Home

Nieuws 609 x bekeken

Kamer steun ophokplicht bij positief advies

Den Haag - Een meerderheid van de Tweede Kamer zal een eventueel besluit tot ophokplicht door staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) steunen. Indien het advies van deskundigen hierover positief is, vinden VVD, PvdA en CDA het voorlopig binnenhouden van pluimvee een geschikt middel om besmetting met vogelgriep te voorkomen. Dat blijkt uit een rondgang langs verschillende politieke fracties.

LTO en NOP hebben er donderdag op aan gedrongen alle kippen zo snel mogelijk op te hokken. Dit naar aanleiding van recente uitbraken van laagpathogene vogelgriep in Gelderland en Flevoland. Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken laat weten dat Dijksma hierover zeer binnenkort een besluit neemt. Eerst wil zij nog advies van specialisten inwinnnen.

Volgens Tweede Kamerlid Helma Lodders (VVD) lijkt een ophokplicht onontkoombaar. "Ik neig ernaar hier serieus naar te kijken", zegt zij. "Uit onderzoek blijkt dat bij vrije uitloop de kans op besmetting in de periode van januari tot mei elf keer zo groot is. En daar schrik ik van." Ook Sjoera Dikkers (PvdA) en Jaco Geurts (CDA) zeggen bij een positief advies 'ja' tegen het ophokken.

Of registreer je om te kunnen reageren.