Home

Nieuws 5 reacties

Dijksma: verkoop gronden Staatsbosbeheer passen in kabinetsbeleid

Den Haag – De Tweede Kamer heeft geen behoefte aan een debat over de verkoop van gronden door Staatsbosbeheer. Een verzoek daartoe van Esther Ouwehand (PvdD) kreeg donderdag onvoldoende steun. Staatsbosbeheer moet dit jaar voor 10 miljoen euro aan gronden buiten de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) van de hand doen.

De opbrengst van de verkoop vloeit rechtstreeks naar de staatskas. Ook in de jaren daarna ligt er voor Staatbosbeheer een forse taakstelling; de komende jaren moet in totaal 100 miljoen euro worden opgebracht.

In een brief aan de Tweede Kamer benadrukt staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) dat dit plan deel uitmaakt van het regeerakkoord. “Staatsbosbeheer maakt vooraf een zorgvuldige selectie van objecten die in aanmerking komen voor verkoop", laat zij bovendien weten. "Daarna voer ik een toets uit of de voorgenomen verkoop verantwoord is.”

Eerder hebben verschillende politieke partijen al kritiek geuit op de verkoop van de gronden. De PvdD daar nu nog niet mee begonnen mag worden, omdat dit in strijd zou zijn met de afspraak om geen onomkeerbare stappen te nemen in dit dossier zolang de ambities van het kabinet over de aanleg van de EHS nog niet helder zijn.

Staatsbosbeheer begint in mei met de verkoop van gronden in het gebied Daarle in Overijssel. De planologische bestemming van de verkochte gronden is de verantwoordelijkheid van de gemeenten.

Laatste reacties

 • hout&co

  Yesssss,
  Dan weten we in ieder geval zeker dat heeel Nederland straks volgebouwd wordt met huizen en leegstaande kantoorcomplexen, industrieterreinen die niet of nauwelijks gebruikt worden.
  Want alles moet benut worden en achteraf blijkt wer dat alles gecentraliseert moet worden.
  Het liefst in de randstad want in het achterlijke gedeelte dat niet bij de randstad hoort stinkt het toch maar naar mest en zijn de mensen ontzettend dom !!!!!

  Wanneer wordt Nederland wakker en zetten ze dit achterlijke kabinet aan de kant ?????
  Niet aan de dijk want ze zijn zelf in staat om die door te breken omdat dan iedereen voldoende water heeft !!!! Ja,ja.

  Kabinet Rutte loopt wederom gigantisch te KUTTE !!!!

 • johannetje

  Zeker, heel Daarle wordt volgebouwd met kantoorcomplexen, industrieterreinen en huizen.
  Je kletst uit je nek.

 • johannetje

  leve het communisme, alle grond in staatsbezit! Kantoren vol beleidsmakers denken er zo over, jammer voor hun dat het kapitalisme op dit moment even stokt om dat te verwezelijken.

 • minasblunders1

  Dit wordt gewoon weer landbouwgrond. Landbouw is op dit moment de enige sector die de grond kan verwaarden.

 • hexelseweg

  Buurmans grond is vroeger onteigend als landbouwgrond er is toen +/- 30 jaar geleden veel meer voor betaald door de overheid dan dat ze er nu voor terug krijgt. Sommige grondeigenaren leven nog, er is 30 jaar onderhoud geweest aan het bos en nu wordt het verkocht alsof het niets waard is. Dit is het bewijs van korte termijnplanning i.p.v. gezond verstand gebruiken.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.