Home

Nieuws

Fransen: eind paardenvlees schandaal nog niet in zicht

Straatsburg – De Franse overheid heeft in totaal vijf circuits ontdekt waar illegaal paardenvlees is verwerkt in producten die rundvlees horen te bevatten. De betrokken fabrikanten hebben de laatste weken alle gewraakte producten terug gehaald. ‘’Het is echter mogelijk dat er nog meer van dat soort zaken naar boven komen,’’ aldus staatssecretaris Benoît Hamon van consumentenzaken tijdens een briefing in Straatsburg.

De al bekende zaken draaien in de eerste plaats om de lasagneproducent en vleesleverancier Spanghero, de fabrikant van ingeblikt corned beef Covi en Gel Alpes dat kant-en-klaar maaltijden en andere producten maakt. Bij Spanghero kwam het vlees uit Roemenie, bij Covi echter uit Polen of Estland. ‘’Covi of Gel Alpes hebben de etikettering echter niet opzettelijk veranderd, zoals bij Spanghero wel het geval was,’’ aldus Hamon. Al deze fabrikanten of door hen beleverde bedrijven hebben de betrokken producten terug gehaald. Zowel Spanghero als Covi en Gel Alpes worden door de Fransen rechtstreeks in verband gebracht met de Nederlandse vleeshandel Draap of de daaraan gelieerde bedrijven Windmeijer en Meat-team.

Behalve deze drie gevallen gaat het nog om twee bedrijven waar paardenvlees in erg kleine hoeveelheden is aangetroffen, namelijk het dochterbedrijf Davigel van Nestlé en de fabrikant van corned beef Tournot. Davigel betrekt haar vlees uit Italië maar opnieuw via handelaren in Nderland of Duitsland terwijl Tournot met verschillende tussenpersonen werkt. Hamon benadrukte verder dat Frankrijk in EU-verband blijft aandringen op verplichte vermelding van het land van herkomst op vleesproducten. Voor dat plan heeft hij tot nu toe steun gekregen van Duitsland, Portugal, Griekenland en Finland. ‘’Onze doel is om het vertrouwen bij de consument in wat hij op zijn bord krijgt te herstellen,’’ aldus de Franse bewindsman.

Of registreer je om te kunnen reageren.