Home

Nieuws

FAO prijst trend lokale voedselproductie

Pollenzo - Directeur-generaal José Graziano da Silva is blij met een trend richting kleinschalige en lokale voedselproductie. Kleinschalige en lokale voedselproductie kan een grote rol spelen bij het tegengaan van honger. Dat zei de Braziliaan in een toespraak bij de Universiteit voor Gastronomische Wetenschappen in Pollenzo, in het Noordwesten van Italië.

Graziano da Silva pleitte tevens voor het “herontdekken” van traditionele gewassen zoals cassave in Afrika of quinoa in het Andes-gebied. De FAO-topman zei dat de Groene Revolutie van de jaren ’60 de beschikbaarheid van voedsel per inwoner met meer dan 40 procent had opgevoerd in Azië, maar dat dit ten koste ging van de diversiteit aan voeding en natuur.

De FAO gaat in een viertal projecten in Afrika samenwerken met de universiteit, die in 2004 is opgericht door de zogeheten Slow Food beweging. Deze organisatie ijvert voor een landbouw gericht op lekker, gezond en lokaal geproduceerd voedsel in plaats van een op de wereldhandel gerichte industriële landbouw die wordt gedomineerd door enkele grote gewassen.
De beweging hamert ook op de culturele waarde van voedsel. De oprichter van de beweging, Carlo Petrini, was bij de toespraak aanwezig.

Of registreer je om te kunnen reageren.