Home

Nieuws 655 x bekeken

Japan wil groot handelsakkoord met landen rond Stille Oceaan

Tokio - Japan neemt ondanks felle kritiek van de landbouwlobby deel aan onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord met de VS en andere landen rond de Stille Oceaan. Dat heeft premier Shinzo Abe bekendgemaakt. Zijn partij, het liberale Jiminto, liet doorschemeren dat Japan in onderhandelingen zal proberen vast te houden aan importbeperkingen voor rijst en mogelijk meer agrarische producten.

De Japanse landbouwlobby en de belangrijke federatie van agrarische coöperaties Zen-Noh tonen zich niettemin uiterst bezorgd. Lobbygroepen voor de landbouw en het platteland steunen meestal Jiminto, maar kunnen zich in de aanloop van Senaatsverkiezingen in juli roeren. Van oudsher is de Japanse staat hoewel verre van een verzorgingsstaat relatief royaal met investeringen op het dunbevolkte Japanse platteland.

Onder de onderhandelaars van het Trans-Pacific Partnership (TPP) zijn naast de VS ook grote agro-exporteurs als Australië, Canada (vooral graan, suiker en vlees), Nieuw-Zeeland (zuivel), Chili (fruit) en Maleisië (palmolie) en Vietnam, dat jaarlijks 7 miljoen ton rijst uitvoert. Daarnaast nemen Peru, Brunei en de rijke stadstaat Singapore deel aan de TPP-onderhandelingen. Onder meer Taiwan, de Filipijnen en Colombia hebben interesse.
“Wij kijken naar de geboorte van een economische zone die een derde van de wereldeconomie omvat”, aldus Abe. Abe verdedigt deelname door te wijzen op een officiële studie die uitwijst dat de Japanse economie in 10 jaar tijd 0,66 procent kan groeien door het pact. De Japanse economie groeit net als de Europese traag. “Onze natie is in toenemende mate op zichzelf gericht geworden. De maatschappij vergrijst en er heerst deflatie”.
Japan huisvest een aantal in Azië zeer grote voedingsverwerkers zoals drankenconcern Asahi, sojaverwerker Kikkoman en zuivelproducent Yakult. De binnenlandse landbouw is echter weinig concurrerend. Boeren zijn gemiddeld ouder dan 60 terwijl rijstboeren vaak in deeltijd in de bouw werken en boeren op kleine plotten van enkele hectares. In Japan is relatief weinig landbouwgrond beschikbaar en de overheid steunt boeren om te voorkomen dat het straks volledig van importen afhankelijk is.
Japan is momenteel de grootste importeur van voedsel wereldwijd (importwaarde circa 70 miljard dollar).

Of registreer je om te kunnen reageren.