Home

Nieuws 4 reacties

Groep landen tegen neonicotinoïdenverbod

Brussel – Duitsland wil met nog een serie landen dat gebruik van neonicotinoïden onder voorwaarden toegestaan blijft bij bloeiende gewassen, ten minste totdat de noodzaak tot een verbod beter wetenschappelijk kan worden gestaafd.

Volgens Jaap van Wenum van LTO Noord wint het voorstel aan terrein.

De Europese Commissie diende eerder een voorstel in voor een moratorium voor twee jaar op het gebruik van de voor bijen giftige gewasbeschermingsmiddelen. Het nog niet op detail uitgewerkte voorstel volgt op een advies van voedselautoriteit EFSA. Wanneer landen het eens worden over het voorstel of een tegenvoorstel wordt vrijdag in de Raad van Europa, waar relevante ministers van alle lidstaten deelnemen.
Duitsland vindt in Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Tsjechië, Litouwen, Oostenrijk en Hongarije ook tegenstanders. Nederland steunt net als bijvoorbeeld Frankrijk, Polen en Griekenland vooralsnog een moratorium. Volgens Van Wenum kan Nederland vanwege een motie van de Tweede Kamer voor een moratorium niet veel bewegen. LTO Nederland zelf staat achter de analyse van Efsa maar weet niet of een moratorium te draconisch is.
Middelenfabrikanten Syngenta en Bayer CropScience zijn fel gekant tegen een moratorium. Volgens de bedrijven is het verband tussen het gebruik van neonicotinoïden en bijensterfte niet aangetoond.

Laatste reacties

 • Henk Tennekes

  De eerste incidenten met neonicotinoiden bij bijen ontstonden al in 1994 door de coating van zaadgoed van zonnenbloemen met imidacloprid. De producenten hebben een verband van bijensterfte met neonicotinoiden echter altijd ontkend en gaven de varroamijt de schuld. Deze visie werd in Nederland krachtig ondersteund door Wageningen (Ctgb), LTO, en NBV. Daarmee hebben deze instanties dringend noodzakelijke beleidsmaatregelen jarenlang tegengehouden, waarvoor de natuur een zeer hoge prijs heeft betaald. Nu wordt geroepen om verder onderzoek terwijl de oorzaak volkomen helder is geworden door degelijk wetenschappelijk onderzoek. Het primaat ligt bij de politiek, die democratisch gelegitimeerd is. Regeren is bijsturen, zei Koos Suurhoff ooit eens. Als onze regering dit nu nalaat, geeft ze haar primaat af aan lobbyisten van de industrie.

 • Vera Wijnveen

  Mensen die het gevoel hebben, iets te willen doen, kunnen de petitie ondertekenen, te vinden onder de volgende link:
  https://secure.avaaz.org/nl/bye_bye_bee_killers_dutch/?bYxDedb&v=22986

 • Henk Tennekes

  Het Commissievoorstel (voor een moratorium voor 2 jaar op 3 neonicotinoide insecticiden op voor bijen aantrekkelijke gewassen) wordt voorlopig niet in stemming gebracht. Er is op dit moment geen gekwalificeerde meerderheid voor of tegen het Commissievoorstel.

 • henk 60

  Neem eens contakt op met de grootste imker van nederland. Hij weet waar de bijensterfte aan ligt. Dat nuanceert misschien het beeld wat.

Of registreer je om te kunnen reageren.