Home

Nieuws 3434 x bekeken 23 reactieslaatste update:12 mrt 2013

Dijksma bezoekt Hedwigepolder

Hulst - Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) heeft maandag de Zeeuwse Hedwigepolder bezocht. Ze heeft gesproken met betrokkenen, maar heeft geen bod uitgebracht aan eigenaar Gery de Cloedt zoals in eerdere berichten is gemeld.

Dijksma was voor het eerst in Zeeland om met betrokkenen te praten over ontpoldering. Eerst liep ze met De Cloedt door de polder en daarna sprak ze met belangenverenigingen en met de gemeenteraad van Hulst, waar de Hedwigepolder onder valt. 'Niet ontpolderen is geen optie meer' was de boodschap van Dijksma. Ze verwachtte niet tot overeenstemming te komen met de tegenstanders van ontpoldering, maar noemde het belangrijk om 'te blijven praten'.

Over het ontpolderen van de Hedwigepolder is jarenlang discussie geweest. In de Scheldeverdragen is afgesproken dat Nederland de polder van circa 300 hectare onder water zou zetten. Toenmalig staatssecretaris Henk Bleker wilde de Hedwige echter droog houden en zocht naar alternatieven. Uiteindelijk besloot de nieuwe regering dat de polder toch onder water gaat. Eind vorig jaar besloot het kabinet dat de ontpolderingswerkzaamheden van de Hedwigepolder in 2016 van start kunnen gaan. In 2019 staat de polder dan onder water.

Het ontpolderen van de Hertogin Hedwige moet voor natuurherstel in de Westerschelde zorgen. Dat is nodig door eerdere inpolderingen en eerdere verruimingen van de vaargeul naar de haven van Antwerpen.

Laatste reacties

 • abtje

  Als ze de polder dan als prive-persoon koopt en dan de hakken in het zand zet tegen de ontpoldering, ja, dan heeft ze ballen...

 • aarthamstra1

  Maakt niks uut. Boerenbedrog ZLTO kon er toch niets aan verdienen net als de nertsen. en al die keutelboertjes, Krek zoals boerenbedrog slogan van RABO zegt ,dat is het idee,
  we wisten het niet en konden het niet weten . Epo rennertjes.
  En onze oudjes wie heeft daar nu nog belang bij.
  Keumt goed. Blief rustig. Je komt van zelf aan de beurt. dacht ook de pastoor.

 • Isidorushoeve

  Sharon zit er al goed bij !!!!!!

 • Isidorushoeve

  Ben benieuwd welk gewas ze gaat telen ?

 • palmkes55

  Met haar eigen geld of met het onze? Ik kan ook kopen met andermans geld!

 • CEA

  In Frankrijk zouden ertegen aan beuken, protest hier laten we ons maar doen. Triestig dat deze luxe ideeën nog steeds geld krijgen in tijden dat er nood is.

 • AVI

  Het lijkt wel of er geen crisis is.
  CEA je hebt helemaal gelijk die Franse hadden al lang geprotesteerd. Met zulke prijzen als vorig jaar en zulke rare fratsen als de Hedwigepolder onderwater zetten.

 • alco1

  Kopen en wat dan?
  Het wordt steeds kolderieker. Eerst iets terug geven aan de natuur in ruil voor het uitdiepen van de Westerschelde wat ten gunste was van Belgie. Het was niet te snappen, dat Nederland dit moest doen. Toen bleek dat een Belg eigenaar was van de polder was de ruil nog enigzins te vatten. Nu dus Nederlandse aankoop. Betekend dit dat de Belgen nu een andere ruil voor het uitdiepen moeten geven in eigen land?

 • Pe

  Iid CEA belachelijk gewoon. En te krom om los te lopen! 300 hectare goede kwaliteit grond onder water laten lopen, en dat natuur herstel durven noemen.
  En dan al die arme diertjes nog;-) muizen ratten etc. Die verdrinken gewoon...

 • wieggers

  het wordt tijd dat nederland leert dat er nog veel honger en armoede is. gewoon belachlijk om zulke vruchtbare grond onder water te zetten
  peter.

 • schoenmakers1

  beste esther de snoo, u schrijft dat het onder water zetten nodig is, vertel er dan ook bij waarom, ik snap er niets van, volgens mij is het nergens voor nodig en is het alleen weer een speeltje van de pvda om geld te verbrassen, ze doen niet anders

 • anton1937

  De Belgen moeten het natuurherstel maar doen in hun eigen land,voor het uitdiepen van de Westerschelde, zij hebben er ook voordelen bij,die afspraak moet Dijksma maken met de Belgen.. Niet Nederland. Die afspraak moet gemaakt worden, dan hoeft de Hedwigerpolder niet onder water gezet worden. De Zeeuwen blij en weer meer voedsel gewaarborgd voor de armen mensen in Afrika en zelfs in Nederland.

 • Jan Zonderland

  In 2016 kan men starten en dan staat de polder in 2019 onder water?!?!?!?!?!?
  Daar zitten minimaal 2 jaar en 2 dagen tussen, maximaal 4 jaar min 2 dagen.
  Hoe is men dat in de lieve vrede van plan???
  Je kunt nog sneller zo'n polder van 300 ha aanleggen dan dat de regering kans ziet om em onder water te krijgen.
  Zou Sharron eigenhandig met de schop de dijken willen vlakken.
  Moraal van dit verhaal: Is er nog wel 1 ambtenaar/politicus te vinden die werkelijk weet waar hij/zij over praat?

 • Mels

  Jan ze gaan em met de tuinslang vol laten lopen...;)

 • sallandseboer

  Dit is nog echt de lacher van Nederland!

  Zo ontzettend belachelijk, het beste klimaat om voedsel te verbouwen; sloopt men land!

  De politiek is soms zo achterlijk. Een beetje technocratie is niet verkeerd in Nederland!

 • abtje

  De allerbeste oplossing? Brussel onder water zetten...

 • Noordam2

  de korenwolven die daar leven zullen de polder redden van de ondergang
  ik heb ze op twee verschillende plaatsen gespot maar nog geen foto kunnen maken, een kwestie van tijd

 • alco1

  IK heb er ook nog twee spitsmuisjes los gelaten.

 • ed12345

  hedwidgepolder ,tien gemeten , de bieschbos .n gedeelte van de wieringermeer, 'n binnenmeer in groningen ,natuurgebied in de flevopolder wat zijn er nog meer voor plannen van deze groene kikkers die kwaken zonder verstand

 • Bison

  En ze doen net of het wat uitmaakt op deze aardkluit om een paar guppyvijvers aan te leggen en een paar bloempotten neer te zetten in dat kikkerlandje.
  Op de wereldkaart gezien is Nederland niet groter dan een vliegenpoep op een hele grote stalmuur.
  Red de natuur!!,,,begin in Holland,.ha

 • minasblunders1

  Kennis van zaken is er zeker niet. Hier moest er enkele jaren geleden pal naast mijn weiland, midden in het keileem, opeens een paddenpoel gegraven worden. Iedereen met een beetje kennis van natuur weet dat padden graag in zand zitten en een pad is er dan ook nooit gesignaleerd. Wel andere rare groene beesten met 'Heineken' op hun rug. Zullen we het nog maar niet hebben over het glas in de wei. Tsjaa, de subsidies hè!

 • el

  Zolang de polder droog is heeft verzet nog zin, als het water er in stroomt kun je het niet meer stoppen , goede landbouwgrond is nodig om de steeds groeiende populatie van voedsel te voorzien.

 • Bison

  Nou el,als die paar bunder in Holland de wereld van verhongeren moet redden dan is er wel wat anders gaande.

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.