Home

Nieuws 1293 x bekeken 10 reacties

Een derde budget plattelandsbeleid niet naar landbouw

Den Haag – Nederland besteedt zo’n 35 procent van zijn begroting voor het plattelandsbeleid aan projecten die niets met landbouw te maken hebben. Over de periode 2007-2013 gaat het om 205 miljoen euro, zo blijkt uit cijfers van het ministerie van Economische Zaken.

In de jaren 2009, 2010 en 2011 werd telkens de helft van het door de Europese Unie (EU) beschikbaar gestelde budget uitgegeven aan niet-landbouw gerelateerde zaken zoals de leefbaarheid op het platteland en de zogenoemde Leader-aanpak. Jaarlijks was dit ruim 30 miljoen euro, co-financiering niet meegerekend. In de jaren daarvoor ging het om lagere bedragen en percentages, omdat de meeste projecten toen net pas werden opgestart.

Er is altijd veel kritiek geweest op het feit dat een groot deel van het budget voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) niet aan de landbouw ten goede komt. Tweede Kamerlid D66 Gerard Schouw stelde onlangs schriftelijke vragen aan staatssecretaris Sharon Dijksma over het bericht dat ook sjoelclubs en kerken landbouwsubsidies opstrijken. In een brief legt Dijksma uit dat dit weliswaar past binnen de opzet van het EU-plattelandsbeleid, maar dat zij onder het nieuwe GLB, vanaf 2014, andere keuzes wil maken.

Vanaf dan hebben lidstaten waarschijnlijk meer vrijheid in het besteden van het beschikbare budget. Nederland zal dit dan zo veel mogelijk uitgeven aan innovatie en verduurzaming, zei Dijksma al eerder.

Onduidelijk is nog of zij tevens gebruik zal maken van de mogelijkheid om 15 procent van het budget voor directe inkomenssteun naar plattelandsbeleid te verschuiven. Haar eigen fractie in de Tweede Kamer, de PvdA, ziet dat wel zitten. Coalitiepartner VVD is daar minder happig op.

Laatste reacties

 • sallandseboer

  'Innovatie en verduurzaming'
  Daar behoren geen poolstokverenigingen toe!
  Pownews liet daar onlangs een mooi reportage over zien.

  Bovenal zeggen die termen mij niets, verduurzaming kun je zo breed nemen, en kunnen dus totaal niet met de landbouw hebben te maken.

 • Mels

  Het heeft ook gen zak met landbouw uit te staan,het is enkel een stok om de hond,in dit geval de boer,mnee te slaan.Als je niet duurzaam wordt dan krijg je geen centen meer.Hoepel op met dat onzinnige geld rondpompen.Als de consument voor een NOG duurzamer product wil betalen gaan we dat produceren.Geen enkel probleem,maar zolang diezelfde consument met zijn portemonnee boodschappen doet komen we daar niet aan toe.

 • Mels

  En heeft het ook gen zin om dat te maken,de duurzaamheid wordt niet betaald namelijk,wel gewaardeerd,maar dat is wat anders.

 • Bison

  Als ze dan toch die knaken gaan versjoemelen,mischien kunnen ze wat van die begroting toewijzen onder het mom van 'subsidie 'emotionele vergoeding'(snik) aan Hollanders as mijzelf die eigenlijk 'weggejaagd' zijn en 'duurzaam' (ik begin dat woord te haten) ruimte gemaakt hebben voor de welvaart van de achterblijvers.LOL

 • abtje

  Net andersom Bison. Degene die Nederland hebben verlaten hebben wel goud geld kunnen verdienen op eerlijke wijze.
  Van hen verwachten de achterblijvers nu een tegemoedkoming in gederfde levensvreugde en achtergebleven inkomsten.

 • John*

  ik vind het wel goed dat een deel van het geld voor de leefbaarheid op t platteland te gebruiken. Een sociaal leven om je heen is belangrijker dan een dikke bankrekening..

 • Bison

  Haal je eigen broek maar op abtje,..dat moet ik ook,..ik ben trouwens mijn geefklier in Holland al kwijtgeraakt

 • W Geverink

  Ja abtje, het is te zien dat de crisis schrijnend is als het koper al van oorlogsmonumenten af gejat wordt. Dan kan je jezelf afvragen hoe lang de regering jullie nog kan blijven doorbetalen.

 • abtje

  Net zolang als ze te eten willen hebben dat onder kostprijs geleverd moet worden W Geverink.

 • agratax2

  Als boeren zijn we toch akkoord gegaan met het omdopen van landbouwsubsidie naar Gelen voor Plattelandsbeleid? Toen dat aan de orde was, hadden d eboeren voormannen moeten begrijpen, dat via deze route boeren geld zou verdwijnen in total boer vreemde potten en nooit op het boeren erf terug zou komen. He platteland leefbaar houden door investeringen in infra structuur en culturele activiteiten zal niet werken als er geen werkgelegenheid bij komt. Bij voldoende werkgelegenheid zijn al de subsidies niet nodig want dan wonen er weer mensen in de dorpen die er LEVEN en niet mensen die er een wkendje komen relaxen met een auto vol voer uit de stad.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.