Home

Nieuws 3 reacties

LTO blij met PvdA-plan Europees minimumloon

Den Haag - De PvdA pleit voor het invoeren van een systeem van relatieve minimumlonen in de Europese Unie. Dat bleek donderdagavond tijdens een debat in de Tweede Kamer.

LTO is blij met het plan. De organisatie is daar al langer een groot voorstander van, omdat het zou zorgen voor een meer gelijk speelveld. Nu zijn lopen de lonen nog zo ver uit elkaar, dat sommige lidstaten een groot concurrentievoordeel op Nederland hebben. In Duitsland bijvoorbeeld ontbreekt een minimum, waardoor werkkrachten daar soms slechts 3 of 4 euro per uur krijgen betaald.

Het PvdA-voorstel betekent overigens niet dat er een uniform minimumloon komt. De precieze hoogte kan per lidstaat verschillen, afhankelijk van de levensstandaard.

Het CDA steunt het plan niet. Volgens Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt van die partij is het niet wijs meer bevoegdheden aan Brussel over te dragen. Hij vreest dat Europa dan straks ook de verantwoordelijkheid krijgt voor bijvoorbeeld werkloosheidsuitkeringen.

Laatste reacties

  • ikkethuis

    Dit zijn nu de dingen waar de eu voor moet staan. Gelijke rechten gelijke plichten, en een eerlijke concurentie, in een gelijk speelveld.Nu de gewasbeschermingsmiddelen, diesel prijzen etc binnen de eu gelijktrekken en we gaan de goede kant op. Wel raar dat de pvda dit voorsteld, en niet de vvd.

  • agratax2

    Er zal dus geen gelijk minimum loon zijn, maar een minimum loon aangepast aan de landen standaard. Hiermee is het speelveld nog niet gelijkwaardig. Wil de PvdA één gelijk minimum loon voor de hele EU dan zal het een in Brussel bepaald minimum loon moeten worden uitgedrukt in Euro's. Maar een afgeleide van de lokale economie en lokale prijsindex betekent dat er nog verschillende minimum lonen binnen Europa bestaan en dat noem ik geen gelijk speelveld. Weer eens een prachtig idee als je het oppervlakkig beschouwd en dat verwacht de politiek dan ook van de kiezer.

  • Jan Visch

    Prima initiatief, dat er een miniumloon komt en je kan dan wel beren gaan zien voor de toekomst(PVDA) maar daar ben je dan ook weer zelf bij

Of registreer je om te kunnen reageren.