Home

Nieuws 979 x bekeken 3 reacties

Geen harde garanties Deutsche Bank

Amsterdam - Deutsche Bank geeft geen harde garanties dat boeren die overstappen naar andere kredietverleners geen boeterente hoeven betalen. De bank zegt wel in redelijkheid problemen van agrarische ondernemers bij kredietverlening te willen oplossen. Dat meldt voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland, die zegt dat 80 tot 90 boeren zich bij de belangenorganisatie meldden met klachten over de bank.

Volgens Deutsche Bank verschillen situaties per bedrijf wat betreft zekerheden, leningen en de looptijd daarvan te veel voor algemene uitspraken. Maat voerde onlangs een tweede gesprek met directieleden van Deutsche Bank Nederland. Een aantal agrariërs wordt geraakt door het besluit van Deutsche Bank geen bedrijven met een omzet kleiner dan 1 miljoen euro te willen financieren.
De meeste agrarische bedrijven blijven ver onder de norm. Deutsche Bank financiert circa 1.000 agrariërs; klanten die in 2006 overkwamen van ABN Amro. Het beleid leidt vooral tot problemen bij ondernemers die meerdere leningen hebben bij Deutsche Bank waarvan er ten minste één op korte termijn afloopt. Deutsche Bank verlengt dan niet waardoor de vraag is of de ondernemer de overige leningen ook wil overbrengen en onder welke voorwaarden dat mogelijk is wat betreft betaling van mogelijke boeterentes en zekerheden.
Deutsche Bank is volgens Maat bereid de discussie over beperking van boeterentes aan te gaan als ondernemers als gevolg van bovenstaande hun hele financiering willen overbrengen naar een andere bank. Lopen er meer leningen voor een langere periode, dan zijn daar in principe meer kosten aan verbonden.

Laatste reacties

 • agpros

  gemakkelijk gekregen klanten laat je niet gemakkelijk gaan: die been je eerst zo goed mogelijk uit

 • abtje

  Je zal maar als klant van de ABN/AMRO bank van Neelie Smit Kroes verplicht afgescheiden zijn en naar de Deutsche getrapt zijn.
  Waar is Neelie nu om haar slachtoffers te ondersteunen?
  Eerst mogen de banken niet concurreren met de Rabobank omdat die geen staatssteun had, dus betaalde je meer bij de rest en de Rabo wasook niet te beroerd om de prijzen hoog te houden en nu laten ze die kleinere ondernemers weer aan alle kanten barsten.
  Nee, hulde Neelie en consorten, keurig gedaan...

 • Gerard Groot Koerkamp

  De grootste zorgplicht ligt nu bij de tweede kamer en het kabinet.De tweede kamer en het kabinet hebben meer dan 20000 Nederlandse midden en klein bedrijven aan de Deutsche Bank verkocht.Het gevolg is nu dat deze bedrijven financieel gegijzeld worden door de Deutsche Bank.Er is bij de overname een grote inschattings fout gemaakt.Alles was nodig omdat ABN Amro Fortis achter op de fiets wilde nemen,maar zijn daardoor gezamenlijk onderuit gegaan.De tweede kamer zal er zorg voor moeten dragen dat deze bedrijven terug gekocht worden door de ABN Amro om het probleem echt aan te pakken.Wil Nederland echt uit de recessie komen laat dan deze bedrijven niet in de steek.

Of registreer je om te kunnen reageren.