Home

Nieuws 417 x bekeken

Droogte bijt in winst Nufarm

Melbourne – Nufarm vreest dat de winst over boekjaar 2013 met bijna een derde daalt door de aanhoudende hitte en droogte in Australië en in mindere mate Nieuw-Zeeland.

Eerder ging de Australische producent van zaaigoed en gewasbescherming nog uit van 'verbeterde winstprestaties' voor het boekjaar, dat voor Nufarm eindigt op 31 juli.
Nufarm rekent nu op een winst voor belastingen en rente tussen de 180 en 206 miljoen Australische dollar (147 en 168 miljoen euro). De winst wordt niet alleen gedrukt door het weer in Oceanië maar ook door ongunstige wisselkoersen. Overigens is de Australische dollar recent weer gezakt in waarde tegenover belangrijke munteenheden, wat gunstig is voor de export.
Het weer heeft echter volgens Nufarm wel een erg belangrijke rol gespeeld. Boeren spuiten veel minder middelen over het gewas en de voorraden van Nufarm zijn dusdanig gegroeid dat zelfs bij plotseling veel regenval in Oceanië de druk op prijzen voorlopig nog aanhoudt. In Australië daalde de winst van Nufarm in de zes maanden tot januari met 75 procent. In Nieuw-Zeeland daalde de winst 22 procent.
De Oceanische markt brengt nu voor het eerst minder op dan de Zuid-Amerikaanse en Europese markt. Vorig jaar was Nufarm, dat ook middelen maakt in Rotterdam, in Europa nog verlieslatend. In Zuid-Amerika is de winst verdrievoudigd. In Zuid-Amerika profiteert Nufarm van koopkrachtige boeren: de prijzen voor mais en soja zijn relatief hoog. In Noord-Amerika voorziet Nufarm lagere verliezen dan vorig jaar.
Nufarm is een zogeheten 'off-patent'-producent. De agrochemicaliën die de onderneming produceert zijn gebaseerd op moleculen waarvan het patent is vervallen.

Of registreer je om te kunnen reageren.