Home

Nieuws

EU en Japan praten over handelsdeal

Brussel - De EU en Japan hebben een formeel akkoord gesloten om volgende maand te beginnen met onderhandelingen voor een vrijhandelsverdrag. Dat hebben de Japanse premier Shinzo Abe en de voorzitters van de Europese Commissie en de Europese raad, José Manuel Barroso en Herman van Rompuy, bekendgemaakt. Voor de agribusiness biedt opening van de Japanse markt immense mogelijkheden.

De leiders schrijven in een gezamenlijke verklaring dat een deal 'veelomvattend' moet zijn, en de economische groei in beide landen moet aanwakkeren. De stap van de EU volgt op de start van onderhandelingen met de VS vorige maand. Eerder sloot de EU een handelsdeal met Zuid-Korea, dat qua economische structuur sterk op Japan lijkt.
De EU wil meer ruimte voor de export van agrarische producten waarvoor nu soms ingewikkelde procedures gelden of importbelastingen. Voor de Nederlandse agribusiness is Japan interessant. Het land telt 127 miljoen inwoners en Japan geldt als het rijkste grote land in Azië. De Federatie van agrarische coöperaties in Japan, Zen-Noh, heeft aangekondigd politieke steun voor de regeringspartij Jiminto in te trekken als de deal de landbouw schaadt.
De uitvoer van voeding en levende dieren vanuit Nederland naar Japan vertegenwoordigde in 2012 een waarde van 344,2 miljoen euro. De exportwaarde van groenten en fruit kwam op bijna 53 miljoen euro terwijl de export van zuivel 49 miljoen en vlees 38,3 miljoen bedroeg. De Japanse markt is voor de Nederlandse agribusiness twee keer zo groot als de Zuid-Koreaanse.
Japan mikt in onderhandelingen onder meer op meer mogelijkheden industriële goederen en auto’s te exporteren. Nu geldt voor de import van Japanse auto’s nog een importbelasting van 10 procent. Met name Italiaanse en Franse autobouwers hebben zich uiterst bezorgd verklaard over meer concurrentie van Japanse concurrenten.

Of registreer je om te kunnen reageren.