Home

Nieuws 726 x bekeken 2 reacties

Kamp verwacht onderzoek schaliegas in juli

Den Haag - Het onderzoek naar de gevolgen en mogelijke risico's van schaliegas wordt gedaan door advies- en ingenieursbureau Witteveen+Bos. Arcadis en Fugro-Ecoplan worden ingezet als onderaannemers. Dat heeft minister Henk Kamp (Economische Zaken) maandag gemeld aan de Tweede Kamer.

Kamp geeft aan dat hij zeker wil weten dat schaliegas op een veilige manier kan worden opgespoord en gewonnen. Als uit het algemene onderzoek blijkt dat dit kan, wordt vervolgens gekeken naar de gevolgen op lokaal niveau.

De minister verwacht dat het rapport 1 juli kan zijn afgerond en hij benadrukte maandag opnieuw dat er tijdens het onderzoek geen proefboringen naar schalie- of steenkoolgas zullen plaatsvinden. Ook worden er geen opsporingsvergunningen verleend, aldus Kamp.

Ook in de Noordoostpolder zullen zolang het onderzoek loopt geen proefboringen plaatsvinden, meldde de minister. Hij reageert daarmee op de ophef die onlangs ontstond in het gebied waar een concern (Cuadrilla) schaliegas wil opsporen. Volgens Kamp gaat het om oriënterende veldstudies naar gunstige locaties, in en boven de grond. Die verkenningen kan het bedrijf, zo meldt de minister, ook zonder vergunning doen.

Groenlinks is niet blij met de keuze van Kamp voor Arcadis en Fugro, omdat dit bedrijven zijn die geld verdienen met schaliegaswinning. Volgens Kamerlid Liesbeth van Tongeren hebben de bedrijven er een commercieel belang bij om de risico's laag in te schatten. "Kamp moet op zoek naar onafhankelijke onderzoekers, anders is het onderzoek bij voorbaat ongeloofwaardig", vindt zij.

Laatste reacties

  • farmer135

    schaliegas winning is niet goed voor de grondwater kwaliteit , dus lijkt het me geen goed idee.

  • joannes

    Wat ik zo bijzonder vind is dat elk land zijn eigen onderzoek moet doen met notabene ¨eigen¨ beursgenoteerde internationaal opererende bedrijven! Dit lijkt onderzoek naar schaliegas en niet specifiek naar de risico´s maar de kans op winsten. En... om het onderzoek gemotiveerd te krijgen noemt men het onderzoek naar risico´s!

Of registreer je om te kunnen reageren.