgt toch al een eerlijke vergoeding voor het gebruik van de grond.

  Als een gezin voor 2000 EUR een stukje windpark koopt, krijgt die daar duurzame stroom uit voor 2 tot 5 cent, dat is de kostprijs, zonder subsidie

  De staat is gewend kleinverbruikers 14 cent energiebelasting in rekening te brengen, maar voor zelf opgewekte stroom is dat discutabel.
  Zonder energiebelasting, volgens de huidige wet, is er geen SDE subsidie nodig, ook niet voor MKB bedrijven, als ze zelf een stukje windpark voor eigen gebruik kopen.

  Geinteresseerde kleinverbruikers, gezinnen, kunnen zich melden op <>


Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.