Home

Nieuws 3760 x bekeken 15 reacties

Kweekvis in sloten niet rendabel

Wageningen - Het kweken van consumptie- en/of sierteeltvis in bestaande sloten is niet rendabel. Dit concludeert Alterra in een onlangs gepubliceerd onderzoek naar de haalbaarheid van het kweken van vis in open poldersystemen.

Hoofdvraag in het onderzoek is of het opkweken en oogsten van consumptie- en/of sierteeltvis in een open poldersysteem een nieuwe economische pijler kan vormen voor de landbouwsector? Niet dus, aldus de onderzoekers. De omzet van deze extensieve visteelt is onvoldoende om de benodigde investeringen te laten renderen.

Onderzoekers stelden een begroting op van kosten en opbrengsten van poldersystemen voor sierforel en consumptiekarper op basis van een melkveebedrijf van 45 hectare met 7.500 meter slootlengte. De totale kosten voor sierforel waren voor het desbetreffende bedrijf bijna 40.000 euro, waarbij de rente op inventaris en gebouw (5%) en de afschrijving (4%) met respectievelijk ruim 9.000 euro en ruim 6.000 euro een van de grotere kostenposten vormen. Ook de aanschaf van de benodigde 75.000 stuks pootvis is met 7.500 euro een grote kostenpost. De uiteindelijke opbrengsten van dit bedrijf komen uit op bijna 19.000 euro. De overgebleven 37.500 stuks sierforel leveren bij verkoop slechts bijna 19.000 euro op. Dit is dus ruim de helft minder dan de totale kosten.

De begroting van de kosten en opbrengsten voor hetzelfde bedrijf, maar dan met consumptiekarpers laat een nog minder resultaat zien. De totale kosten voor het desbetreffende melkveebedrijf bij omschakeling naar het kweken van consumptiekarpers in de bestaande watergangen komen bijna op 30.000 euro. De opbrengst is niet meer dan 7.500 euro, aldus de onderzoekers.

Een bedrijf dat al bezig is met kweekvis in bestaande sloten is Agrivis. Deze onderneming was nauw betrokken bij het Alterra-onderzoek. Agrivis vindt haar oorsprong in het veenweidegebied rondom Harmelen (U.). Door gebruik te maken van bestaande sloten, beken en vaarten wil het bedrijf door het uitzetten, verzorgen en oogsten van zoetwatervissen een commerciële markt bedienen.

Naast Alterra waren ook onderzoeksinstituten, zoals stichting Ravon en Imares Wageningen betrokken. De onderzoekers stellen dat het initiatief van Agrivis niet zinloos is. Zij wijzen op de sterke groei naar visconsumptie in de toekomst. Wellicht dat met een intensievere opzet van het systeem van Agrivis en/of gebruik maken van gesloten of deels gesloten systemen wel betere resultaten te behalen zijn.

Laatste reacties

 • Bison

  Dat zou een goeie manier geweest zijn om het inheemse visbestand uit te roeien.

 • BoB de Bakker

  Dit lijkt mij een 1 april grap!

 • sallandseboer

  Alle andere vissen zijn de waarschijnlijk binnen de kortste keren weg.

 • agratax2

  Als de heren nu eens planten etende vissen nemen dan is opschonen van de sloot niet meer nodig. Geen energie verslindende maaier en transport meer om het groen afval af te voeren naar de bio vergister. Misschien vallen de besparingen op sloot onderhoud weg tegen de verliezen bij de viskweek.

 • Mels

  Maar die vissen schijten en pissen.... en dat in het water wat wij uiteindelijk weer drinken en onder douchen,gatver dit water stinkt naar vissepis.....Ze doen er ook nog andere dingen in,Ik neem wel een biertje,das bewerkt water,veel beter en als ik dan toch stinken moet dan maar naar bier...

 • Bison

  Agratax Die graskarpers is ook het antwoord niet daar zou ik wel 5 keer over denken om dat te proberen.Ze zijn op heden een groot probleem aan het worden in de rivers en de great lakes van Noord Amerika

 • Jan Zonderland

  Is het al 1 April ?

 • agratax2

  Bedankt Bison dan maar geen kweekvis het leidt toch maar tot protest van de rijken uit Amsterdam en omgeving.

 • Mels

  Schep net en rubberhaak doen geen pijn. Je kunt ze ook op de kant vloeken maar dat zal niet lukken. Geeft teveel stress voor vanger en prooi....

 • japiani

  ik dacht dat agratax een grap maakte met planten etende vissen.

 • abtje

  Ohh, das een vegetarische vis :-)
  Heb een paar jaar Koi's gehad, als je ziet wat die met planten doen, de varkens.

 • reiziger

  goede grap maar serieus alternatief voor de ehs lever natuur eindelijk eens geld op en werk missschien nog een paar krokodillen er bij voor het vlees en het leer en het plaatje is compleet o ja en als dit weer blijft moeten ijsberen ook nog kunnen

 • koestal

  goed voor de reigerspopulatie

 • koestal

  misschien wel goudvissen

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.